Реч „равногорска“ у закону замењена са „антифашистичка“

„Предлог владе је био добар, прихватљив и једним амандманом срушено је све што је било направљено како треба”, рекао је посланик СРС-а Божидар Делић

Током расправе о Предлогу закона о правима бораца у парламенту се полемисало о „партизанима и четницима”, а све због тога што је Влада Србије усвојила амандман шефа посланичке групе СПС Ђорђа Милићевића који је тражио да се реч „равногорска” у закону замени са „антифашистичка”. То је засметало посланику СРС Божидару Делићу који је тражио од посланика да не гласају за тај амандман или да га СПС повуче, јер је, по њему, сраман. „Предлог владе је био добар, прихватљив и једним амандманом срушено је све што је било направљено како треба”, рекао је Делић.

Посланик Социјалистичке партије Србије Неђо Јовановић одговорио је да СПС нема ниједан разлог да повлачи амандман који је прихваћен и који је постао саставни део закона, наводећи да амандманом није није учињено ништа што би подигло тензије. Амандманом је, каже Јовановић, учињено управо супротно, а то је помирење идеологија у смислу да постоји само један покрет, а то је антифашистички покрет, коме су припадали они који су се борили против фашизма, без обзира на њихово идеолошко опредељење.

„СПС никада неће одустати од неговања тековина народноослободилачке борбе, партизанског покрета и победе над фашизмом. Историјске чињенице неминовно потврђују да је 1945. године слом фашизма проистекао као продукт велике херојске борбе народноослободилачких покрета широм Европе, где су предњачили партизански покрети”, рекао је Јовановић.

Он је поручио да нема потребе да се развијају несугласице и да нема потребе да се „откопава оно што је давно закопано”. Председница Скупштине Србије Маја Гојковић је из посланичке клупе поручила да је Божидар Делић у праву. „Мало ми је доста од тога да од 1945. до 2020. године, ми који припадамо породицама оних који су дали своје животе, а после то платили суровим кажњавањем од комунистичког режима, за то што су учествовали у Другом светском рату и борили се за слободу и ослобађање од фашизма, да ми стално ћутимо”, рекла је Гојковић.

Долазимо у ситуацију да не смемо ништа да кажемо због јединства Србије, па и због јединства коалиције Владе Србије, додала је Гојковић. Она је навела да се зна ко је и када написао историју – да су само комунисти бранили државу и поручила да није истина да су борци у војсци Драже Михаиловића били фашисти. „То није истина и никада нећу прихватити ту истину”, рекла је Гојковић.

Она је оценила да није коректно што су се појавили амандмани на текст, јер то није из жеље да се не копају старе ране већ управо из жеље да се 2020. године поново прича о томе. Да је сада 1941. година ја бих била присталица Драже Михаиловића, рекла је Гојковић и додала да се не би борила за комунистичке идеје.

„Зашто само СНС мора да има ту свест да радимо нешто добро за Србију и да коначно треба да престанемо о тим идеолошким поделама 40-тих година да разговарамо? Зашто СПС не може да разговара о томе? Можемо ли да причамо о ханџар дивизијама? Не можемо изгледа”, приметила је Гојковић. Каже да је доста то га да Срби и у 2020. години опет морају да спусте главу и да причају да је само једна идеологија победник света.

Посланик Нове Србије – Покрет за спас Србије Ђорђе Вукадиновић рекао је дан није добро да се са много страсти и зле воље расправља о нечему око чега се не бисмо смели делити. „Не желим да верујем и не верујем да је у питању само предизборна кампања или маркетинг, па да се један део владајуће коалиције додворава потомцима или симпатизерима партизана, а други део присталицама равногорског покрета”, рекао је Вукадиновић.

Вукадиновић је рекао да треба повести рачуна да та страст и мржња између наших предака која је ескалирала и завршила братоубилачким ратом не резултира нечим сличним у садашњости. „Апелујем да се не прелазе неке црте и границе после којих није лако назад”, рекао је Вукадиновић.

Посланик Српске напредне странке Драган Шормаз оценио је позитивно говор председнице скупштине Маје Гојковић, рекавши да је „сјајно објаснила све”. Шормаз је казао да није срећан што је усвојен амандман, јер између два антифашистичка покрета постоји разлика. „Они који су водили антифашистичку борбу, а себе су називали комунистима и партизанима су изазвали грађански рат, јер су учени да изазову грађански рат да би на такав начин дошли у ситуацију да владају државом”, рекао је Шормаз. С друге стране, југословенска војска у отаџбини, поред тога што се борила против фашиста, борила се и против комуниста, јер је, каже Шормаз, желела европску, демократску Краљевину Југославију.

Шеф посланичке групе СПС Ђорђе Милићевић који је поднео амандман сматра да је његов амандман погрешно протумачен, јер, како каже, иде у правцу јединства, а не поновних подела у Србији на партизане и четнике. „Из прошлости треба да афирмишемо оно што је било добро, да извлачимо поуке из онога што је било добро, али да гледамо садашњост и будућност. То је оно што чини ова владајућа коалиција. Истовремено, прошлост не може да нам буде једина садашњост и не може да нам буде будућност”, рекао је Милићевић, преноси Танјуг.

 

Насловна фотографија: Танјуг/Зоран Жестић 

 

Извор Политика, 28. фебруар 2020.