Turska pokrenula ofanzivu „Prolećni štit“ u Idlibu, oborena dva sirijska aviona

„Operacija Prolećni štit, započeta nakon užasnog napada 27. februara u Idlibu, uspešno se sprovodi”, rekao je danas turski ministar odbrane Hulusi Akar

Turska je pokrenula ofanzivu protiv režima snaga sirijskog predsednika Bašara el Asada u severozapadnoj provinciji Idlib u Siriji, kao odgovor na smrtonosni napad tih snaga na turske vojnike pre tri dana.

„Operacija Prolećni štit, započeta nakon užasnog napada 27. februara u Idlibu, uspešno se sprovodi”, rekao je danas turski ministar odbrane Hulusi Akar, prenosi Beta. U provinciji Idlib u četvrtak su poginula 33 turska vojnika u napadima pripisanim snagama Bašara el Asada. Akar je dodao i da Ankara „nema nameru” da uđe u sukob s Moskvom, koja podržava sirijski režim.

Sirijska vojska proglasila je vazdušni prostor iznad severozapadnog dela Sirije zatvorenim za avione i dronove, upozorivši da će oboriti bilo koju letelicu koja prekrši zabranu letenja, javili su danas državni mediji. „Bilo koja letelica koja prekrši zabranu letenja u našem vazdušnom prostoru smatraće se neprijateljskim i biće oborena”, rekao je vojni izvor agenciji Sana.

Odluka sirijske vojske dolazi nakon što je turska agencija Anadolija javila da je avion sirijske vlade oboren u severozapadnoj provinciji Idlib, što su sirijski državni mediji demantovali. U međuvremenu, sirijski mediji su javili da su sirijske snage oborile turski dron, prenosi Tanjug. Vazdušni udari snaga sirijske vlade deo su ofanzive čiji je cilj zauzimanje Idliba, jedne od poslednjih preostalih teritorija koje u Siriji drže pobunjenici koji imaju podršku Turske.

 

Izvor Politika, 01. mart 2020.

 

TURSKA VOJSKA OBORILA DVA SIRIJSKA AVIONA
Ministarstvo odbrane Turske saopštilo je da su oborena dva bombardera Su-24 sirijskog režima. „Uništena su dva sistema PVO, od kad je jedan oborio naš dron. Oborena su i dva aviona Su-24 sirijskog režima (predsednika Bašara Asada), koja su napala naše avione“, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane. Ankara nije precizirala ko je bombardovao pozicije sirijske vojske.

Ranije je u području Idliba oboren turski dron. Sirijska vojska je zatim objavila o zatvaranju vazdušnog prostora iznad Idliba. Turske vlasti za sada nisu komentarisale incident. Još jedno u nizu zaoštravanje situacije oko sirijske provincije Idlib desilo se u četvrtak kada je sirijska avijacija napala turski konvoj. Tom prilikom poginulo je više od 30 turskih vojnika. Nakon toga turska vojska je izvela napad na položaje sirijske vojske.

 

Izvor Sputnjik, 01. mart 2020.

 

GLAVNI UREDNIK TURSKOG SPUTNjIKA ZADRŽAN U POLICIJI
Glavni urednik Sputnjika u Turskoj Mahira Boztepe zadržan je u policiji, saopštila je glavna i odgovorna urednica MIA „Rusija sevodnja“ i agencije Sputnjik Margarita Simonjan. Margarita Simonjan je izrazila ogorčenje hapšenjem glavnog urednika Sputnjika u Turskoj.

„Policija je došla u našu kancelariju u Istanbulu. Uhapsila još jednog saradnika. Još troje naših se od sinoć nalaze u policiji u Ankari gde su sinoć u njihove stanove upali nacionalisti. Turska, šta to znači???“, napisala je glavna i odgovorna urednica Sputnjika na svom telegram-kanalu.

Pripadnici turske policije su danas, oko 13.20 stigli u redakciju Sputnjika u Istanbulu tražeći sastanak sa predstavnicima agencije. U isto vreme u kancelariji su se nalazili samo dežurni radnici. Policajci su izjavili da neće napustiti prostorije agencije, dok se ne sastanu sa predstavnicima agencije. Sastanak šefa predstavništva agencije u Istanbulu Maksima Durnjeva, advokata agencije, generalnog konzulata Rusije i turske policije održava se u kancelariji agencije u Istanbulu.

Podsetimo, sinoć su nepoznate osobe upale u stanove novinara Sputnjika iz redakcije u Ankari, turskih državljana, pretili im i optužili ih za izdaju zemlje zbog saradnje sa Rusima. Incidenti su se dogodili dan nakon protesta ispred Generalnog konzulata Rusije u Istanbulu i pogoršanja situacije u sirijskom Idlibu. Novinari se ne javljaju na telefon nakon što su otišli u policiju da daju iskaz posle napada na njih.

 

Naslovna fotografija: Aref Tammawi/AFP/Getty Images

 

Izvor Sputnjik, 01. mart 2020.

Pratite nas na YouTube-u