Портрет без рама: Мирослав Лајчак

Одлазећи словачки шеф дипломатије се враћа на простор југоисточне Европе, али овог пута у улози „бриселског специјалца” задуженог за расплитање косовског чвора

„Балкан ће увек остати у мом срцу, без обзира на то где се налазим”, изјавио је у једном разговору Мирослав Лајчак 2017. године, уочи одласка у Њујорк на место председника Скупштине Уједињених нација. Три године касније одлазећи словачки шеф дипломатије се враћа на простор југоисточне Европе, али овог пута у улози „бриселског специјалца” задуженог за расплитање косовског чвора.

Одлука шефа европске дипломатије Ђузепа Бореља да земљама Европске уније предложи Лајчака за специјалног изасланика ЕУ за Западни Балкан јесте одговор Европске комисије на именовање Ричарда Гренела за специјалног америчког изасланика за дијалог Београда и Приштине, као и именовање Метјуа Палмера за специјалног изасланика за овај део Старог континента. Главни задатак овог искусног словачког дипломате биће дијалог између Србије и Косова али и помагање земљама западног Балкана на њиховом путу приближавања ЕУ.

Чим је крајем прошле године нова Европска комисија ступила на дужност, Лајчак је фигурирао као најбољи кандидат за то место. Није ни чудо јер овај каријерни дипломата говори српски готово без акцента. Лајчак је прво био словачки амбасадор у Србији и Црној Гори од 2001. до 2005, потом је био именован за европског изасланика за референдум о црногорској независности, да би на крају обављао функцију високог представника међународне заједнице за Босну и Херцеговину.

Један европски извор наводи да је Лајчак још у новембру имао двосатни састанак с новим шефом европске дипломатије Ђузепом Борељом и да му је тада наводно рекао: „САД имају два представника за Западни Балкан, а ми ниједног. Зато нам и иде овако.” Иако Мирослав Лајчак долази из једне од пет чланица ЕУ које нису признале Косово и Метохију то не значи да ће Србија имати протекције. Многи очекују да је првенствени задатак овог дипломате широког осмеха да с „благословом” Берлина ублажи утицај САД у региону.

Иако је успео да успешно „разведе” Београд и Подгорицу, предлажући лимит од 55 одсто гласова на референдуму за независност Црне Горе, многи мисле да се Лајчак није баш најбоље снашао у Сарајеву, мада је у време његовог мандата на месту високог представника БиХ потписала Споразум о стабилизацији и придруживању ЕУ. За разлику од свог претходника Кристијана Шварца Шилинга он је користио такозвана бонска овлашћења, али се правдао да није био непријатељ Срба у БиХ и да они који то тврде лажу: „Ниједна мера коју сам донео није усмерена против Републике Српске или Срба.”

Мирослав Лајчак (57) дипломирао је право на Универзитету Коменског у Братислави. Изучавао је међународне односе на Државном институту за међународно право у Москви а дипломирао је и у Европском центру „Џорџ Маршал” за студије безбедности у Гармиш Партенкирхену у Немачкој. Службовао је као амбасадор Словачке у Москви, Токију и Београду. У два наврата је био и министар иностраних послова Словачке. Ожењен је телевизијском водитељаком Јармилом Харгашовом, с којом има две кћерке.

 

Аутор Миленко Пешић

 

Насловна фотографија: mzv.sk

 

Извор Политика, 01. март 2020.