Vučić: Kupujemo oružje od Izraela, neće biti mala isporuka

Vučić je u intervju za „Džeruzalem post“ dodao i da će Srbija otvoriti diplomatsko predstavništvo i predstavništvo Privredne komore u Jerusalimu

Srbija namerava da kupi oružje od Izraela, izjavio je predsednik Aleksandar Vučić u intervjuu Džeruzalem postu. Vučić je za izraelski list, na marginama konferencije Američko-izraelskog saveta za javne poslove u Vašingtonu, ponovio da će Srbija otvoriti diplomatsko predstavništvo i predstavništvo Privredne komore u Jerusalimu i istakao da će se Srbija uvek truditi da uskladi svoje interese sa Izrealom.

Odgovarajući na pitanje o antiizraelskoj kampanji bojkota, izolacije i sankcija (BDS) u zapadnoj Evropi, Vučić je rekao da Srbija namerava da kupi oružje od Izraela i da ta nabavka „neće biti mala isporuka”. Vučić je rekao da BDS u Srbiji ne postoji i istakao da naša zemlja „nije plodno tle za antisemitske poruke”. „Niko u Srbiji nije čuo za taj pokret bojkota”, rekao je predsednik. Džeruzalem post ocenjuje da Vučićeve izjave i postupak mogu da se posmatraju kao oštar odgovor na kampanju BDS, uz podsćanje da je i austrijski parlament prošle nedelje okarakterisao BDS kao antisemitski. Na pitanje Posta o obrascu glasanja Srbije u UN gde se Izrael, kako tvrdi izraelska vlada, pristrasno napada, Vučić je rekao da Srbija uvek može da bude uzdržana kad je reč o antiizraelskim rezolucijama.

Govoreći o izraelsko-palestinskom teritorijalnom sporu, Vučić je rekao da od Palestinaca i Izraelaca zavisi postizanje rešenja. On je pozdravio inicijativu predsednika Trampa za rešenje spora, navodi list. Džerusalem post piše i da je Srbija bila prva zemlja koja je usvojila Zakon o restituciji jevrejske imovine zaplenjene tokom holokausta. Podseća i da su Vučićevog dedu po ocu ubile ustaše tokom Drugog svetskog rata i da su hrvatski fašisti proterali njegovu porodicu, koja se naselila kod Beograda. Vučić je najavio da Srbija planira otvaranje diplomatskog predstavništva i ekonomske kancelarije u Jerusalimu „Otvorićemo vrlo brzo ne samo kancelariju naše privredne komore, već, zajedno sa privrednom komorom, zvanično državnu kancelariju u Jerusalimu sa srpskom zastavom zajedno sa našom ambasadom u Tel Avivu”, rekao je Vučić, prenosi Tanjug.

 

Izvor Politika, 02. mart 2020.

 

ALBANCI POKUŠALI DA MINIRAJU NASTUP SRBIJE
Amerika pokazuje sve veću zainteresovanost za jugoistočnu Evropu i mislim da će se to kroz razne vidove pokazati i u praksi, to je šansa i za našu zemlju. Ne verujem u preokrete, ali verujem da ova moja poseta Vašingtonu može da bude veoma važna. SAD neće promeniti svoju odluku o priznavanju nezavisnosti Kosova, oko toga se ne treba zanositi, ali mi možemo da pokušamo da se borimo za svoje interese, da prikažemo Srbiju na drugačiji način.

To je u nedelju poručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz Vašingtona, gde je započeo seriju sastanaka sa ključnim ljudima američke administracije i najbližim saradnicima predsednika Donalda Trampa, a koji bi mogli da budu prelomni u rešavanju kosovskog pitanja. Vučić u Vašingtonu učestvuje na godišnjoj konferenciji Američko-izraelskog komiteta za javne poslove (AIPAC) u Vašingtonu, organizacije koja važi za jednu od najmoćnijih i nauticajnijih u SAD.

Nastup predsednika Srbije, s ozbirom na težinu i značaj ove organizacije i njen uticaj na centre političke moći i odlučivanja, pa i sastav ljudi koji ove godine učestvuju na skupu, među kojima su i dve trećine Kongresa SAD, nesumnjivo će imati značajan odjek među američkim, ali i drugim partnerima Srbije. Zbog toga je, prema nekim informacijama, bilo pokušaja da se spreči obraćanje predsednika Vučića, ili da se bar izdejstvuje da pred učesnicima konferencije govori i predsednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači, oko čega se maksimalno angažovao i albanski lobista kongresmen Eliot Engel, ali su organizatori to odbili. – Ovde se suočavamo sa velikom kampanjom koju su Albanci poveli preko filma jednog Hrvata u kojem Srbe u Drugom svetskom ratu pokušavaju da prikažu u negativnom svetlu. Pokušavaju na sve moguće načine da spreče da se glas Srbije čuje na AIPAC.

Na pitanje da li je tačno da će se u Vašingtonu sresti i sa Tačijem, i to uz posredovanje Trampovog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine Ričarda Grenela, Vučić je rekao: – Nemam ništa protiv bilo kakvog susreta sa Tačijem, ali stvarnih suštinskih pregovora neće biti dok ne ukinu takse. Vučićevi sastanci u Vašingtonu dolaze u trenutku kada se iz SAD vrše do sada najsnažniji pritisci na Prištinu da ukine takse na robu iz centralne Srbije i BiH, i to bez postavljanja dodatnih uslova Beogradu. Šef srpske države u nedelju se sastao sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD i specijalnim predstavnikom za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom, kao i sa bivšim ambasadorom SAD u Beogradu Majklom Kirbijem. Razgovarao je i sa izvršnim direktorom američke Međunarodne korporacije za razvoj finansiranja Adamom Boulerom, što takođe ukazuje na spremnost SAD da i finansijski pomognu regionu. U planu su i razgovori sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom, sa savetnikom za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Robertom O`Brajanom…

Skupština u Prištini u ponedeljak će vanredno zasedati povodom najave premijera privremenih institucija na KiM Aljbina Kurtija o ukidanju taksa. Kurtijev koalicioni partner, predsednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa zatražio je u nedelju da se ukinu takse, ne samo zato što to traže SAD, nego zato što je to u interesu Prištine. Grenel je pohvalio ovu izjavu na svom Tviter nalogu, nazivajući Mustafu “hrabrim liderom”: – Ukidanje taksa bio bi početak mnogo većeg napretka – koji bi došao brzo. Ali, ekonomskog napretka nema dok se takse ne povuku.

VELIKO PRIZNANjE
Među govornicima na konferenciji AIPAC su i potpredsednik SAD Majk Pens, američki državi sekretar Majk Pompeo, lideri oba doma Kongresa, izraelski premijer Benjamin Netanjahu, jedan od demokratskih kandidata za predsednika SAD Majkl Blumberg, kao i specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel, bivši potpredsednik SAD Džo Bajden…

Učešće su potvrdili i austrijski kancelar Sebastijan Kurc, predsednica Estonije Kersti Kaljulaid, predsednik Kolumbije Ivan Duke Markes… Vučić je uoči odlaska u Vašington poručio da je njegovo učešće na konferenciji “veliko priznanje” za Srbiju.

ODSKOČNA DASKA ZA BOLjE ODNOSE
Vučićeva poseta SAD, smatra politički analitičar Dragomir Anđelković, mogla bi da bude veoma značajna u trasiranju novih puteva saradnje Beograda i Vašingtona:

– Ona je važan element u mozaiku koji gradimo u SAD i koji treba da popravi naš imidž, ali i da doprinese većem uvažavanju naših nacionalnih interesa od strane Vašingtona. Ne treba očekivati čuda, ali je moguće da Vučićeva poseta donese za nas povoljne pomake koji u dogledno vreme mogu da rezultiraju da se uz američku pomoć postigne kompromis oko Kosova, ali i izbalansiraniji odnos te sile prema srpskim interesima u vezi sa Crnom Gorom i reafirmacijom izvornih dejtonskih principa kada se radi o statusu Republike Srpske.

 

Naslovna fotografija: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

 

Izvor Večernje novosti, 02. mart 2020.