Д. Танасковић: Страшно је видети мигранте, али талас мора да се заустави

Каже да се прибојава да се не нађе некакав модус којим би мигранти прошли кроз Грчку и Бугарску, па дошли у Србију, без могућности да уђу у Мађарску

Руски и турски председници, Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган, састаће се у Москви петог марта како би покушали да пронађу компромис и спрече ескалацију сукоба у Идлибу који је покренуо нови талас миграција ка Европи. Некадашњи амбасадор Србије у Турској Дарко Танасковић каже да ће се две стране сигурно нешто привремено договорити и пронаћи заједнички језик, јер је интерес да ствар потпуно не измакне контроли.

Некадашњи амбасадор Србије у Турској Дарко Танасковић истиче да је врло тешко коментарисати најављени сусрет у Москви јер не постоји довoљно података шта се дешава иза сцене. “Оно што је сигурно јесте да је турски председник Ердоган испољио прилично велик уцењивачки потенцијал и капацитет у односу на Европску унију и НАТО. Треба видети како ће ићи у том обарању руке са Русијом”, каже Танасковић. Сматра да ће се две стране сигурно нешто привремено договорити и пронаћи заједнички језик јер је интерес да сукоб потпуно не измакне контроли. “Сва је прилика да је Русија веома одлучна када је реч о Сирији јер је свој статус велике силе на међународном плану веома успешно потврдила употребом оружаних снага далеко од својих граница, управо у Сирији”, објашњава Танасковић.

Каже да је Турска кренула у диверсификацију спољне политике. “Пошто себе жели да сматра централном државом у том делу Блиског истока, Турска и Ердоган играју на разне супротности које постоје, између САД, Русије, Ирана, као и других држава у региону и шире, тако да је то жонглирање које им до сада прилично полази за руком, без обзира на неке погрешне процене. Може ли се преиграти у томе или не, то је велико питање”, истиче Танасковић. Каже да се криза још дуго неће решити јер је ситуација веома компликована због великог броја регионалних и глобалних играча.

“НЕКИ СУ СПРЕМНИ ДА ПУЦАЈУ НА МИГРАНТЕ”
Дарко Танасковић каже и да Турска има огроман проблем са мигрантима. “Постојала је идеја да се ти мигранти задрже унутар Идлиба, али је то толико проблематична територија са толико разних војних снага”, објашњава Танасковић. Каже да ће морати да се нађе компромис по питању миграната, али да ће у међувремену ситуација постати паклена.

“Замислите како је на граници Грчке и Бугарске. Једино грубом силом се могу зауставити мигранти, ако уопште могу, а то је нешто што иде против свих начела хуманог поступања и људских права. Може да дође до погибје већег броја људи. Неки су спремни и да пуцају, Мађарска је спремна да употреби сва средства”, наглашава Танасковић.

Каже да се прибојава да се не нађе некакав модус којим би мигранти прошли кроз Грчку и Бугарску, па дошли у Србију, без могућности да уђу у Мађарску. Многи од тих људи су заиста несрећни. Видео сам људе са дечјим колицима како беже пред сузавцем. То је страшно видети јер можеш да замислиш неког свог у тим колицима, али са друге стране, то се мора зауставити јер би у Европи изазвало хаос који нико не би могао контролисати”, истиче Дарко Танасковић.

“ПОВЛАЧЕЊЕ ПРИЗНАЊА КОСОВА ОД ВЕЛИКОГ ЗНАЧАЈА”
Дарко Танасковић истиче да је повлачење признања независности Косова од стране Сијера Леоне значајно на симболичком политичком плану, али и практично.

“Наш министар иностраних послова је рекао да Косово више нема већину у Уједињеним нацијама. Када смо 2015. године успели на једвите јаде да спречимо улазак Косова у Унеско, била су потребна два гласа разлике па да они не уђу. Да смо тада имали ових 18 гласова који не би били за Косово, ствар би била потпуно другачија”, каже Танасковић.

 

Насловна фотографија: AFP

 

Извор РТС, 03. март 2020.