D. Tanasković: Strašno je videti migrante, ali talas mora da se zaustavi

Kaže da se pribojava da se ne nađe nekakav modus kojim bi migranti prošli kroz Grčku i Bugarsku, pa došli u Srbiju, bez mogućnosti da uđu u Mađarsku

Ruski i turski predsednici, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, sastaće se u Moskvi petog marta kako bi pokušali da pronađu kompromis i spreče eskalaciju sukoba u Idlibu koji je pokrenuo novi talas migracija ka Evropi. Nekadašnji ambasador Srbije u Turskoj Darko Tanasković kaže da će se dve strane sigurno nešto privremeno dogovoriti i pronaći zajednički jezik, jer je interes da stvar potpuno ne izmakne kontroli.

Nekadašnji ambasador Srbije u Turskoj Darko Tanasković ističe da je vrlo teško komentarisati najavljeni susret u Moskvi jer ne postoji dovoljno podataka šta se dešava iza scene. “Ono što je sigurno jeste da je turski predsednik Erdogan ispoljio prilično velik ucenjivački potencijal i kapacitet u odnosu na Evropsku uniju i NATO. Treba videti kako će ići u tom obaranju ruke sa Rusijom”, kaže Tanasković. Smatra da će se dve strane sigurno nešto privremeno dogovoriti i pronaći zajednički jezik jer je interes da sukob potpuno ne izmakne kontroli. “Sva je prilika da je Rusija veoma odlučna kada je reč o Siriji jer je svoj status velike sile na međunarodnom planu veoma uspešno potvrdila upotrebom oružanih snaga daleko od svojih granica, upravo u Siriji”, objašnjava Tanasković.

Kaže da je Turska krenula u diversifikaciju spoljne politike. “Pošto sebe želi da smatra centralnom državom u tom delu Bliskog istoka, Turska i Erdogan igraju na razne suprotnosti koje postoje, između SAD, Rusije, Irana, kao i drugih država u regionu i šire, tako da je to žongliranje koje im do sada prilično polazi za rukom, bez obzira na neke pogrešne procene. Može li se preigrati u tome ili ne, to je veliko pitanje”, ističe Tanasković. Kaže da se kriza još dugo neće rešiti jer je situacija veoma komplikovana zbog velikog broja regionalnih i globalnih igrača.

“NEKI SU SPREMNI DA PUCAJU NA MIGRANTE”
Darko Tanasković kaže i da Turska ima ogroman problem sa migrantima. “Postojala je ideja da se ti migranti zadrže unutar Idliba, ali je to toliko problematična teritorija sa toliko raznih vojnih snaga”, objašnjava Tanasković. Kaže da će morati da se nađe kompromis po pitanju migranata, ali da će u međuvremenu situacija postati paklena.

“Zamislite kako je na granici Grčke i Bugarske. Jedino grubom silom se mogu zaustaviti migranti, ako uopšte mogu, a to je nešto što ide protiv svih načela humanog postupanja i ljudskih prava. Može da dođe do pogibje većeg broja ljudi. Neki su spremni i da pucaju, Mađarska je spremna da upotrebi sva sredstva”, naglašava Tanasković.

Kaže da se pribojava da se ne nađe nekakav modus kojim bi migranti prošli kroz Grčku i Bugarsku, pa došli u Srbiju, bez mogućnosti da uđu u Mađarsku. Mnogi od tih ljudi su zaista nesrećni. Video sam ljude sa dečjim kolicima kako beže pred suzavcem. To je strašno videti jer možeš da zamisliš nekog svog u tim kolicima, ali sa druge strane, to se mora zaustaviti jer bi u Evropi izazvalo haos koji niko ne bi mogao kontrolisati”, ističe Darko Tanasković.

“POVLAČENjE PRIZNANjA KOSOVA OD VELIKOG ZNAČAJA”
Darko Tanasković ističe da je povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova od strane Sijera Leone značajno na simboličkom političkom planu, ali i praktično.

“Naš ministar inostranih poslova je rekao da Kosovo više nema većinu u Ujedinjenim nacijama. Kada smo 2015. godine uspeli na jedvite jade da sprečimo ulazak Kosova u Unesko, bila su potrebna dva glasa razlike pa da oni ne uđu. Da smo tada imali ovih 18 glasova koji ne bi bili za Kosovo, stvar bi bila potpuno drugačija”, kaže Tanasković.

 

Naslovna fotografija: AFP

 

Izvor RTS, 03. mart 2020.