Novosti: Državni organi Crne Gore počeli popis dobara SPC

Upravi za imovinu počela je da stiže dokumentacija o statusu verskih objekata u Danilovgradu, Nikšiću i Gusinju. Ovi akti tiču se manastira Ostrog i Ždrebaonik

Državni organi Crne Gore, uprkos stavu velikog broja građana i sve masovnijih protestnih litija, krenuli su u sprovođenje Zakona o slobodi veroispovesti, pišu Novosti. Kako navode, ne čekajući početak najavljenog ekspertskog dijaloga pravnih timova Mitropolije crnogorsko-primorske i Vlade Crne Gore na temu spornih delova zakona, koji diskriminišu Srpsku pravoslavnu crkvu, Upravi za imovinu počela je da stiže dokumentacija o statusu verskih objekata u Danilovgradu, Nikšiću i Gusinju. Ovi akti, napominje list, tiču se manastira Ostrog i Ždrebaonik, kao i drugih hramova i dobara.

Advokat Mitropolije Dalibor Kvarić rekao je za Novosti da je vladina priča o dijalogu prevara kako bi u tišini sprovodili zakon, pripremali dokumentaciju i dostavljali je nadležnim organima. List podseća da je najveći problem državnih činovnika nepoznanica kako je crkvena imovina uopšte mogla da bude upisana kao svojina SPC.

“Velika nam je nepoznanica kako i na osnovu čega je upis izvršen i šta je to motivisalo pojedine katastre da mogu upisivati imovinu na SPC”, rekao je za Pobjedu direktor Uprave za imovinu Blažo Saranović, najavljujući postupke za reviziju ovih uknjižbi.

 

Naslovna fotografija: Profimedia

 

Izvor Tanjug/Večernje novosti/RTV, 03. mart 2020.