Bajden pobedio u devet od 14 država u „super utorku“, pretekao Sandersa

Bajdenova pobeda u Teksasu jedno je od najvećih iznenađenja večeri, jer se Sanders nadao da će odneti glasove velike latino populacije

Bivši potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden vratio se u trku za kandidata Demokratske stranke nakon niza pobeda u “super utorku”, a dobar rezultat zabeležio je i senator iz Vermonta Berni Sanders, jer je osvojio pobede u nekoliko velikih i delegatima bogatih država.

Prema projekciji američke agencije AP i američkih televizijskih mreža, bivši potpredsednik Džo Bajden je u takozvani “super utorak” pobedio na izborima u Virdžiniji, Severnoj Karolini, Alabami, Oklahomi, Tenesiju, Minesoti, Arkanzasu, Masačusetsu i prema poslednjim informacijama u Teksasu, što je kako kaže AP druga najveća “nagrada” super utorka. Najveća je Kalifornija, koja nosi najveći broj delegata a gde je pobedio Berni Sanders, slede Vermont, saveznoj državi koju zastupa u Senatu, Kolorado i Juta.

“Al Džazira” prenosi da je Bajdenova pobeda u Teksasu jedno od najvećih iznenađenja večeri, jer se Sanders nadao da će odneti glasove velike latino populacije. Još nije poznato koliko će delegata biti dodeljeno svakom kandidatu. Teksas ima 228 delegata. Bajden “za dlaku” vodi ispred Sandersa u Mejnu, sa 33,9 spram 33,1 odsto.

UBEDLjIVI TRAMP
Aktuelni predsednik i republikanac Donald Tramp ostvario je više nego ubedljivu pobedu u skoro svim državama. U Alabami je osvojio 96,2 odsto, u Arkansasu 97,1, Kaliforniji 92,7, Koloradu 92,6, Masačusetsu 87,7, Severnoj Karolini 93,4, Oklahomi 92,6, Tenesi 96,4, Teksasu 94,1, Juti 88,4 i Vermontu 88,7. Još se čekaju rezultati za Mejn i Montanu, ali se Trampova pobeda očekuje i u tim državama.

BLUMBERG I VORENOVA GUBITNICI
Nesumnjivi gubitnici večeri su milijarder Majkl Blumberg i senatorka Elizabet Voren, koja je pretrpela sraman poraz na domaćem terenu u Masačusetsu, gde je završila tek na trećem mestu, iza Bajdena i Sandersa. Bivši potpredsednik SAD Bajden je pobedama u “super utorku” nastavio sa dobrim rezultatima posle ubedljive pobede u Južnoj Karolini.

– Ovo je dobra noć i izgleda da će biti bolja. Ovaj dan ne zovu “super utorak” bez razloga, rekao je Bajden na mitingu u Los Anđelesu. Rezultati pokazuju i da bivši potpredsednik SAD na jugu zemlje ponovo ima snažnu podršku afroameričkih birača, koji su mu omogućili ubedlljivu pobedu prošle subote u Južnoj Karolini. Berni Sanders, demokratski socijalista i nezavisni senator koji vodi u anketama na nacionalnom nivou, nada se da će tokom stranačkih izbora osvojiti nominaciju demokrata. Sanders je u utorak uveče, pred pristalicama u Vermontu, poručio da je “apsolutno uveren da će osvojiti predsedničku nominaciju”. – Porazićemo najopasnijeg predsednika u istoriji SAD, poručio je Sanders.

Na glasačkom listiću prvi put se našao i milijarder i gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg koji je, osim pobede na kokusima na teritoriji Američka Samoa, ostvario nezavidan rezultat na izborima. Blumberg je u svoju kampanju uložio više od 500 miliona dolara, ali mu je to obezbedilo jedino pobedu u Američkoj Samoi, koja nosi tek šest delegata. Zbog toga će, prema izvorima AP-a, u sredu razmotriti pitanje ostanka u demokratskoj predsedničkoj trci.

 

Naslovna fotografija: Jim Urquhart/Reuters

 

Izvor Tanjug/Blic, 04. mart 2020. 

Pratite nas na YouTube-u