Милановић поручује да ће ићи у Јасеновац, не и у Блајбург

Милановић каже да у Блајбург, где се одржавају комеморације усташама стрељаним на крају Другог светског рата, неће отићи те да је његов став о томе познат

Хрватски председник Зоран Милановић најавио је да ће отићи у злогласни усташки логор из Другог светског рата Јасеновац, али да тамо не би желео да говори јер је реч о комеморацији.

„То није политички скуп. Он је то био, неизоставно, у неким околностима. Надам се да смо довољно зрели да тамо одемо у једној достојанственој колони, да положимо цвеће и сетимо се што је тамо било и што се тамо догодило и да покажемо пре свега себи да смо нормални и хумани, и да пустимо букаче из Србије, који увек користе те дане да упуте речи љубави и сношљивости према хрватској држави. То мене као политичара хрватске левице смета, али што ја ту могу”, рекао је Милановић у интервјуу за РТЛ.

Истовремено, Милановић каже да у Блајбург, где се одржавају комеморације усташама стрељаним на крају Другог светског рата, неће отићи те да је његов став о томе познат, преноси Танјуг.

ЗАСАД НЕ ПЛАНИРАМ ПОСЕТУ СРБИЈИ, АЛИ НИ ДА ЈОЈ СТВАРАМ ПРОБЛЕМЕ
Председник Хрватске Зоран Милановић изјавио је да засад не планира посету Београду, али ни да ствара проблеме Србији. „Немам никакав план да Србији пакостим и радим проблеме. Нисам никад ни имао. Моја политичка каријера, пут, моје друштвено деловање – све је супротно од тога”, рекао је Милановић у првом председничком интервјуу за РТЛ телевизију упитан о могућности да посети Србију.

На коментар да председник Србије Александар Вучић није одушевљен његовом победом на изборима и да не прелази преко изреченог „шака јада”, Милановић је оценио да Вучић то „намерно и криво интерпретира”, поновивши да није мислио на целу државу. „Не волим ја та пребројавања. Сад би се ја у пребројавању могао ухватити на удицу па говорити ко је за кога гласао. За мене је гласало јако пуно припадника, чланова српске заједнице, људи, наших грађана. То је очито, то видим и то ми је драго, али не волим то пуно истицати. И онда могу питати другу страну је ли икад неки Хрват гласао за њега”, рекао је хрватски председник, преноси Бета.

Он је оценио да Вучић и други који воде Србију „морају да одлуче када и камо жели, је ли то Русија, неутралност”. „Не видим конзистентност те политике, али да ћу се навући на тај танак лед прљаве воде, нећу”, додао је Милановић. Бивши премијер владе левог центра Зоран Милановић из опозиционе Социјалдемократске партије у другом кругу избора, 5. јануара, победио је дотадашњу председницу Колинду Грабар-Китаровић из владајуће Хрватске демократске заједнице (ХДЗ). На дужност је ступио 18. фебруара.

 

Насловна фотографија: REUTERS

 

Извор Политика, 03. март 2020.