Вучић: Договор о КиМ није на помолу, заштитићемо границе пред мигрантским таласом

„Било је много неистинитих вести како су постигнути неки велики договори, како постоји план. О томе се разговара, али ништа од тога не постоји“

Не постоји никакав велики план, нити договор о решењу косовског питања, рекао је данас председник Александар Вучић и поновио да је његов услов за суштинске разговоре о том питању претходно укидање такси. Вучић је по повратку из Вашингона рекао да је ових дана било пуно неиститина и да жели грађанима да каже пуну истину о чему се разговара, које су теме на столу и шта је то што чини Србија по том питању.

“Било је много неистинитих вести како су постигнути неки велики договори, како постоји план. О томе се разговара, али ништа од тога не постоји”, рекао је Вучић у обраћању јавности. Председник Вучић је истакао да нема никаквог суштинског разговора док се таксе не укину. Истакао је и задовољство разговорима у Вашингтону и нагласио да врата нашој политици у САД више нису затворена. Не градим политику и будућност Србије на сновима и машти, али је сигурно да нам врата САД више нису затворена, те да је захвалан људима из Трампове администрације што су пооказали добру вољу према нашој земљи.

Вучић је истакао важност железнице и пута за наше људе на Космету. – Истовремено, у наредних 10 дана очекује ме одлазак у Берлин, где ће бити важни разговори са канцеларком Меркел и где ће се разговарати о Косову, а ја ћу поновити наше ставове – најавио је Вучић. Вучић је рекао да су приштинске најаве о таксама, само “са песница смањивање на шамаре”. – Не можемо ми да одустанемо од повлачења признања… ако правимо договор онда то мора да буде компромис – казао је Вучић.

Како каже, за нас је од кључног значаја да се сачува мир и стабилност. – За оне који су за ратне покличе, могу да им кажем да би викали и урликали једно вече, али не дуже. Чуваћу земљу од сваке дестабилизације, чуваћемо мир – навео је Вучић. Вучић је истакао да Србија данас има најстабилнију политику и да се то осликава у њеној економији. – Девет пута брже идемо од еврозоне, зато је важно да се на озбиљан и одговоран начин изборимо за најповољнију позицију наше земље – казао је Вучић.

ПРЕДСЕДНИК О КОРОНАВИРУСУ И МИГРАНТСКОЈ КРИЗИ
Вучић је рекао да два фактора отежавају позицију Србије, а то су коронавирус и мигрантска криза. “Коронавирус прави хаос на берзама… Страх од коронавируса довео је да имамо утицај на економију света, па и на нас. Ми се налазимо у аутомобилској индустрији, ако касне производи из Кине, онда каснимо и ми… Са свим тим морамо да се боримо, зато ћемо морати да правимо посебне економске пројекте, да покушамо да задржимо раст”.

Када је реч о мигрантској кризи, Вучић каже да ће Србија гледати како реагује ЕУ и додаје да је Србија имала горка искуства и не жели да се ни према коме односи као према нељудима. – Буде ли ико помислио да Србија треба да постане паркинг за мирганте, показаћемо да то не може – рекао је Вучић и додао да ће се тиме бавити надлежни органи. Вучић је рекао да је сада безбедност у Шиду добра и додао да су они који су правили инциденте у Београду приведено правди.– Хиљаду пута је више напада од стране Срба, него од стране миграната и зато никада нећу прихватити разноврсне фашистичке теорије појединих политичара. Границе своје земље, своју родну груду, умећемо да сачувамо – рекао је Вучић.

Одговарајући на питање новинара Вучић је рекао да је Србија спремна и за коронавирус и за мигрантску кризу. – Ја нисам сам држао конференцију о коронавирусу, довео сам лекаре да о томе говоре. Наредних дана ћу обићи све људе који се баве тим проблемом, прегледају, опремају, крече, уколико би се појавио вирус у Србији. Још се није појавио, али ми смо спремни. Та криза, као и мигрантска повезана је са економијом – каже Вучић. Он је наве да корона вирус прави велике проблеме светској економији, наводећи да све светске берзе бележе пад, чак и након што је амерички ФЕД смањио каматне стопе. “Страх од непознатог и од коронавируса утиче на економију, а економија је највећим делом психологија. Довео је до тога да имамо психолошки ефекат на економију и то ће се несумњиво одразити и на нас”, рекао је Вучић.

Он је објаснио да се Србија, рецимо, налази у ланцу снадбевања најмоћнијих аутомобилских индустрија на свету и да, уколико касне резервни делови из Кине, ни Србија неће моћи да произведе пуну количину делова, јер то немачке комапније неће моћи да прихвате. Питање је, каже Вучић, да ли ће се тај проблем појавити у априлу, мају, јуну… “Мораћемо да правимо посебне економске пројекте којима ћемо те недостатке да надокнадимо, да убрзамо пројекат Србија 2025, да прођемо безболно кризу и да покушамо да увећамо раст”, рекао је Вучић. Вучић је, говорећи о мигрантској кризи, рекао да наше службе већ предузимају све мере. Стварају се услови да на делу Србије зауставимо мигранте. Србија има довољно снаге, капацитета и моћу да то уради. Ја не могу да слушам и да служим сваковрсним фашистичким теоријама, срамота ме је да коментаришем те глупости јер то није дуг Србије. Вучић је казао да је Србија у стању да сачува границе на ефикасан начин и додао да неће чекати одговоре из ЕУ већ да ће се понашати у искључиво у нашим интересима.

Одговарајући на питања новинара, Вучић је рекао да је мислио да је то што председник САД Доналд Трамп зна о дешавањима на Косову, само прича за јавност, али да сада зна да је то истина. Вучић је рекао да је имао част да разговара са “тројицом од тројице” који су најближи Трампу – Кушнером, О’Брајаном и Гренелом. – Волео бих да су наши људи марљиви онолико колико су то били људи у Белој кући тог дана. Мислим да смо отворили прилику да се глас Србије чује – казао је Вучић. Како каже, борио се да најбоље искористи време које је имао, као што је то учинио и на AIPAC–у. Добио сам информацију да су људи из ИТ америчке индустрије, који су пријатељи са онима у Белој кући, добили позитивну повратну информацију од сусрета – рекао је Вучић и додао да се у Вашингтону борио колико је знао и могао.

ПРЕДСЕДНИК: ОБРАДОВИЋЕВА ИЗЈАВА ПОЗИВА НА ПУЧ
Председник Александар Вучић поновио је данас да је изјава Бошка Обрадовића, који је позвао војску иполицију да преузму власт у земљи, пар екселанс дефиниција државног удара. “Позив на пуч и на државни удар су нешто што је противзаконито. Не мислим да је паметно људима који не значе ништа у српској јавности придавати посебан значај. Поменуо сам то као пример неодговорности, не мислим да треба да буде посебна тема”, нагласио је он. Вучић је казао да грађани разумеју колико је таква неодговорност лоша по земљу, колико насноси штете и проблеме по демократију.

Казао је да нема страха и да за разлику од њих, који, како каже, имају своје апартмане по Лондону и целом белом свету, он их нема и живи у Србији. “Нисам се обогатио, моје имовно стање није веће од онога какво је било 2012. и планирам да останем да живим овде. Колико ћу да живим, зависи мало од мене и мало од Бога, а најмање од Ђиласа и свих других. Планирам да останем и урадим још неколико важних ствари за ову земљу, које ће остати уписане у уџбеницима, као што су биле реформе, опоравак земље и економски напредак“, нагласио је он.

ВУЧИЋ: СРБИЈА ОД ДАНАС ВОЈНО СНАЖНИЈА
Председник Александар Вучић изјавио је да је Србија у војном смислу од данас значајно снажнија, након комплетирања одбрамбеног система “Панцир С1”, чију набакву наша земља није крила и све је радила транспарнтно. Поносан је каже као председник и врховни командант војске која је значајно оспособљена и оперативно унапређена.

Осврнувши се на изјаве појединаца о државном удару, Вучић је рекао новинарима да неки на тај начин спремају ствари које би за њих биле нормалне и уобичајене. Упоредио је то са периодом бивше Југославије када су, подсетио је, недељом у поподневним сатима приказивани вестерн филмови који су били пуни разних сукоба и обрачуна. А када би се филм завршио онда би “мангупчићи” из краја изашли на улице и понашали се исто.

Тако је, каже, и сада, уз подсећање да је било довољно да РТС прикаже филм о Апису и одмах се појаве “ови Ђиласови, који би да глуме Аписа и да хапсе Вучића”. “Немојте да се понашате као деца, понашајте се одговорније, у нашој земљи постоји правни поредак, и он се поштује”, рекао је Вучић и додао да они који раде другачије су уништили све што било могуће да се уништи и који су отворили највише шест–седам фабрика током неколико година њихове власти.

ВУЧИЋ: НЕ ПРОГАЊАЈУ У ЦГ ГРИГОРИЈА И ЂИЛАСА ВЕЋ МЕНЕ
Александар Вучић поручио је данас да је, како је рекао, “ноторна неистина” то што је владика Григорије рекао да је Србија подржавала доношење Закона о слободи вероисповести у Црној Гори. Увек је, казао је, тешко одговарати на изјаве оних који нису политици, иако се владика Григорије бави само политиком.

“Али, изрекао је ноторну неистину. Никада нисмо подржавали доношење таквог зкона, ни једну секунду и нико у Црној Гори не прогони Григорија, Ђиласа или Ђорђевића, већ прогањају мене”, рекао је Вучић. Истакао је да је у одсуству аргумената лаж повољна да је искористите за политичке циљеве. “Немам ништа против против тих његових (Григоријевих) циљева, али не би било згорег да то не чини у мантији”, навео је Вучић. Поручио је да не подржава ничије ставове у Црној Гори, већ опстанак српске цркве и српског народа. Додао је и да је Србија много уложила у СПЦ, више него било која државна власт од 1945.

 

Извор Вечерње новости, 04. март 2020.

 

ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ РАСПИСАО ИЗБОРЕ
Председник Републике Александар Вучић расписао је редовне парламентарне изборе за недељу, 26. април. „Поштовани грађани Србије, управо сам потписао одлуку о расписивању избора за народне посланике. Они су расписани за 26. април ове године. Свим учесницима желим успех”, рекао је Вучић.

Он је раније данас рекао да ће изборна кампања трајати више од 50 дана, што ће бити једна од најдужих кампања икада, па ће бити довољно времена да сви представе своје програме. „Желим свима успех. Да све протекне у демократској атмосфери. Наравно да ће бити повишених тонова и страсти, увек их је било и биће, али је важно да све буде демократски”, рекао је председник у данашњем обраћању јавности.

Вучић је позвао грађане да својом вољом изаберу своје представнике у парламенту, да гледају у будућност и о њој донесу одлуку. Скупштина Србије броји 250 посланика. Претходни парламентарни избори одржани су 24. априла 2016. године. Претходно, за 26. април расписани су локални и покрајински избори, преноси Танјуг.

 

Насловна фотографија: Председништво/ Димитрије Голл

 

Извор Политика, 04. март 2020.