Два случаја коронавируса у Бањалуци, заражено и дете

Шеранић је на конференцији за новинаре саопштио да је оболели од новог коронавируса мушкарац средње доби и његово дете, које је позитивно на вирус

У Бањалуци су потврђена два случаја заражених коронавирусом, саопштио је министар здравља РС Ален Шеранић. Шеранић је рекао да се ради о раднику из Италије и његовом детету. Основна школа „Бранко Ћопић” у коју дете иде је затворена до даљњег.

Шеранић је на конференцији за новинаре саопштио да је оболели од новог коронавируса мушкарац средње доби и његово дете, које је позитивно на вирус, пренео је Танјуг. Пацијент је, рекао је, изолован, а надлежне службе предузимају све неопходне мере према члановима породице, контактима и школи у коју иде дете. Истакао је да је опште стање пацијента добро са благом клиничком сликом. Према речима Серанића, појава коронавируса у РС није неочекивана. Оболели мушкарац ради у Италији, одакле је дошао пре неколико седмица, а Италија је, додао је, значајан спољнополитички фактор Републике Српске.

Министар није искључио могућност појављивања нових случајева и додао да су према особама које су биле у контакту са пацијентом већ предузете све мере. Мере су предузете и према школи коју дете похађа и која данас неће радити. Истакао је да Република Српска спремно дочекала ову ситуацију, те да се протеклих месец и по дана радило на утврђивању свих мера да би се пронашли сви потенцијално заражени и њихови контакти. Додао је да је супруга оболелог негативна, као и други тестирани. Дете које је позитивно, истакао је, нема никакве симптоме болести.

Шеранић је апеловао на све грађане да буду одговорни у овој ситуацији, да се одговорно понашају и да се придржавају свих превентивних мера. Посебно је напоменуо да сви којима се предложи кућна изолација поштују ту меру, јер свако другачије понашање могло би довести до неугодне ситуације. Поново је позвао све грађане који имају историју путовања у ризичне земље да треба да се јаве телефоном надлежним службама. Такође, поновио је да грађани треба да спроводе превентивне мере личне заштите, пре свега, прањем руку, одржавањем личне хигијене, проветравањем и дезинфекцијом.

Након што је потврђен други случај појаве коронавируса код једног ученика у Основној школи „Бранко Ћопић” у Бањалуци, градоначелник Игор Радојичић је рекао да су сви ученици ове школе јутрос враћени кућама. „До понедељка неће бити наставе и за то време извршићемо дезинфекцију објекта”, рекао је Радојичић. Он је нагласио да за сада нема симптома код било кога из те школе.

 

Насловна фотографија: STR/AFP VIA GETTY IMAGES

 

Извор Политика, 05. март 2020.