Mедији: Вучићу и Тачију представљен нацрт споразума, санкције ако не потпишу

Корекција граница или „Заједница плус“ су две могућности које су понуђене на састанку Хашима Тачија и Александра Вучића у Вашингтону

Председнику привремених институција на Косову Хашиму Тачију и председнику Србије Александру Вучићу представљен је у Белој кући нацрт коначног споразума између Београда и Приштине, пише Бота сот. Према наводима медија, споразум даје две могућности: корекцију границе или „Заједницу плус“, уз посебне захтеве Србије – могућност која је, према изворима, омиљена америчким посредницима, пише Бота сот.

У другим детаљима са састанка у Вашингтону, наводи се да ће ова преговарачка фаза бити динамична, слично као у Рамбујеу, где су странама понуђена само две опције, или „узми или остави”, што је супротно бечким преговорима који су трајали око две године. Корекција граница или „Заједница плус“ су две могућности које су понуђене на првом дводневном састанку у Вашингтону, на састанку Хашима Тачија и Александра Вучића.

Штавише, од Србије се не тражи да заустави кампању признања до јуна. Такође, јун ове године је рок за коначно постизање „споразума између Косова и Србије“. Формат разговора о коначном споразуму биће одржан на нивоу председника са тимовима које ће сами бирати. Странама је такође понуђена прилика да се састану са америчким председником Доналдом Трампом, али то је одложено до тренутка када се буде близу споразума

На овом састанку Тачију и Вучићу је речено да ће „стране које нису спремне да потпишу споразум имати вишеструке санкције САД“. Хашим Тачи је на конференцији за штампу на којој је састанак најављен, рекао да је „састанак у Белој кући критични и драматични заокрет” и додао да је „Америка коначно преузела дијалог између Косова и Србије“ и да „то жели да заврши у кратком року“. С друге стране, председник Србије Александар Вучић истакао је да никакав велики договор о Косову није на помолу и да је у Вашингтону са америчким званичницима и председником Косова Хашимом Тачијем разговарано о техничким питањима, а не суштинским стварима.

 

Извор Спутњик, 05. март 2020.

 

ВУЧИЋ: ОНИ БИ ДА ПРИЗНАМО КОСОВО А ДА НИШТА НЕ ДОБИЈЕМО
Нема ништа од тога да ми признамо Косово, а не добијемо ништа, поручио је данас председник Србије Александар Вучић. Вучић је, одговарајући на питање новинара у Новом Саду како ће Србија одговорити на ултиматум Приштине, упитао: „Какав ултиматум? Да ми морамо да признамо њих, а не добијемо ништа? Нема ништа од тога”, рекао је Вучић. Нека они раде свој посао, ми свој, па да видимо ко је успешнији, рекао је председник и додао да је при том кључно да се сачувају мир и стабилност.

Председник Србије потврдио је данас да је Вашингтон озбиљан у намери да приштинске таксе на српску робу буду укинуте и додао да верује да ће САД тај притисак наставити. Упитан да ли, после посете САД, сматра да Вашингтон озбиљно прети премијеру косовских институција Аљбину Куртију да укине таксе, Вучић је рекао: „Апсолутно да. Вашингтон је апсолутно озбиљан у својој жељи да приштинске таксе буду укинуте и ја сам захвалан људима у Белој кући, пре свега, и у Стејт департменту”, рекао је Вучић новинарима у Новом Саду, преноси Танјуг. Он је додао да је уверен да ће САД наставити тај притисак.

ЧУВАЋЕМО ГРАНИЦЕ, АЛИ НЕ ПОДРЖАВАМ ФАШИСТИЧКЕ ИЗЈАВЕ
Србија је спремна у сваком тренутку да сачува националну безбедност и гарантује сигурност грађанима и у условима мигрантске кризе, али у Србији нема места фашистичкој политици и изјавама, рекао је председник Александар Вучић. „Ако буде требало, у стању смо да затворимо нашу границу, само да видимо шта је смисао. Ми никакав проблем и даље немамо, све време живимо у имагинарном страху”, приметио је Вучић одговарајући на питања новинара о нападима на његов став по питању миграната.

Како је рекао, ако до проблема дође, Србија ће се консултовати са суседима и пријатељима у окружењу и предузимаће мере. „Србија је спремна у сваком тренутку да сачува националну безбедност и гарантује сигурност грађанима, а буде ли било потребе да не дозволимо улаз на нашу територију десетинама хиљада миграната, о којима слушам бајке да ће да дођу – ми то нећемо да дозволимо”, поручио је председник Србије. Он је додао да грађани немају никаквог разлога за страх.

„А, да ми сметају људи зато што имају нешто тамнију боју коже… Нисам у стању да такву политику подржим и нећу никада да је подржим, јер то није српски дух, дух нормалних људи који желе добро обичном свету”, рекао је Вучић. Додао је да не може да разуме хистерију коју праве они који не могу да пронађу неку другу тему.

Упитан за изјаву Бошка Обрадовића, који је позвао војску и полицију да преузму власт у земљи, Вучић је поновио да је то позив на пуч и државни удар, те да је то питање за надлежне државне органе, тужилаштва, а не за њега. „То је класична дефиниција позива на пуч и државни удар, не знам шта би друго могло да буде. Свашта су радили, па ником ништа није било, али то ми говори о демократији у нашој земљи. Нећемо да се вратимо у време њихове демократије, када су убијали људе који су желели да прошетају до РТС, попут Ранка Панића”, рекао је Вучић, преноси Танјуг. То, каже, сада не сме да се деси, а одговор власти на такве нападе су нове фабрике, радна места, будућност Србије, све што је у плану „Србија 2025”.

ВУЧИЋ: Н1 БИ МИМО ИНСТИТУЦИЈА ДА ДОБИЈЕ НАЦИОНАЛНУ ФРЕКВЕНЦИЈУ
Говорите о урушавању институција, а онда мене, уместо надлежне институције, питате за добијање националне фреквенције, одговорио је председник Александар Вучић на питање новинара Н1 да прокоментарише саопштење управе те телевизије да би решење могло да буде да та телевизија добије националну фреквенцију.

„Нисам ја задужен за националне фреквенције. Поново рушите правни поредак Србије, то нисам очекивао од Н1 телевизије. Увек кажете да институције треба да раде свој посао, а онда мене питате за националну фреквенцију за своју телевизију”, приметио је Вучић. То је у надлежности РЕМ-а и других, додао је председник Србије. Вучић каже да изгледа да Н1 жели преко везе да добије националну фреквенцију, као што се то радило у време Драгана Ђиласа и Драгана Шолака, и поручио да нема ништа од тога, као и да Н1 може да се пријави на конкурсу за добијање националне фреквенције када надлежне институције за то добију посао.

Председник истиче да је он лично „одушевљен том идејом”, јер, како је рекао, што се више види Н1, то грађани могу да виде колико та телевизија ради против интереса Србије, због чега њему популарност може само да расте. Такође, Вучић је замолио Н1 да још неколико пута емитују серијал Владалац јер ће ускоро избори, пошто ту грађани могу да виде какав је он, а какви су они који хоће националну фреквенцију. „О националном фреквенцији не одлучујете ни ви, нити ја”, закључио је Вучић, преноси Вучић.

ПЕТА ВЕЛИКА ИНВЕСТИЦИЈА У НОВОМ САДУ
Фабрике чоколаде „Barry Callebaut” у Новом Саду, чија градња почиње данас, биће највећа фабрика чоколаде у овом делу Европе и значиће много за српску прерађивачку и прехрамбену индустрију, јер ће највећи број сировина набављати са територије наше земље, рекао је данас председник Александар Вучић. Он је истакао да је данас важан дан, јер је нова фабрика огромна ствар за земљу и велика ствар за Нови Сад, јер ће упослити људе.

„Неко би рекао, што су се скупили оволико и држе говоре за само 100 радних места. То је важно, јер то је 100 породица које ће много лакше да живе, а плате ће за инжењере и технологе бити на европском нивоу, а много изнад српског просека”, рекао је Вучић. Додао је да се нада да ће у јуну и јулу почети изградња и академије чоколаде на истом плацу, што би значило додатни ангажман наших људи, факултета, Универзитета у Новом Саду. „То значи да ћемо имати велику супституцију увоза и драстично повећан извоз, што ће допринети даљој стабилизацији јавних финансија и економије Србије”, рекао је Вучић.

Указао је да се претходних година гледало да нам било ко дође у земљу, и то су углавном били „радно-интензивни послови”, док је данас, пре свега реч о „капитално-интензивним” и пројектима највише технологије и технолошке снаге. „И, зато сам посебно срећан што је ова компанија избрала Нови Сад. Ово је пета велика инвестиција у Новом Саду”, рекао је Вучић.

 

Насловна фотографија: DPA 

 

Извор Политика, 05. март 2020.