Путин и Ердоган постигли споразум, примирје у Идлибу од поноћи

Лавров је изјавио је да су се Русија и Турска договориле да оформе безбедносни коридор од шест километара ка северу и југу од стратешки важног пута М4 у Сирији

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган састао се са својим руским колегом Владимиром Путином у Москви са циљем да пронађу решење ситуације у сиријском Идлибу. Руски председник Владимир Путин је на почетку састанка изразио саучешће турском колеги поводом погибије турских војника у Сирији.

УЖИВО: Почео састанак Путина и Ердогана

УЖИВО: Почео састанак Путина и Ердогана

Geplaatst door Sputnik Србијa op Donderdag 5 maart 2020

По његовим речима, сиријска војска није знала где су се налазили турски војници који су погинули у нападу. Председник Русије је признао да је ситуација у Идлибу толико ескалирала да захтева директан разговор два лидера. Он је додао да Русија изузетно цени што има добре односе са Турском, али да је сада настао тренутак да се разговара о целокупној ситуацији како се ништа од тога не би поновило, и како се руско-турски односи не би разрушили.

Путин је такође рекао да се ситуација у Идлибу заоштрила до те мере да изискује лични разговор лидера Русије и Турске. „Као и увек, имамо о чему да попричамо, а ситуација у Идлибу за заоштрила до те мере, да то изискује наш лични и директни разговор“, нагласио је Путин. Такође је навео и да ће првенствено са Ердоганом разговарати у четири ока, након чега ће се преговорима прикључити и остатак делегације.

Са друге стране, Ердоган је рекао да је главни задатак овог сусрета да се настави развој билатералних односа Русије и Турске, те је изарзио уверење да ће у томе и успети. Такође је рекао и да је сигуран да ће преговори са Путином резултирати решавањем ситуације у Идлибу. „Неоспорно је да овај сусрет по питању Идлиба има огроман значај. Ситуација у тој сиријској провинцији је заиста напета, због чега је цео свет данас упро очи у Москву. Сматрам да ће сви кораци који буду утврђени овде засигурно олакшати ситуацију“, навео је Ердоган у Кремљу.

ШТА СЕ ОЧЕКУЈЕ ОД САСТАНКА
Стручњаци кажу да састанак Путина и Ердогана улива оптимизам, јер би главни параметри требало да су усаглашени, међутим руски медији пишу да је до овог сусрета дошло јер представници Русије и Турске, на нижем нивоу, до сада нису успели да пронађу решење које би задовољило обе стране. Иначе, Ердоган је у Москву допутовао у пратњи министра одбране и министра финансија, као и шефа турске обавештајне службе.

Подсетимо, до заоштравања ситуације у Идлибу је дошло 27. фебруара, када су милитанти терористичке групе „Хајат Тахрир ел Шам” напали сиријске положаје у близини насеља Бехун. Као одговор на то у ваздушном нападу сиријске војске погинула су 33 турска војника, који, према саопштењима Анкаре, није ни требало да се ту налазе. Руска страна је предузела мере у циљу потпуног прекида ватре са сиријске стране и обезбедила евакуацију погинулих и рањених. Након тога је Турска саопштила о почетку копнених и ваздушних напада на положаје сиријске војске.

 

Насловна фотографија: Pavel Golovkin/Pool via REUTERS

 

Извор Спутњик, 05. март 2020.

ПОСТИГНУТО ПРИМИРЈЕ, СТУПА НА СНАГУ ОД ПОНОЋИ
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да је на састанку са турским председником Владимиром Путином постигнута сагласност да се у Идлибу уведе примирје, које ће ступити на снагу од поноћи 6. марта.

Он је такође рекао да, упркос томе, Турска задржава право да одговори на било који напад који је уперен против припадника њене војске.

Истовремено, Ердоган је казао да је Турска у сиријски Идлиб послала додатне снаге, али да је то урађено уз сагласност Руске Федерације.

Турски председник је такође навео и да ће Турска и Русија наставити да раде по принцицпу поштовања територијалне целовитости Сирије уз строго придржавање споразума из Сочија.

Иначе, Путин и Ердоган су у четири ока разговарали три сата, након чега су се састанку придружили и остали чланови делегација, те је састанак у ширем саставу трајао додатна три сата.

Ердоган је у Москву допутовао у пратњи министра одбране и министра финансија, као и шефа турске обавештајне службе.

ЗАОШТРАВАЊЕ СИТУАЦИЈЕ У ИДЛИБУ
Подсетимо, до заоштравања ситуације у Идлибу је дошло 27. фебруара, када су милитанти терористичке групе „Хајат Тахрир ел Шам” напали сиријске положаје у близини насеља Бехун. Као одговор на то у ваздушном нападу сиријске војске погинула су 33 турска војника.

Руска страна је предузела мере у циљу потпуног прекида ватре са сиријске стране и обезбедила евакуацију погинулих и рањених. Након тога је Турска саопштила о почетку копнених и ваздушних напада на положаје сиријске војске.

 

Извор Спутњик, 5. март 2020.

 

ЛАВРОВ: БЕЗБЕДНОСНИ КОРИДОР И ЗАЈЕДНИЧКЕ ПАТРОЛЕ
Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је да су се Русија и Турска договориле да оформе безбедносни коридор у дужини од шест километара  ка северу и југу од стратешки важног пута М4 у Сирији.

Лавров је рекао и да су се две земље договориле да 15. марта почну заједничкo патролирање дуж пута М-4 Б. Тај пут повезује Латакију и Алеп.

Он је то изјавио на заједничкој конференцији за новинаре председника двеју земаља после њиховог шесточасовног разговора о ситуацији у Идлибу у Сирији.

Путин је рекао да су две стране усагласиле заједнички документ о нормализацији ситуације у Идлибу, који ће представити министри спољних послова.

 

Извор Спутњик, 5. март 2020.