Гађање из борбених средстава „Панцир С1“ у оквиру вежбе „Словенски штит 2019“ (Фото: Министарство одбране Републике Србије)

Ambasada SAD zapretila Srbiji zbog ruskog oružja, Dačić i Vulin odgovorili

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da je Srbija slobodna zemlja i da niko ne treba da brine što oprema svoju vojsku za odbrambene zadatke

Ambasada SAD u Beogradu saopštila je da je zabrinuta zbog činjenice da Srbija nabavlja rusku vojnu opremu i pozvala Beograd da odustane od transakcija sa Moskvom koje, kako je navela, mogu da izazovu sankcije, prenosi Radio Slobodna Evropa.

“Pozivamo sve naše saveznike i partnere da se odreknu transakcija s Rusijom koje rizikuju pokretanje sankcija prema Zakonu o suprotstavljanju američkim suparnicima kroz sankcije (CAATSA). Više puta smo izrazili zabrinutost zbog nabavke ruske vojne opreme u Srbiji, uključujući planiranu kupovinu sistema Pancir, sa visokim vladinim zvaničnicima”, navodi se u odgovoru Ambasade za RSE u četvrtak.

Ambasada ocenjuje da SAD i Rusija imaju vrlo različite vizije za budućnost Zapadnog Balkana i poručuje da Vašington snažno podržava evropski put Srbije i njen postavljeni cilj članstva u EU. S druge strane, kako tvrdi, Moskva se “aktivno protivi zapadnoj integraciji regiona i nastoji da spreči rešavanje etničkih tenzija, marginalizuje uticaj SAD i EU, i uspori ili spreči zemlje Zapadnog Balkana da slede svoju, nezavisnu orijentaciju”.

Svoje mišljenje o tome što je Srbija nabavila ruski raketni sistem “Pancir 1” krajem februara ove godine dali su američki Stejt department, Evropska unija i NATO. Stejt department je tada pozvao sve saveznike i partnere da odustanu od transakcija sa Rusijom koje bi mogle da dovedu do uvođenja sankcija po Zakonu o suprostavljanju američkim protivnicima kroz sankcije (CAATSA).

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije da je Srbija u vojnom smislu značajno snažnija, nakon kompletiranja odbrambenog sistema “Pancir S1”, čiju nabavku naša zemlja nije krila i sve je radila transparntno.

 

Izvor Tanjug/Večernje novosti, 06. mart 2020.

 

REAKCIJA DAČIĆA
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da Beograd ne krije ništa u vezi sa vojnom saradnjom, ne samo sa Rusijom, i poručio da neće učestvovati u bilo čemu što je suprotno međunarodnim konvencijama. Dačić je tokom skupa “Savezništvo SAD sa Jugoslavijom – Srbijom: Hladni rat” rekao novinarima da Vašington smatra da Srbija ne treba da prestane da kupuje sve vrste oružja.

“Nikada nećemo učestvovati ni u čemu što je suprotno međunarodnim konvencijama i stavovima. Ništa ne krijemo niti smo krili i mi ćemo nastaviti takvu politiku otvorenosti i negovaćemo je u budućnosti sa SAD, Rusijom i Kinom…”, kazao je Dačić nakon govora na otvaranju skupa o Srpsko-američkim odnosima, u organizaciji Atlantskog saveta Srbije i SAD u Beogradu.

Dačić je podsetio da je direktor Stejt departmenta zadužen za sankcije Rusiji Tomas Zarzecki u novembru posetio Srbiju zbog toga i naveo da je Zarzecki bio zadovoljan sastankom. “Dogovorili smo se da Ministarstvo odbrane bude u kontaktu, da imamo korektnu komunikaciju da ne bi nastali problemi u našim odnosima”, rekao je Dačić.

“Spoljna politika nije samo pitanje ljubavi i mržnje, već i interesa, zbog čega je važno kako naći zajednički imenitelj interesa najmoćnije zemlje na svetu i najvećeg naroda na Balkanu”, izjavio je Dačić navodeći da ima pozitivnih primera iz istorije odnosa Srbije i SAD, i da se nada da će ih biti i u sadašnjosti.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Entoni Godfri izjavio je da je zahvalan na transparentnosti koju je Srbija pokazala amabasadi i Zarzeckom tokom posete. “To ne znači da mi ne pratimo budno transakcije u ovoj oblasti i da američki Kongres nije zabrinut zbog ove teme”, rekao je Godfri. Američki zakon o sankcijama je vrlo komplikovan, dodao je on.

SAD KLjUČNI PARTNER U POSTIZANjU REŠENjA ZA KOSOVO
Dačić je istakao i da je pitanje Kosova od vitalnog nacionalnog interesa i da Srbija ostaje potpuno otvorena za dalje razgovore na tehničkom i političkom nivou, pri čemu SAD vidi kao jednog od ključnih partnera u postizanju trajnog i održivog rešenja.

Izrazio je nadu da će specijalni izaslanici SAD Ričard Grenel i Metju Palmer nastaviti konstruktivan pristup i aktivan angažman u prevazilaženju zastoja u dijalogu, kao i da će pružiti pomoć u iznalaženju obostrano prihvatljivog, fer i održivog rešenja.

“Nadamo se i da će odmah nakon ukidanja nezakonito uvedenih prištinskih taksi na robu iz centralne Srbije i BiH, bez dodatnog uslovljavanja merama reciprociteta, dijalog biti nastavljen u dobroj veri”, rekao je Dačić.

 

Izvor FoNet/Srna/Beta/N1, 06. mart 2020.

 

VULIN: SRBIJA NIJE KOLONIJA
Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da je Srbija slobodna zemlja i da niko ne treba da brine što oprema svoju vojsku za odbrambene zadatke.

“Kao vojno neutralna zemlja Srbija je dužna da bude spremna i sposobna da zaštiti sebe i Srbe gde god da žive. Nema ni jednog razloga da se na Srbiju primene bilo kakve sankcije i siguran sam da to ne bi uradila ni jedna zemlja koja poštuje međunarodno pravo i pravo Srbije da samostalno odlučuje o svom opremanju i naoružavanju”, izjavio je Vulin.

Kako je navedeno u saopštenju Ministarstva odbrane, Vulin je dodao da Srbija nije kolonija i da će sama odlučivati od kojih prijateljskih zemalja će nabavljati opremu i oružje. “Što je vojska Srbije jača, mir na Balkanu će duže trajati”, ocenio je Vulin.

Ambasada SAD u Srbiji juče je ponovila da je “zabrinuta što Srbija nabavlja rusku vojnu opremu i pozvala Beograd da odustane od transakcija s Moskvom koje mogu da izazovu sankcije”, javio je Radio Slobodna Evropa.

 

Naslovna fotografija: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

 

Izvor Beta/N1, 06. mart 2020.