Гађање из борбених средстава „Панцир С1“ у оквиру вежбе „Словенски штит 2019“ (Фото: Министарство одбране Републике Србије)

Амбасада САД запретила Србији због руског оружја, Дачић и Вулин одговорили

Министар одбране Александар Вулин изјавио је да је Србија слободна земља и да нико не треба да брине што опрема своју војску за одбрамбене задатке

Амбасада САД у Београду саопштила је да је забринута због чињенице да Србија набавља руску војну опрему и позвала Београд да одустане од трансакција са Москвом које, како је навела, могу да изазову санкције, преноси Радио Слободна Европа.

“Позивамо све наше савезнике и партнере да се одрекну трансакција с Русијом које ризикују покретање санкција према Закону о супротстављању америчким супарницима кроз санкције (ЦААТСА). Више пута смо изразили забринутост због набавке руске војне опреме у Србији, укључујући планирану куповину система Панцир, са високим владиним званичницима”, наводи се у одговору Амбасаде за РСЕ у четвртак.

Амбасада оцењује да САД и Русија имају врло различите визије за будућност Западног Балкана и поручује да Вашингтон снажно подржава европски пут Србије и њен постављени циљ чланства у ЕУ. С друге стране, како тврди, Москва се “активно противи западној интеграцији региона и настоји да спречи решавање етничких тензија, маргинализује утицај САД и ЕУ, и успори или спречи земље Западног Балкана да следе своју, независну оријентацију”.

Своје мишљење о томе што је Србија набавила руски ракетни систем “Панцир 1” крајем фебруара ове године дали су амерички Стејт департмент, Европска унија и НАТО. Стејт департмент је тада позвао све савезнике и партнере да одустану од трансакција са Русијом које би могле да доведу до увођења санкција по Закону о супростављању америчким противницима кроз санкције (ЦААТСА).

Председник Србије Александар Вучић изјавио је раније да је Србија у војном смислу значајно снажнија, након комплетирања одбрамбеног система “Панцир С1”, чију набавку наша земља није крила и све је радила транспарнтно.

 

Извор Танјуг/Вечерње новости, 06. март 2020.

 

РЕАКЦИЈА ДАЧИЋА
Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да Београд не крије ништа у вези са војном сарадњом, не само са Русијом, и поручио да неће учествовати у било чему што је супротно међународним конвенцијама. Дачић је током скупа “Савезништво САД са Југославијом – Србијом: Хладни рат” рекао новинарима да Вашингтон сматра да Србија не треба да престане да купује све врсте оружја.

“Никада нећемо учествовати ни у чему што је супротно међународним конвенцијама и ставовима. Ништа не кријемо нити смо крили и ми ћемо наставити такву политику отворености и неговаћемо је у будућности са САД, Русијом и Кином…”, казао је Дачић након говора на отварању скупа о Српско-америчким односима, у организацији Атлантског савета Србије и САД у Београду.

Дачић је подсетио да је директор Стејт департмента задужен за санкције Русији Томас Зарзецки у новембру посетио Србију због тога и навео да је Зарзецки био задовољан састанком. “Договорили смо се да Министарство одбране буде у контакту, да имамо коректну комуникацију да не би настали проблеми у нашим односима”, рекао је Дачић.

“Спољна политика није само питање љубави и мржње, већ и интереса, због чега је важно како наћи заједнички именитељ интереса најмоћније земље на свету и највећег народа на Балкану”, изјавио је Дачић наводећи да има позитивних примера из историје односа Србије и САД, и да се нада да ће их бити и у садашњости.

Амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији Ентони Годфри изјавио је да је захвалан на транспарентности коју је Србија показала амабасади и Зарзецком током посете. “То не значи да ми не пратимо будно трансакције у овој области и да амерички Конгрес није забринут због ове теме”, рекао је Годфри. Амерички закон о санкцијама је врло компликован, додао је он.

САД КЉУЧНИ ПАРТНЕР У ПОСТИЗАЊУ РЕШЕЊА ЗА КОСОВО
Дачић је истакао и да је питање Косова од виталног националног интереса и да Србија остаје потпуно отворена за даље разговоре на техничком и политичком нивоу, при чему САД види као једног од кључних партнера у постизању трајног и одрживог решења.

Изразио је наду да ће специјални изасланици САД Ричард Гренел и Метју Палмер наставити конструктиван приступ и активан ангажман у превазилажењу застоја у дијалогу, као и да ће пружити помоћ у изналажењу обострано прихватљивог, фер и одрживог решења.

“Надамо се и да ће одмах након укидања незаконито уведених приштинских такси на робу из централне Србије и БиХ, без додатног условљавања мерама реципроцитета, дијалог бити настављен у доброј вери”, рекао је Дачић.

 

Извор ФоНет/Срна/Бета/Н1, 06. март 2020.

 

ВУЛИН: СРБИЈА НИЈЕ КОЛОНИЈА
Министар одбране Александар Вулин изјавио је да је Србија слободна земља и да нико не треба да брине што опрема своју војску за одбрамбене задатке.

“Као војно неутрална земља Србија је дужна да буде спремна и способна да заштити себе и Србе где год да живе. Нема ни једног разлога да се на Србију примене било какве санкције и сигуран сам да то не би урадила ни једна земља која поштује међународно право и право Србије да самостално одлучује о свом опремању и наоружавању”, изјавио је Вулин.

Како је наведено у саопштењу Министарства одбране, Вулин је додао да Србија није колонија и да ће сама одлучивати од којих пријатељских земаља ће набављати опрему и оружје. “Што је војска Србије јача, мир на Балкану ће дуже трајати”, оценио је Вулин.

Амбасада САД у Србији јуче је поновила да је “забринута што Србија набавља руску војну опрему и позвала Београд да одустане од трансакција с Москвом које могу да изазову санкције”, јавио је Радио Слободна Европа.

 

Насловна фотографија: Министарство одбране Републике Србије

 

Извор Бета/Н1, 06. март 2020.