Д. Станишић: Дискриминација Срба на сарајевски начин

У каквом статусу су данас Срби најбоље показује чињеница да је човек на паузи скупштинског заседања променио своју националност како би ушао у Владу Кантона Сарајево

Недавни избор нове владе Кантона Сарајево један је у низу примера непоштовања уставних права Срба, изборних резултата и прокламоване мултиетничности на коју се Бошњаци радо позивају када је реч о њиховим интересима. У тој влади, састављеној у „режији” Странке демократске акције (СДА) Демократске фронте (ДФ) и Савеза за бољу будућност (СББ) Бакира Изетбеговића, Жељка Комшића и Фахрудина Радончића, Србима је припало једва једно, од три Уставом загарантована, министарска места.

Из Републике Српске наново упозоравају да се са мајоризацијом Срба у ФБиХ мора престати и да међународни званичници не могу више затварати очи и игнорисати чињеницу да Срби у Сарајеву, некада најбројнијем српском граду у БиХ, „немају ни третман националне мањине”. У рушење старе власти у Сарајеву, такозване шесторке, коју су чиниле Наша странка, СДП, Народ и правда, Независна босанскохерцеговачка листа, ДФ и СББ, Изетбеговић, Комшић и њихов донедавни жестоки критичар Фахрудин Радончић кренули су одмах након што су постигли договор о савезништву на нивоу БиХ и федералном нивоу, те у Кантону Сарајево.

О правима Срба и њиховој заступљености у новој влади, новопечени коалициони партнери нису ни размишљали јер је њихов једини циљ био да се домогну власти у Кантону Сарајево, најбогатијем у ФБиХ у коме је Изетбеговићева СДА, са кратком паузом, суверено владала више од две деценије. Резултат тога је ситуација до које се дошло током избора нове владе када се испоставило да међу 12 новоизабраних министара нема ниједног Србина.

Та „представа” завршена је тако што је мандатар Марио Ненадић (члан ДФ-а), након што су га поједини посланици у Скупштини Кантона Сарајево упозорили да у новој влади нема Срба, „исправио грешку”, рекавши да се његов партијски колега Драшко Јовичић изјашњава као Србин, а не као Хрват, како је то он „навео у експозеу”. Тако је, известили су многи медији, Јовичић ушао у скупштинску салу као Хрват, а изашао као Србин. „У каквом статусу су данас Срби најбоље показује чињеница да је човек на паузи скупштинског заседања променио своју националност како би ушао у Владу Кантона Сарајево. Такви Срби не треба да представљају малобројно српско становништво у ФБиХ него они који су изабрани у српским сединама и српским гласовима”, казао је Горан Броћета, делегат српског народа у федералном Дому народа.

То што се догодило приликом избора нове сарајевске владе, политички аналитичар Жарко Папић види као „дефинитивни пад” који у овом контексту „нема дна”. „Мењају партије, сад мењају и нације. Нема шта они неће променити, баш их брига за гласаче, баш их брига за нека политичка обећања или програме које су имали. Они трче за оним што је моћ која им обезбеђује материјални добитак”, рекао је Папић за РТРС.

У изјави за наш лист, председник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић нагласио је да је мајоризација Срба у ФБиХ очигледна, да се намерно крши Устав тог ентитета, али да стране представнике у БиХ, високог представника пре свих, који за далеко безазленије ствари врши притисак на Републику Српску, то не занима. „Тако се у владу именује један Србин (по Уставу ФБиХ требало би да буду три) и то строго из странака са седиштем у Сарајеву. Најчешће су то људи за које се не зна да ли су Срби или Хрвати, али су на крају по потреби Срби”, навео је Радановић.

Осим у сарајевској влади, Срба нема ни у Влади ФБиХ што потврђује и званична информација да се међу 83 запослена у федералном Министарству рада и социјалне заштите , на пример, налазе само три Србина и то на нижим и мање плаћеним радним местима. Бошњака има 66, а Хрвата 14.

 

Аутор Д. Станишић

 

Насловна фотографија: Влада КС

 

Извор Политика, 10. март 2020.