Трампов син: Време је да америчке војнике са Косова вратимо кући

„Ако Косово није потпуно посвећено миру, тада би САД требало да преиспитају своје присуство тамо“, написао је Пердју на Твитеру, а са тим се сложио и Трампов син

Амерички сенатор најближи председнику САД Доналду Трампу и Доналд Трамп млађи поручили су Приштини да укине све таксе наметнуте Србији. Иначе – САД повлаче трупе с Косова и Метохије.

“Више од две деценије америчке снаге помажу у одржавању мира између Косова и Србије. Сада, са историјским напретком, Косово мора да уради свој део и укине све таксе наметнуте Србији. Ако Косово није потпуно посвећено миру, тада би САД требало да преиспитају своје присуство тамо”, написао је на Твитеру амерички сенатор Дејвид Пердју.

Са овим сенатором, врло блиским председнику САД Доналду Трампу, и на приватном и на пословном нивоу, сагласио се недуго потом још један такав – син председникаДоналд Трамп млађи и тиме подржао страну Србије. Млађи Трамп ретвитовао је Пердјуа, додавши: “Слажем се. На Косову има 650 америчких војника. Време је да их вратимо кући.”

ЗАШТО ЈЕ ПЕРДЈУ ВАЖАН УТИЦАЈ?
Пре Трампа ту је био Дејвид Пердју, почиње Бизнис инсајдер у тексту који је насловљен “Упознајте Трамповог омиљеног сенатора”. Пердју, републиканац из Џорџије, постао је први директор са листе Фортјун 500 који је изабран у Сенат. Док је градио каријеру у компанијама, радио је на сваком континенту, осим на Антарктику. Попут председника, Пердју није имао искуства у власти, све до избора у Сенат 2014. године. Али, слично Трампу, није му страна политичка сцена. И, попут Трампа, Пердју верује да систем у Вашингтону не функционише.

Сличности се овде не завршавају. Можда највећа спона њих двојице јесте голф – Пердју и Трамп су два најбоља играча у Вашингтону. Ове карактеристике помогле су му да стигне до много важније позиције уз Републиканској партији. Пердју, некада неспособни аутсајдер у Вашингтону, сада служи као главни мост између Беле куће и Републиканског врха. “Као прво, све што желимо јесу резултати. Он није идеолог”, рекао је Пердју у недавном интервјуу за Бизнис инсајдер.

Веза са председником катапултирала је Пердјуа у прву линију током једне од највећих битки у Конгресу у 2018. години – имиграцији. Пердју је био један од првих сенатора који су подржали Трампа. И када су многи окретали леђа Трампу пре избора у новембру 2016. Пердју није повукао своју подршку. И Трамп то није заборавио. Интересовање за голф, сличност и у “стасавању” у бизнису пре политике, презир према Вашингтону, а онда и лојалност – све се само да објаснити.

Пердју инстистира на томе да је његов однос са Трампом више професионалан него личан, мада голф их дефинитивно повезује. “Био сам позван да радимо заједно неке ствари приватно, али све време смо радили”, истакао је Пердју о партијама голфа са актуелним председником САД. Тако и Трампова жеља да ради са Педјууом протеже се на сваки сат који један дан садржи. Председник често зове сенатора Џорџије и у ранијм јутарњим сатима, или чак усред дана уколико га види на телевизији. “Тај човек не спава много”, рекао је Пердју.

 

Насловна фотографија: NICHOLAS KAMM/AFP/GETTY IMAGES

 

Извор Б92, 10. март 2020.