S. Trifković: Tramp bi rado povukao trupe sa Kosova, ali…

Trifković zaključuje da ne veruje da će se Amerikanci povući sa KiM, ali da je izjava Trampovog sina samo jedna u nizu koje zaokupljaju našu pažnju

Sin predsednika SAD Donald Tramp Junior saglasan je se sa navodima američkog senatora Dejvida Perdjua da SAD treba da preispitaju svoje prisustvo na Kosovu i Metohiji ako Priština ne ukine takse na robu iz Srbije i BiH. Tramp Junior je na Tviteru napisao: „Saglasan sam. Na Kosovu je naših 650 vojnika. Vreme je da se vrate.“ Prethodno je na navode Perdjua na toj društvenom mreži retvitovao i specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za pregovore Beograda i Prištine Ričard Grenel.

Istoričar i publicista dr Srđa Trifković, ekspert za geopolitiku kaže da je ova ideja odraz stava američkog establišmenta koji nije sklon globalizmu.

– U komentarima političkih zbivanja, sin Donalda Trampa iz braka sa Ivankom daleko je manje uticajan nego njegov zet Džared Kušner, koji je bio ključni igrač u sklapanju plana za Bliski istok. Svejedno, on odražava jedan stav američkog establišmenta koji nije sklon globalizmu i koji je veran viziji njegovog oca – da se treba povući sa onih područja gde prisustvo američkih trupa nije funkcionalno za američke nacionalne i državne interese, a naravno, Kosovo i Metohija su jedno od njih. Ja ne verujem da je Trampu potrebno da daje signale svoj starijem sinu da bi poslao poruku svetu o potrebi povlačenja Amerikanaca sa Kosova i Metohije i da ta ideja, kad bi Trampu bila servirana na pravi način, naišla bi na veoma blagonaklon prijem. Naš problem je da razmišljamo i govorimo kao država o nekom sporazumu sa lažnim organima lažne države, umesto da se obratimo ključnim igračima u vrhu administracije, a ne administrativnom telu zvanom Stejt department, čiji svi činovnici su a priori antisrpski orijentisani – smatra dr Trifković.

Govoreći o tome šta će albanski teroristički lideri kada se Amerikanci povuku sa Kosova i Metohije, Trifković je izjavio da će oni očekivati da su dovoljno konsolidovani, te da se nadaju da je Srbija obeshrabrena.

– Albanci će računati da su dovoljno izgradili svoj kvazidržavni aparat da se suprostavi bilo kakvom pritisku iz Beograda, a očekivaće da će Srbija biti dovoljno obeshrabrena i bez prisustva američkih trupa da učestvuje u vojnoj operaciji koja bi težila povratku Kosova i Metohije u ustavno-pravni sistem Republike Srbije. Oni očekuju da su dovoljno konsolidovani, posle 12 godina te kvazi nezavisnosti, etničkog čišćenja i terora, da Srbija obeshrabrena i onemoćala na svom beskrajnom putu u EU, u koju nikada neće ući, i dalje nema snage i volje da povrati Kosovo i Metohiju tamo gde pripada, a to je u sastav Republike Srbije – rekao je Srđa Trifković.

Ipak, dr Trifković zaključuje da ne veruje da će se Amerikanci povući, ali da je ovo samo jedna u nizu izjava koje zaokupljaju našu pažnju.

– Na duge staze, američka politika vrši pritisak na druge zemlje da priznaju tzv. Kosovo ili vrše pritisak na zemlje koje planiraju da povuku priznanje lažne države da to ne učine i ne verujem da će se tu nešto bitno izmeniti – smatra dr Trifković.

 

Naslovna fotografija: Evan Vucci/AP

 

Izvor Srbija danas/Intermagazin, 10. mart 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u