Трамп суспендовао летове из Европе, ЕУ осудила одлуку

„ЕУ се не слаже са чињеницом да су САД одлуку о забрани путовања донеле једнострано и без консултација“, рекли су председници Европског савета и Европске комисије

Амерички председник Доналд Трамп привремено је обуставио путовања из делова Европе у САД на 30 дана, изузев из Велике Британије, под све већим притиском да предузме акцију због ширења коронавируса. У председничкој прокламацији, како је касније објављено, наводи се да је привремено забрањен улазак у земљу искључиво путницима из 26 земаља Шенгенске зоне, преноси Би-Би-Си, истичући да то значи да ова мера не утиче на одређен број европских земаља, као ни на Велику Британију.

Како је саопштио вршилац дужности секретара за унутрашњу безбедност Чед Вулф, то су земље Шенген зоне: Аустрија, Белгија, Чешка, Данска, Естонија, Финска, Француска, Немачка, Грчка, Мађарска, Исланд, Италија, Летонија, Лихтенштајн, Литванија, Луксембург, Малта, Холандија, Норвешка, Пољска, Португал, Словачка, Словенија, Шпанија, Шведска и Швајцарска, преноси Глас Америке, преноси Танјуг.

Председничком прокламацијом, коју је потписао Трамп, суспендује се улазак у земљу већине страних држављана који су били у одређеним европским земљама у било којем тренутку током периода од 14 дана пре њиховог планираног доласка у САД. Забрана се не односи на особе са дозволом трајног боравка у САД (носиоце такозване „зелене карте”), најближе чланове породице америчких држављана и још неких појединаца, који су именовани у прокламацији. Трамп је, наиме, рекао да се „снажне, али неопходне” рестрикције неће примењивати на Велику Британију, која има 460 потврђених случајева. Би-Би-Си је прецизирао да је и Ирска искључена из забране пошто није једна од 26 земаља чланица Шенген зоне. Бугарска, Хрватска и Румунија су такође чланице ЕУ, а не Шенген зоне.

Трамп, чија администрација се суочила са оштрим критикама због начина на који је реаговала на кризу у вези са јавним здрављем, најавио је и неколико корака усмерених на смањење негативних последица по економију, које може да изазове коронавирус. Забрана путовања, која ступа на снагу у петак у помоћ, не примењује се на Британију нити на Американце који пролазе „одговарајуће провере”, преноси Ројтерс.

Током обраћања из Овалне канцеларије, које су преносиле све националне телевизије, Трамп је рекао да су „пуна моћ федералне владе и приватног сектора у погону да заштите амерички народ”, преноси Глас Америке. „Ово је најагресивнији и најсвеобухватнији напор да се супротставимо страном вирусу у модерној историји”, додао је Трамп. Трамп, чија би победа на изборима трећег новембра могла да зависи од тога колико добро одговори на ову кризу, ипак није прогласио ванредно стање, иако је тај потез био разматран.

Међутим, није се суздржавао у критиковању Европе, рекавши да је делимично крива за ширење вируса у САД, где је до сада страдало 37 особа, док је 1.281 заражена. „Европска унија није увела исте предострожности и забранила летове из Кине и других жаришта. Резултат тога је велики број нових области у САД, у којима је избила зараза, коју су посејали путници из Европе”, рекао је Трамп. Његова забрана путовања из Европе слична је оној коју је увео на путовања из Кине када се вирус брзо ширио у том делу света.

После још једног катастрофалног дана на берзи у Њујорку, Трамп је рекао да ће предузети хитну акцију да обезбеди финансијске олакшице за раднике који су болесни, у карантину, или брину за друге који су оболели. Он је додао да је дао инструкције Секретаријату за финансије да одложи пореске уплате без камате или казни за одређене компаније и појединце, који су угрожени.

 

Извор Политика, 12. март 2020.

 

ЕУ ОСУДИЛА ОДЛУКУ ТРАМПА
Европска унија осудила је одлуку америчког председника Доналда Трампа да у циљу заустављања ширења коронавируса на 30 дана уведе забрану путовања из Европе у САД, изјавили су председници Европског савета и Европске комисије Шарл Мишел и Урсула фон дер Лајен.

„ЕУ се не слаже са чињеницом да су САД одлуку о забрани путовања донеле једнострано и без консултација“, рекли су председници Европског савета и Европске комисије. Шарл Мишел и Урсула фон дер Лајен су у саопштењу поручули да је коронавирус „глобална криза“ која није лимитирана континетима и која захтева сарадњу, а не једностране потезе. Челници најважњих ЕУ институција додали су да Унија предузима снажне акције у циљу спречавања ширења COVID-19.

Подсетимо, амерички председник Доналд Трамп привремено је обуставио путовања из делова Европе у САД на 30 дана, изузев из Велике Британије, под све већим притиском да предузме акцију због ширења коронавируса.

СЗО ПРОГЛАСИЛА ПАНДЕМИЈУ
Светска здравствена организација прогласила је пандемију коронавируса. У свету је до сада оболело 125.813 особа, преминуло је 4.607 људи, а оздравило 67.051. У Србији је до сада забележено 19 случајева обољевања.

Поред тога, утврђено је и да новчанице преносе вирусе, те је у неким земљама већ забрањено плаћање у готовини, а у Кини планирају дезинфекцију папирног новца.

 

Насловна фотографија: DOUG MILLS-POOL/GETTY

 

Извор Спутњик, 12. март 2020.