Vlast u Crnoj Gori će pristati da izmeni sporni zakon?

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović ne isključuje mogućnost izmena Zakona o slobodi veroispovesti, uz, kako kaže, dobre argumente

Prvi sastanak ekspertskih timova o Zakonu o slobodi veroispovesti protekao je u duhu otvorenog i iskrenog dijaloga saopštio je član tima Mitropolije crnogorsko-primorske, Dragan Šoć. Predstavnici Vlade su, kako je kazao, otvoreni za razgovor o izmenama zakona. Sledeći sastanak je naredne sedmice, a do tada se nastavljaju litije. “Dogovorili smo se da sljedeći sastanak bude u srijedu, a da oni u međuvremenu daju komentar na naš predlog koji je podnijet na prošlom sastanku i da daju kontra predloge, kaže Šoć.

Apeleju na građane da na litijama pokažu da podržavaju zahteve legitimne crkve. Problem je, ističe Šoć, sam Zakon, a ne kako ga primeniti. Na vladinom Tviter nalogu navodi se da su posvećeni dijalogu sa Crkvom, na dobrobit svih građana Crne Gore. Premijer Duško Marković, govoreći o dijalogu sa crkvom, kazao je da se razgovara o pojedinim članovima Zakona o slobodi veroispovijesti, a ne o tome da li će se Zakon primenjivati. Vladu je u razgovoru predstavljao potpredsednik Vlade Zoran Pažin, profesor Pravnog fakulteta Nebojša Vučinić, dekanica Pravnog fakulteta Aneta Spaić, šef Kabineta premijera Dragoljub Bulatović, advokat Nikola Martinović i diplomirani pravnik Srđan Spaić.

U ekspertskom timu za pregovore u ime Crkve bili su koordinator Pravnog savjeta MCP Velibor Džomić i članovi Saveta Mitropolije i Eparhije budimljansko-nikšićke – advokati Dragan Šoć, Zoran Lazarević i Damjan Ćulafić, kao i doktor Vladimir Leposavić.

Potpredsednik Vlade Zoran Pažin kazao je ranije da će dijalog biti usredsređen na članove Zakona o slobodi veroispovesti koji se odnose na imovinsko-pravna pitanja. “Vjerujem da se uvažavanjem argumenata protivne strane, spremnošću da se tolerancijom i stpljenjem može doći do rješenja koje će relaksirati postojeću situaciju”, ocijenio je Pažin i naglasio da politiku treba ostaviti po strani.

On je rekao da je “crvena linija” Ustav Crne Gore i potreba da svi građani bez obzira na nacionalnost ili vjeru budu na jednako pravan način tretirani. Iz Mitroplije su saopštili da Zakon radikalno derogira i suspenduje osnovne i minimalne standarde u pogledu kolektivnog aspekta ostvarivanja prava na slobodu veroispovesti Oni su upozorili na, kako navode, česte i radikalno anticrkvene javne nastupe najviših državnih zvaničnika, “koji nepravedno optužuju Crkvu za navodnu antidržavnu djelatnost i podložnost uticajima izvan Crne Gore, što su notorne neistine”. “To nije dobra atmosfera za razgovor. Nadamo se da ćete sa svoje strane učiniti sve što je potrebno da se spriječi nastavak takvog zaoštravanja sa strane države”, poručio je mitropolit Amfilohije u pismu premijeru Dušku Markoviću.

 

Izvor RTCG/RTS, 11. mart 2020.

 

ĐUKANOVIĆ NE ISKULjČUJE MOGUĆNOST IZMENE ZAKONA
Predsednik Crne Gore Milo Đukanović ne isključuje mogućnost izmena Zakona o slobodi veroispovesti, uz, kako kaže, dobre argumente. Ocenio je da je dobro što je nastavljen dijalog vlade i Mitropolije crnogorsko-primorske, ali se od primene Zakona o slobodi veroispovesti neće odustati. Upitan da li može biti dijaloga o izmeni Zakona o slobodi veroispovesti, predsednik kaže:

„Pristajemo da čujemo dobre argumente, ako čujemo dobre argumente o tome ćemo razgovarati”, kazao je Đukanović, prenosi pogorički portal Antena M. Očekuje, kaže, da će se u tom dijalogu doći do rešenja koja su obostrano zadovoljavajuća, ali istovremeno ističe: „Spremni smo da branimo principe na kojima smo doneli zakon, ali smo spremni da čujemo i dobre argumente sa druge strane”, precizira Đukanović, javlja Tanjug.

 

Izvor Politika, 12. mart 2020.

 

VARHELjI: SVE PREPORUKE VENECIJANSKE KOMISIJE IMPLEMENTIRATI U ZAKON
“Regulisanje pitanja vjerskih zajednica je nadležnost Crne Gore, a to bi trebalo učiniti na inkluzivan način, okupljajući sve relevantne zainteresovane strane, i u skladu sa relevantnim međunarodnim i evropskim standardima o ljudskim pravima, posebno sa svim preporukama Venecijanske komisije od 24. juna 2019”, kazao je, između ostalog, Oliver Varhelji, evropski komesar za proširenje, odgovorajući na pitanje poslanika Evropskog parlamenta Tomaša Zdečovskog da li će zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti koji je Skupština Crne Gore usvojila, Evropska komisija zaustaviti pregovore sa Crnom Gorom, objavljeno je na sajtu Evropskog parlamenta a prenose mediji.

“U Crnoj Gori je usvojen Zakon o slobodi vjeroispovijesti koji omogućava nacionalizaciju crkvene imovine. To je pobudilo hiljade ljudi da protestuju. Ako Crna Gora planira da nacionalizuje imovinu Srpske pravoslavne crkve, postaviće se opasni presedan koji bi državne vlasti Kosova mogle da iskoriste za nacionalizaciju stotina važnih spomenika velike vrijednosti. Presuda Venecijanske komisije dvosmislena je i ostavlja prostora za nagađanja. Da li zbog svega ovoga, Komisija razmatra suspenziju pregovora sa Crnom Gorom”, pitao je Zdečovski.

Varhelji je u odgovoru poslaniku EP, naveo da je vladavina prava jedna od osnovnih vrijednosti EU i ključni element procesa pristupanja EU, koji, kako je rekao, određuje ukupni tempo pregovora o pridruživanju, te da EK stoga “posvećuje veliku pažnju vladavini prava, posebno u zemljama poput Crne Gore koje su u pregovorima o pristupanju Evropskoj uniji”. Varhelji je naveo da će Crna Gora, kao dio pregovora, u okviru Poglavlja 23, morati, između ostalog, da ispuni specifična mjerila vezana za jačanje efikasne primjene i sprovođenja ljudskih prava i usklađivanje svog pravnog okvira sa pravnom tekovinom EU i međunarodnim standardima ljudskih prava.

“Ovo, takođe, uključuje efikasnu zaštitu prava na vlasništvo i slobodu vjeroispovijesti. Regulisanje vjerskih zajednica je nadležnost Crne Gore, ali to bi trebalo biti urađeno na inkluzivan način, okupljajući sve relevantne zainteresovane strane, i u skladu sa relevantnim međunarodnim i evropskim standardima o ljudskim pravima, posebno sa svim preporukama mišljenja Venecijanske komisije od 24. juna 2019”, kazao je Varhelji. Podsjetio je da je i EK više puta pokrenula ovo pitanje, uključujući i sastanak sa predstavnicima Crne Gore, istakavši da će se nastaviti sa praćenjem ovih pitanja u redovnim kontaktima sa crnogorskim vlastima.

Oliver Varhelji, evropski komesar za proširenje, posjetio je Crnu Goru početkom februara i tom prilikom je kazao da se situacija koja je nastala u Crnoj Gori zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti uz dobru volju može riješiti te da ključ dijalog i obostrano prihvatljivo rješenje. On je tada crnogorskim vlastima predočio da je na njima posebna odgovornost i ohrabrio dijalog sa Crkvom. Komesar je tom prilikom razgovarao i sa Mitropolitom crnogorsko-primorskim g. Amfilohijem i razgovor je završen u obostranoj nadi da će saradnja biti nastavljena a rješenje postignuto.

KOPRIVICA: ĆUTANjE DOKAZ DA VLADA NIJE SPROVELA PREPORUKE KOMISIJE
Zakon o slobodi vjeroispovjesti i ugrađivanja Preporuka Venecijanske komisije u njegov tekst su tema interesovanja i poslanika Moma Koprivice, potpredsjednika Demokrata, koji je juče saopštio da mu ministar pravde Zoran Pažin nije odgovorio na pitanje da li je Vlada Crne Gore dostavila Venecijanskoj komisiji konačnu verziju Predloga zakona o slobodi vjeroispovjesti, nakon dobijanja mišljenja ove komisije i navodnog ugrađivanja njenih Preporuka u tekst Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Koprivica je kazao da je Pažin bio dužan da mu odgovori u roku od 15 dana od prijema zahtjeva i da do danas to nije učinio, te da je odgovor istekao prije 10 dana. “Uz nedopustivo ignorisanje prava poslanika od strane ministra pravde i potpredsjednika Vlade, dodatno je za brigu to što ćutanjem žele od mene i javnosti da sakriju činjenice koje su izuzetno bitne za aktuelni društveni trenutak Crne Gore. Očigledno je da bi saopštavanje istinitog odgovora na moja pitanja do kraja razobličilo neistinu kojom se, i pred domaćom, i pred međunarodnom javnošću služe u nastojanju da prikriju ogromnu neodgovornost i neozbiljnost koju je Vlada Crne Gore demonstrirala u svim fazama pripreme i donošenja Zakona o slobodi vjeroispovjesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica”, kazao je Koprivica.

On tvrdi da ćutanjem kriju činjenicu da Vladina tvrdnja da je u tekstu Zakona ugradila sve preporuke Venecijanske komisije nema nikakve veze sa ocjenom Venecijanske komisije, te da Vlada uopšte nije ni obavijestila Venecijansku komisiju o tome kako su implementirane njene preporuke date u Mišljenju iz juna 2019. godine. “Dakle Vladina mnogo puta ponovljena tvrdnja da je u tekst Zakona ugradila sve preporuke Venecijanske komisije” u cjelini je isključivo stav same Vlade, bez ikakvog uporišta u bilo koje i bilo čije relevantno mišljenje da je zaista tako postupljeno. Ovom opasnom, a očigledno lažnom tvrdnjom, Vlada pokušava da svoju nelegitimnu politiku u ovoj oblasti, sakrije i zakloni iza autoriteta Venecijanske komisije, a zapravo Venecijanska komisija nije ni obaviještena o tome kako su sprovedene njene preporuke, a kamoli da je izrekla ikakav stav o tome”, naveo je Koprivica.

Poslanik Demokrata je kazao da je ovo protivpravno ćutanje dokaz da preporuke Venecijanske komisije nijesu sprovedene, da se ona nije saglasila sa usvojenim sadržajem Zakona i da ovaj Zakon nije u skladu sa međunarodnim standardima. “Otkrili smo i dokazali, da Venecijanska komisija nije dala saglasnost na navodnu implementaciju preporuka Venecijanske komisije. Ovo je Zakon zasnovan na institucionalnoj obmani, a Vlada se igra sa autoritetom Venecijanske komisije”, rekao je Koprivica. On je kazao da ministar pravde očigledno ne mari što na taj način srozava, ne samo svoj, već i ugled države Crne Gore.

“I ovom prilikom podsjećamo da Vlada nije realizovala ključne preporuke Venecijanske komisije koje se odnose na obavezu vođenja institucionalnog i inkluzivnog dijaloga sa crkvama i vjerskim zajednicama; poštovanje instituta održaja kao jednog od zakonitih i međunarodnopravno priznatih načina sticanja svojine na nepokretnostima; garantovanje prava nastavka nesmetanog korišćenja vjerskih objekata; da žalba koju uloži vjerska zajednica i pred upravnim organima i pred sudom, odlaže promjenu titulara u katastru; da obaveza o nadoknadi troškova vjerskoj zajednici u pogledu održavanja i očuvanja predmetne imovine treba da prositiče iz samih odredaba Zakona i da njime bude garantovana; implementaciju zahtjeva prvog protokola uz Evropsku konvenciju o pravu na mirno uživanje imovine i na kraju, da se garantuje isti nivo sudske zaštite koji postoji u građanskom postupku. Dakle, pored ostalih šest ključnih preporuka VK o svojinskom pitanju nijesu sprovedene”, istakao je Koprivica, prenijele su Vijesti.

On je pozvao Vladu Crne Gore da konačno prestane da okreće glavu i predstavlja se da ne vidi da je na ulicama gradova Crne Gore, kako je kazao Koprivica, na desetine i stotine hiljada građana Crne Gore koji ne prihvataju rješenja iz spornog zakona i koji traže da se taj zakon povuče ili izmijeni u spornim odredbama. Dodao je da su u pitanju građani Crne Gore koji su po Ustavu Crne Gore nosioci suvereniteta u Crnoj Gori, a bez ikakve dileme, među njima i značajan broj koji su na prethodnim parlamentarnim izborima glasali za DPS.

“Kako režim u Crnoj Gori neprekidno širi dezinformaciju da MCP nema pravi subjektivitet sve sa ciljem da nađu kakav-takav izgovor za skandalozna rješenja u članovima 62, 63, i 64. Zakona, cijenim da je važno da javnosti predočim samo neke od formalnih dokaza koji demantuju manipulativne tvrdnje vlasti a naročito one tvrdnje Mila Đukanovića od 29. februara 2020. godine da MCP nikada nije imala svojstvo pravnog lica”, navodi Koprivica. Koprivca je prezentovao najnoviji dokument Uprave za statistiku od 15. maja 2019. godine koji potvrđuju postojanje pravnog subjektiviteta MCP, te da se ona kategoriše i razvrstava kao pravni subjekat i da ima legalne registracione oznake.

On je predstavio i dokument Ministarstva inostranih poslova od 16. januara 2003. godine u kojem stoji: “zvanični predstavnik Pravoslavne crkve u Crnoj Gori je Mitropolija crnogorsko-primorska, Islamske vjerske zajednice – Mešihat Islamske vjerske zajednice u Crnoj Gori i Rimokatoličke crkve – Barska nadbiskupija i Kotorska biskupija”. Takođe, Koprivica je ukazao i na pismo tadašnjeg predsjednika Vlade Crne Gore, Filipa Vujanovića u kojem se navodi: “državni organi Crne Gore će poštovati svoju dužnost obezbjeđenja Mitropolije crnogorsko-primorske, kao što su u ustavnoj obavezi da obezbijede imovinu svih pravnih i fizičkih lica u Crnoj Gori. On je istakao da ovo nijesu akti neke bivše vlasti, već akti i dokumenti državnih organa koje upravo kontroliše ova vlast.

“Ovo su dokazi da MCP ima puni pravni subjektivitet i kapacitet da bude nosilac svih prava i obaveza uključujući i svojinska. MCP kao i Katolička crkva i Islamska vjerska zajednica su svoje na svome u Crnoj Gori i nijesu neformalne organizacije već priznati pravni subjekti. Izjava Mila Đukanovića je izraz namjere DPS-a da kontroliše državne organe kako bi lažirao status Pravoslavne crkve, sa ciljem da je tjera iz pravnog sistema i prikrati u pravima. Upravo kao što i direktor Poreske uprave želi da kompromituje Islamsku zajednicu poturajući medijima podatke o njenom navodnom poreskom dugu”, zaključio je poslanik Demokrata Momo Koprivica.

 

Naslovna fotografija: Boris Musić/mitropolija.com

 

Izvor mitropolija.com, 11. mart 2020.

Pratite nas na YouTube-u