Вучић вечерас о увођењу ванредног стања, пре тога састанак са патријархом

„Свакако треба да будемо спремни да нас не изненади било која одлука, да ли ће бити реч о ванредном стању или о употреби војске у цивилне сврхе”, нагласио је Селаковић

Генерални секретар председника Србије, Никола Селаковић, рекао је да ће председник Александар Вучић у току данашњег дана одржати низ састанака са стручним службама поводом ситуације са коронавирусом, а да ће након седнице оба кризна штаба, која је заказана за 19 часова, саопштити одлуку о даљим мерама у смеру спречавање ширења и превенције од вируса COVID–19.

„Свакако треба да будемо спремни да нас не изненади било која одлука, да ли ће бити реч о ванредном стању или о употреби војске у цивилне сврхе”, нагласио је Селаковић и додао да ће вероватно и школе бити затворене. Како је казао, циљ је да се предупреди ситуација и да нас не изненади, те да је на првом месту битно да се не сеје страх, како би се избегле тешке последице по здравље људи, као и губитак живота људи.

Селаковић је за ТВ Прва рекао да ће се Вучић састати са директорима управе царине, контроле летења, граничних управа, жандармерије, директорком Фонда за здравствену заштиту, граничне полиције, жандармерије, а након тога одржати здружени састанак са оба кризна штаба, једним за здраствена питања везана коронавирусом и другим за економске последице на коме ће се усвојити нове одлуке.

Како је рекао на том састанку поред председника Републике, присуствоваће и премијерка Ана Брнабић, председница Скупштине Маја Гојковић, као и први потпредседник владе и министар спољних послова Ивица Дачић. Он је нагласио да Србија ради да не би дошло до ситуације какве су забележане у Италији, Шпанији и другим земаљама у Европи и свету. „Србија мора да покаже озбиљност и апсолутну спремност”, казао је Селаковић, јавља Танјуг.

Када је реч о увођењу ванредног стања Селаковић каже да је реч о ригорознијим мерама и дисциплини становништва које је најавио и председник јуче. „То значи забрану јавних окупљања, окупљања на јавном простору, отказивање свих врста спортских догађаја, а у том случају вероватно ћемо имати прилику да видимо и војску, која ће регулисати забрану кретања”, објашњава Селаковић.

Како каже, уколико се уведе ванредно стање свакако да ће бити издата прецизна упутства, као и време трајања тих мера, које ће зависити пре свега од ширења коронавируса, а, како је додао, то ће зависити и од става струке. „Не треба много да се импровизује. Нема простора за страх и панику. У Србији је има довољно количине и хране, и лекова, и дезинфекционих средстава. Заустављен је и извоз неких производа како бисмо се изборили са овим, али пре свега, свако мора личним примером да покаже да се придржава усвојених мера”, казао је Селаковић.

На питање да ли то значи да ће бити затворене и школе, Селаковић каже да би вероватно то била једна од мера, уз напомену да се сачека шта ће председник да саопшти након састанака кризних штабова. Такође, подсетио је да је председник у сталној комунукацији са генералним конзулатом у Милану, једним од најпогођенијих региона у Италији коронавирусом и додао да је битно да се свака усвојена мера у Србији спроводи пажљиво, јер ово нема везе са дневном политиком и да је реч о заштити здравља грађана. „Када је најтеже, наш народ има изреку „Боже здравља”, а сада сви ми око здравља треба да се ујединимо, да будемо солидарни, да мислимо о нашим најстаријима, родитељима, да помогнемо бабама и дедама јер ако будемо заједно лакше ћемо се изборити са овим”, казао је Селаковић.

Када је реч о усвајању нових мера, Селаковић је додао да Устав Републике Србије у члану 200 прописује процедуру усвајања ванредених мера у случају када Народна супштина не може да заседа, те да ће таква процедура бити слеђена и ако дође до тога данас. „Најважније је да грађани имају поверење у своју државу и да прате упутства и да знају да ће ово проћи. Ако будемо озбиљни и одговорни и солидарни, изборићемо се”, закључио је Селаковић.

СА ОРБАНОМ О КОРОНАВИРУСУ, МИГРАНТСКОЈ КРИЗИ
Председник Србије Александар Вучић састао се данас у Београду са председником Владе Мађарске Виктором Орбаном, са којим је разговарао о билатералним односима, као и о међусобној подршци, сарадњи и солидарности у борби против коронавируса, али и о мигрантској кризи и процесу евроинтеграција Србије. Односи две земље и напредак у економској сарадњи оцењени су као изузетни, уз тенденцију даљег интензивног развоја у свим областима, саопштила је прес служба председника, јавља Танјуг. Председник Вучић захвалио је премијеру Орбану на одличној сарадњи и подршци коју пружа Србији у свим сферама друштвеног живота.

ВУЧИЋ И БРНАБИЋ СЕ САСТАЛИ СА СЛУЖБАМА БЕЗБЕДНОСТИ
Председник Србије Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић састали су се данас са представницима Министарства одбране, Министарства здравља, Министарства унутрашњих послова, безбедносних служби, градске управе Града Београда и других институција које учествују у борби против корона вируса.

То је објављено на инстаграм профилу „будућностсрбијеав” уз фотографију на којој се види како председник и премијерка разговарају са представницима надлежних служби у Палати Србија, јавља Танјуг. Председник Србије Александар Вучић обратиће се вечерас нацији и тада би требало да саопшти одлуку о мерама које ће бити предузете у циљу заштите становништва од ширења коронавируса.

 

Извор Политика, 15. март 2020.

 

ВУЧИЋ РАЗГОВАРА СА ПАТРИЈАРХОМ
Председник Србије Александар Вучић састаће се са патријархом српским господином Иринејем данас, 15. марта 2020. године, у 18:00 часова у Палати „Србија“.

Вучић ће након састанка са Иринејем председавати, у Палати Србија у 19.00 часова, састанком Кризног штаба за сузбијање заразне болести COVID–19 и Кризног штаба за отклањање насталих и спречавање могућих штетних последица заразне болести COVID–19 по привреду.

Након састанка предвиђена је изјава за медије око 20.00 часова.

 

Извор Б92, 15. март 2020.

 

ШТА ЗНАЧИ УПОТРЕБА ВОЈСКЕ У ЦИВИЛНЕ СВРХЕ
Законом о Војсци Србије регулисано је шта значи одлука о употреби Војске Србије у цивилне сврхе. Закон о војсци, Члан 2, предвиђа да председник Републике или министар одбране по овлашћењу председника Републике, може одлучити да Војска Србије надлежном државном органу, односно организацији, органу аутономних покрајина и органу јединица локалне самоуправе, на њихов захтев, пружи помоћ ради заштите живота и безбедности људи и имовине, заштите животне средине или из других разлога утврђених законом.

Како сазнаје Танјуг, председник данас доноси одлуку о томе да ли ће бити уведена употреба Војске Србије у цивилне сврхе, пошто је синоћ примио процену Министарства одбране да ризици и претње поводом ширења коронавируса захтевају доношење хитних мера из надлежности председника Србије.

ОДЛУКА БИ МОГЛА БИТИ КОРАК КА УВОЂЕЊУ ВАНРЕДНОГ СТАЊА
То би могао бити и корак ка увођењу ванредног стања које је, иначе, регулисано члановима 87 и 88 Закона о одбрани. Члан 88 каже да се заједнички предлог за проглашење ратног или ванредног стања утврђује на основу процене ризика и претњи по безбедност Републике и њених грађана. “Процена из става 1. овог члана коју министар одбране истовремено доставља председнику Републике и председнику Владе, садржи оцену угрожености и последице које су услед тога наступиле или могу наступити”, наводи се у закону.

Председник јуче није искључио могућност увођења ванредног стања, у складу са проценом ситуације. “Ванредно стање се уводи уколико министар одбране пошаље врховном команданту, председнику државе, писмо да је угрожена безбедност државе, затим га шаљемо у скупштину, али, пошто је забрањено окупљање више од 100 људи, могуће је да председник Србије, председник Скупштине и Владе, заједничким, троструким потписом уведу ванредно стање. Онда знате шта то значи. Ако се уведе ванредно стање нема више кафића, барова, биоскопа, позоришта, већ војска на улице, зна се шта на граници и тако даље”, рекао је Вучић. Ванредно стање, према његовим речима, подразумева најтеже могуће мере. “Ванредно стање захтева потпуну изолацију”, рекао је Вучић.

ОРЛОВИЋ: ВАНРЕДНО СТАЊЕ МОЖЕ ДА ТРАЈЕ НАЈДУЖЕ 180 ДАНА
Професор Уставног права Слободан Орловић објашњава да ванредно стање у земљи проглашава Народна скупштина ако је угрожена држава и народ због елементарне катастрофе или болести (земљотрес, пожар, побуна, епидемија…). У току трајања ванредног стања могу да се ограниче одређена уставна права, међу њима и бирачко право, што би, како наводи професор, ако се донесе и одлука о увођењу ванредног стања, могло да доведе до одлагања априлских избора. Орловић напомиње да ванредно стање може да траје најдуже 180 дана, односно два пута по 90 дана.

Мере током ванредног стања, како је указао, доноси Народна скупштина, а ако народни посланици не могу да се окупе, мере доноси Влада уз супотпис председника Републике. “Мере су заправо ограничења људских права гарантованих Уставом, а које ће мере бити донете одлучује се у складу са потребама новонастале ситуације, на пример, ограничење слободе кретања, ограничење слободе окупљања, обавеза здравствених контрола, ограничење права на образовање (затварање школа) и друго”, навео је Орловић.

 

Насловна фотографија: Танјуг/Драган Кујунџић

 

Извор Танјуг/РТС, 15. март 2020.