Брнабић: Уколико и даље буде оволико људи на улицама могућ полицијски час

„Још једном апелујем на све грађане да се уозбиље, јер не желимо да уводимо полицијски час, нити стриктну забрану старијима од 65 година“

Председница владе Ана Брнабић апеловала је данас на грађане да слушају препоруке државе и стручњака за смањење ширења коронавируса и истакла да ће у супротном бити уведене драстичније мере, међу којима су и потпуна забрана слободе кретања и полицијски час. Брнабић је за телевизију Прва рекла да је данас у главном граду видела велике гужве у саобраћају и на улицама и истакла да грађани нису довољно озбиљно схватили и слушали препоруке председника државе, премијера и стручњака.

„Молим вас на самодисциплину, посебно старије суграђане, немојте да излазите напоље. Немојте нас терати да уводимо полицијски час и да војску и полицију изводимо на улице и у потпуности забранимо слободу кретања. То је најдрастичнија могућа мера и ни ја ни председник не бисмо желели да је имплементирамо”, рекла је Брнабић.

Она је навела да ће, ако се таква ситуација настави, у наредна два дана морати да буду предузете драстичније мере, а то је и додатно ангажовање МУП и Војске Србије. „Добићу данас извештаје и из других градова, урбане средине су најугроженије, ако је и у другим градовима овако, онда је то поражавајуће”, рекла је Брнабић.

Она је навела да је јутрос на улицама Београда и у саобраћају видела велике гужве и велики број старијих суграђана на улицама, пекарама, продавницама. „Молим вас да сви преко 65 година схвате најозбиљније и због вас и здравственог система. Морамо да се трудимо да контролишемо ситуацију, како би број заражених био сведен на минимум, односно на онај број који наш здравствени систем може да прими и обради”, рекла је Брбабић.

Истакла је да без солидарности, епидемија не може да буде побеђена. Премијерка је рекла и да је до сада у Србији регистровано 55 случајева новог коронавируса. Од њих је 28 особа на кућном лечењу, који су стабилно. Од пацијената који се лече у медицинским установама, две особе су на респираторима и у тешком стању. „Тренутно имамо ситуацију под контролом, што не значи да ће тако остати. Уобичајено је да се око 15 дана од појаве вируса драстично креће да расте број и очекује се најјачи ударац на здравствени систем”, рекла је Брнабић, преноси Танјуг.

ГРАНИЦЕ ЋЕ ОСТАТИ ОТВОРЕНЕ ЗА ГРАЂАНЕ КОЈИ СЕ ВРАЋАЈУ У СРБИЈУ
Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да су од недеље од 22 сата у потпуности затворене границе Србије и поновила да у земљу не могу да уђу странци сем дипломата и њихових породица, као и они са боравишним дозволама. „Нема изузетака сем ако се ради о медицинском особљу или ако смо их ми позвали, попут здравствених радника из Кине који долазе да нам помогну”, рекла је Брнабић за телевизију Прва.

Како је рекла, границе ће остати отворене за грађане Србије који долазе из иностранства, с тим што ће морати у карантин и самоизолацију од 14 дана, уколико долазе из земаља где је жариште епидемије, попут Италије и Шпаније. Она је најавила да ће данас разговарати са министрима здравља, унутрашњих послова, одбране и државне управе и локалне самоуправе Злартибором Лончаром, Небојшом Стефановићем, Александром Вулином и Бранком Ружићем, о пуној примени карантина и самоизолације. „Јер наши људи који долазе немају дисциплину и могу да угрозе своје породице, пријатеље, комшије. Позвала сам и градоначелнике Београда, Новог Сада и Ниша да видимо како да примењујемо самоизолацију”, рекла је Брнабић.

Она је као пример навела једну породицу из Аустрије која је приватним авионом слетела и која је рекла да имају састанак у Влади, а да је после провере те информација, породица послата назад у Аустрију. Како је рекла, најважније је да војска и полиција буду тамо где су најпотребнији – на границама, болницама и на улицама. „Молим вас за самодисциплину, посебно старије. Немојте нас терати да уводимо полицијски час и забранимо слободу кретања. То је најдрастичнија мера коју ни ја ни председник (Александар) Вучић не би волели да имплементирамо”, рекла је Брнабић.

Како је рекла, урбане средине су најугроженије, али ако је и другде као и у Београду, где има доста људи и старијих на улицама, то је поражавајуће. „Молим вас, седите кући. Београд је град у коме имате услуге нема физичке производње, производних трака и имате овакве гужве. Веруијем да 70 одсто људи може да буде у кући и ради у кући, то нам је била препорука. Борба за здравље и животе старијих се одвија данас. Морамо да победимо, а затим наставимо живот. Важно је да сви који могу раде од куће”, рекла је Брнабић, преноси Танјуг.

Она је додала и да ће епидемија имати огроман утицај на привреду и додала да су већ сада неки сектори мртви попут туризма и хотелијерства, као и да ће Влада настојати да отклони последице. „Оставили смо границе за камионе, за увоз сировина и извоз производа. Инфраструктурни пројекти се настављају до даљег, докле буду могли. Што боље време буде биће нам лакше да се носимо са вирусом”, рекла је Брнабић, истичући да је први циљ да се заштите старији грађани, а други да се заштити здравствени систем.

 

Извор Политика, 16. март 2020.

 

ЈОШ СЕДАМ ЗАРАЖЕНИХ, УКУПНО 55
У Србији је до данас регистровано још седам нових случајева корона вируса, тако да је укупно 55 потврђених случајева COVID-19. Од последњег извештаја до осам часова тестирани су узорци 18 особа од којих је седам позитивних и 11 негативних на нови коронавирус, саопштило је Министарство здравља.

Три особе се налазе у кућној изолацији са лакшом клиничком сликом, док су четири особе задржане на болничком лечењу, без компликација, стабилног општег стања. До осам часова данас, у националној референтној лабораторији Института Торлак тестирана је укупно 301 особа која је испуњавала критеријуме дефиниције случаја.

 

Извор Политика, 16. март 2020.

 

ЧЕТИРИ БОЛНИЦЕ РЕЗЕРВИСАНЕ ЗА ОБОЛЕЛЕ ОД КОРОНАВИРУСА
Министар здравља Златобор Лончар изјавио је данас да су у Србији четири болнице резервисане само за заражене коронавирусом, и то две у Београду и по једна у Нишу и Новом Саду. У Београду ће бити дежурне Клиничко-болнички центар „Драгиша Мишовић” и Земунска болница, у Нишу Клиника за општу хирургију и Институт за плућне болести у Новом Саду, рекао је Лончар, преноси Бета.

Лончар је рекао, гостујући у Јутарњем програму на Радио-телевизији Србије, да се разрађује план у случају да буде више оболелих од коронавируса. „Болнице ће променити режим и примаће само хитне случајеве, како би се смањио број посета и тиме смањио ризик од заразе вирусом”, рекао је Лончар.

Лончар је рекао да ће домови здравља данас да објаве нове бројеве телефона, а између осталих биће и нове три линије за психолошку помоћ људима који су нервозни и анксиозни поводом настале ситуације са коронавирусом. Према његовим речима, пацијентима ће бити продужени сви рецепти и моћи ће да их добију у апотекама, како би се смањио број људи у домовима здравља.

 

Извор Политика, 16. март 2020.

 

ОДЛАЖУ СЕ ОПЕРАЦИЈЕ, ПРИМАЈУ СЕ САМО ХИТНИ СЛУЧАЈЕВИ
У Србији се одлажу све операције које нису хитне, а здравствене установе примаће само хитне случајеве, изјавио је данас министар здравља Златибор Лончар. Он је за РТС рекао да ће се операције радити само код животно угрожених пацијената. Све операције које могу да чекају биће одложене, као и контролни прегледи. Онколошки болесници који су на зрачној и хемио терапији настављају лечење по плану, јер спадају у групу животно угрожених пацијената.

Влада је донела одлуку да хронични болесници могу терапију подићи у апотекама и ако им је истекао електронски рецепт, како не би морали да иду у домове здравља, праве гужву у чекаоницама и ризикују да се вирус прошири. Министар каже да од 55 пацијената који су заражени новим коронавирусом, двоје који се лече у Новом Саду су на ресапираторима, остали су доброг општег стања Појашњава да се тренутно пацијенти лече на инфективним клиникама у Београду, Новом Саду, Нишу и Панчеву.

Како каже, направљен је прецизан план које ће установе примати још заражене пацијенте, уколико се попуне капацитети инфективних клиника. Заражени пацијенти новим коронавирусом, како је нагласио, неће се мешати са осталим пацијентима. „Уколико се попуне капацитети инфективних клиника план је да те пацијенте примају “Драгиша Мишовић”, КБЦ Земун, бивша хирургија у Нишу, болница за плућне болести у Новом Саду, као и још неке болнице по Србији”, нагласио је Лончар.

Наводи да заштитне опреме има довољно за све здравствене раднике. Биће уведене и три нове телефонске линије за психолошку подршку људима, које ће радити 24 сата. Студенти волонтери од данас се укључују да помогну и биће распоређени по Заводима за јавно здравље. Они ће се јављати на телефоне, али и звати да проверавају да ли се поштује мера изолације. Лончар је апеловао на грађане да одложе све сусрете које су заказали ових дана, да ситуација мора озбиљно да се схвати.

 

Извор Политика, 16. март 2020.

 

КОЈЕ МЕРЕ ЈЕ ПРОПИСАЛА ВЛАДА?
Влада Србије донела је уредбу којом су прописане мере које ће се примењивати током ванредног стања. Кључне су затварање граница Србије, осим за српске држављане, као и затварање школа, вртића и факултета. Председник Републике Александар Вучић, председница Владе Ана Брнабић и председница Скупштине Србије Маја Гојковић донели су у недељу, 15. марта, у складу са Уставом, Одлуку о увођењу вандредног стања. Одлука је ступила на снагу.

МЕРЕ КОЈЕ ЈЕ ВЛАДА ПРОПИСАЛА СУ:
Од понедељка, 16. марта, у потпуности ће бити обустављен рад предшколских, школских и високошколских установа. До даљег неће радити вртићи, основне и средње школе и универзитети у Републици Србији. Упис деце одвија се нормално, посредством е-Управе:

1. Вртић доступан за целу Србију
2. Упис за упис у школе ће бити активан од 1. априла
3. Пробни тест за малу матуру ће бити урађени путем нове технологије
4. Настава прелази на наставу на даљину путем РТС3, платформе РТС Планета, као и интернет платформи за учење

Границе Републике Србије затворене су за све стране држављане, са изузетком дипломата акредитованих у Србији и странаца с боравишном дозволом. Грађани Републике Србије, као и акредитоване дипломате и страни држављани који имају боравиште у Републици Србији, а који улазе у Републику Србију, у обавези су да буду у самоизолацији од најмање 14 дана, под кривичном одговорношћу. Ова мера ће бити стриктно контролисана и њено кршење биће најстроже санкционисано. Грађанима ће при уласку у земљу бити уручено законски обавезујуће решење. Запрећена затворска казна за кршење ове одредбе је до три године затвора. Ово је веома важно како би се смањило кретање грађана, што је један од главних разлога за увођење ванредног стања у циљу спречавања ширења вируса COVID-19.

Када је реч о грађанима Републике Србије и страним држављанима који имају боравиште у Републици Србији, а који долазе из Швајцарске конфедерације, Исламске Републике Иран, Румуније, Краљевине Шпаније, Савезне Републике Немачке, Франсцуске републике, Републике Аустрије, Републике Словеније и Републике Грчке одређује се изолација у трајању од 28 дана.

Увођење ванредног стања не значи да престаје рад у привреди, приватном и јавном сектору. Препоручује се послодавцима да процес рада организују тако да сви који то могу раде од куће. Ако рад од куће није могућ, процес рада треба организовати тако да се строго поштују све хигијенско-техничке мере за спречавање ширења заразе (ограничен број људи у просторији, коришћење заштитних маски и сл). Влада позива све послодавце у Републици Србије да у максималној мери свим својим запосленима омогуће рад од куће. Веома је важно да у овом тренутку покажемо солидарност и због тога апелујемо на послодавце да се понашају одговорно и имају неопходно разумевање за своје запослене. Ово се посебно односи на грађане чија деце престају да иду у вртиће и школе. Све друге појединости ће бити прецизиране у допунским актима који ће бити усвојени.

Грађани: самоизолација – без окупљања, без посета, без излазака из куће без преке потребе. Изузеци: када се иде у продавнице и апотеке, за шетање кућних љубимаца, бацање смећа. Препорука за лица старија од 70 година да уопште не излазе напоље, а да за њих све неопходне радње обављају млађи чланови породице.

Јавни саобраћај: укида се ноћни и редукује дневни јавни превоз.

Инспекције: ограничава се повећање цена основних животних намирница и заштитне опреме. Строге казне за подизање цена у време ванредног стања. Могуће је подизање цена само у границама међугодишње стопе инфлације.

Још једном апелујемо на наше најстарије суграђане да строго воде рачуна и не излазе из куће и придржавају се свих упутстава зарад очувања сопственог здравља и здравља својих најмилијих. Влада Републике Србије је у потпуности посвећена борби против ширења вируса COVID-19, из минута у минут прати развој ситуације у земљи, региону и свету и благовремено ће вас обавештавати о свему и донети све потребне одлуке у циљу очувања вашег здравља.

 

Извор Спутњик, 16. март 2020.

 

БРНАБИЋ: ЗАТВРАМО ШАЛТЕРЕ И ОГРАНИЧАВАМО КУПОВИНУ ЗАШТИТНИХ СРЕДСТАВА
Председница Владе Ана Брнабић је после седнице здравственог кризног штаба најавила да ће сви шалтери јавне управе, и на републичком и на нивоу локалне самоуправе, бити затворени. Поручила је да ће за грађане старије од 65 година бити уведена забрана изласка са запрећеном новчаном казном од 150.000 динара уколико не буду престали да излазе на улице, као што је данас случај. Рекла је и да се забрањује извоз лекова на тридесет дана.

Ана Брнабић је у обраћању јавности након седнице здравственог кризног штаба изјавила да пензионери данас у великом броју случајева нису послушали молбу да не излазе из кућа и у великом броју су на улицама, у банкама, на шалтерима. “На седници штаба смо се сложили да је ситуација са дисциплином грађана доста забрињавајућа”, истакла је премијерка.

Оценила је да је поражавајуће оно што се данас види на улицама Београда, а слично је и у Нишу и у Новом Саду. “Нема дисциплине и нема солидарности. Зато уводимо додатне мере, а од сутра и ригорозније”, нагласила је премијерка. Председница Владе је најавила да ће сви шалтери јавне управе, и на републичком и на нивоу локалне самоуправе, бити затворени. “Имамо огромну гужву у Управи за аграрна плаћања и у ПИО фонду”, навела је Брнабићева. Премијерка је истакла да ће се на седници Владе донети закључaк да се сва посла на шалтерима одлажу до даљег.

Објаснила је да неће бити никаквих последица по грађане, а посебно не за пензионере и старије суграђане, јер ће све моћи да се плати за два или три месеца, када прође ситуација са коронавирусом. “Све што истиче кад је реч о личним документима наставиће да важи док не прође ванредно стање. Све што треба да завршите на шалтерима, моћи ћете да завршите и након ванредног стања без икаквих последица”, поручила је премијерка.

ОГРАНИЧАВАЊЕ КУПОВИНЕ МАСКИ И ЗАШТИТНИХ СРЕДСТАВА
Најавила је доношење закључка којим се ограничава куповина маски, заштитних рукавица и средстава за дезинфекцију, јер се стварају непотребне залихе. “Моћи ће да се купи 10 маски, 10 пари заштитних рукавица и два већа паковања, односно пет мањих средстава за дезинфекцију”, објаснила је премијерка.

Рекла је, међутим, да та куповина не може да се ограничи, не може се контролисати да ли ће неко ићи у више апотека. “Ако то желе да раде, нека раде”, напоменула је Брнабићева, додајући да ће држава контролисати колико год може. Премијерка је најавила да ће бити пооштрене мере за рад кафића и ресторана, где ће се ограничења односити на број људи по квадратном метру, а не на укупан број особа.

ЗАБРАНА ИЗВОЗА ЛЕКОВА У НАРЕДНИХ 30 ДАНА
Председница Владе је изјавила да ће на листу мера предузетих у борби против коронавируса бити додата забрана извоза лекова. “По молби и савету Републичког фонда здравственог осигурања, забрањујемо извоз свих лекова у наредних 30 дана. Да видимо колико нам је потребно”, рекла је премијерка. Брнабићева је указала да то што таква мера није била иницијално донета представља доказ да свега има довољно.

ОД КУЋЕ ДА РАДЕ СТАРИЈИ ОД 65 ГОДИНА, РОДИТЕЉИ ДЕЦЕ ДО 12 ГОДИНА И ХРОНИЧНИ БОЛЕСНИЦИ
Премијерка је рекла да је потребна боља организација рада предузећа, те да је препорука да људи раде у сменама, ако је потребно и у три, те да раде у мањим групама. Упитана за предузећа која имају више од 100 запослених, пренела је да су се велике фирме углавном организовале. “Дали смо препоруку да раде по сменама, па чак и у три, да би било што мање радника по сменама. Важно је да буде што мањи број људи на једном месту. Ако су на отвореном, то је у реду”, истакла је Брнабићева.

Рекла је да су неке фирме обезбедиле заштитне маске, и подвукла да је важно побољшање комплетне хигијене на радном месту. Данас ће на седници Владе бити дата инструкција јавној управи и локалним самоуправама да сви старији од 65 година не долазе на посао већ да раде од куће, као и који имају децу млађу од 12 година и сви хронични болесници, рекла је Брнабићева. “То је јасна инструкција свима у државној управи и локалној самоуправи. Тиме дајемо пример за послодавце”, рекла је премијерка. Ако буде потребно да ти који раде од куће дођу на посао, позваћемо их, нагласила је премијерка. Како је рекла, ускоро ће и министар просвете Младен Шарчевић објаснити како ће се од сутра одвијати настава од куће.

“АКО БУДУ ГУЖВЕ, СУТРА ЗАБРАНА СТАРИМА И КАЗНА ОД 150.000”
Премијерка је поручила да ће за грађане старије од 65 година бити уведена забрана изласка са запрећеном новчаном казном од 150.000 динара, уколико не буду престали да излазе на улице, као што је данас случај. “У 14 сати имам састанак са председником Вучићем и разговараћемо о томе да ли постоји потреба да уведемо додатне мере. Оставићемо то за сутра пре подне, да се грађанима старијим од 65 година забрањује свако излажење из њихових домова, односно дворишта и да, такође, пропишемо казну од 150.000 динара за ове прекршаје”, рекла је Брнабићева.

Каже да се то ради да би се стари сачували од коронавируса, а не да би се кажњавали. Брнабићева сматра да ће то вероватно морати да се уведе, али да су оставили одлуку за сутра како би видели до тада каква ће бити ситуација. “Још једном апелујем на све грађане да се уозбиље, јер не желимо да уводимо полицијски час, нити стриктну забрану старијима од 65 година”, поручила је премијерка. Истакла је да се за сада неће прибегавати затворским казнама, да се у Србији не би догодила искуства других земаља, где је вирус ушао и у затворе.

СТИГЛА ПРВА ПОМОЋ КИНЕ – ТЕСТОВИ ЗА КОРОНАВИРУС
У Србију је стигла прва помоћ из Кине – тестови за детекцију вируса корона, потврдила је Ана Брнабић. Премијерка је изразила велику захвалност пријатељима из Кине.

“То је урађено у координацији Амбасаде Кине у Београду са Владом Србије, уз огромну помоћ председника Вучића. Велика захвалност на помоћи у име свих грађана”, рекла је Брнабићева и додала да се могу очекивати и нове донације.

 

Насловна фотографија: Танјуг/Димитрије Голл

 

Извор Танјуг/РТС, 16. март 2020.