Суморне прогнозе из Немачке: Ово ће бити мајка свих рецесија

„Страхујем да би ова рецесија могла бити мајка свих рецесија”, упозорио је председник Инстистута за светску привреду из Кила Габријел Фелбермајер

Председник Инстистута за светску привреду из немачког Кила Габријел Фелбермајер очекује да ће пандемија корона вируса изазвати рецесију која ће бити „мајка свих рецесија”. Он је, за економски дневник Ханделсблат рекао да ће корона криза изазвати тешку рецесију немачке привреде. „Страхујем да би ова рецесија могла бити мајка свих рецесија”, упозорио је он.

Ако се економска делатност у Немачкој једног месеца преполови, то кошта државу на годишњем нивоу четири одсто привредног раста, а у случају да то буде два месеца, коштаће осам процената раста, објаснио је он. Тако нешто, сматра, није до сада виђено у мировном добу.

Контроле уласка на границама Фелбермајер сматра грешком. „То је потцењена опасност. Месецима влада страх да би испорука производа из Кине који су важни за производњу у Немачкој могли изостати, при чему се заборавља да Кина доставља само десет одсто таквих производа, а да више од половине долази из других земаља ЕУ”, указао је он, преноси Танјуг.

Фелбермајер је позвао владу да укину контроле на границама, истичући да та мера није довољно добра за смањење ширења вируса. „Било би боље да се затворе региони са високим стопама инфекције”, препоручује он. Уз то, каже да је сигнал граничних контрола „разарајући”. „Вирус се не уноси од стране неких странаца, већ је већ код нас”, казао је он.

 

Насловна фотографија: dpa

 

Извор Политика, 18. март 2020.