Tramp od Kongresa zatražio veći paket ekonomske pomoći nego 2008. godine

Paket koji treba da odobri Senat, veći je od pomoći bankama 2008, a pored gotovinskih čekova građanima, uključuje i masovno smanjenje poreza za zaposlene

Donald Tramp zatražio je od Kongresa da oslobodi ogromni paket ekonomske pomoći – uključujući i direktne gotovinske čekove Amerikancima u iznosu do 1.000 dolara – u vanrednim naporima da se pomogne domaćinstvima i ekonomiji u vreme korona-krize.

U okviru predloženog ekonomskog paketa pomoći, koji nadmašuje stimulans vlade SAD za vreme recesije 2008, Tramp želi da čekovi budu poslati građanima u roku od dve nedelje. Zvaničnici kažu da bi se Trampov paket mogao približiti iznosu od hiljadu milijardi dolara, preneo je AP.

Paket koji na zahtev Trampa treba da odobri Senat, veći je od pomoći bankama 2008. i 2009. godine, a pored gotovinskih čekova građanima u iznosu od 250 milijardi dolara, uključuje i masovno smanjenje poreza za zaposlene, 50 milijardi pomoći za avionsku industriju i 250 milijardi za mala preduzeća. “Želimo da nastupimo snažno”, kazao je Tramp na brifingu u Beloj kući i dodao: “Pobedićemo i mislim da ćemo pobediti brže nego što ljudi misle, nadam se”.

 

Naslovna fotografija: Brendan Smialowski /AFP /Getty Images

 

Izvor Fakti, 18. mart 2020.