У Србији 83 заражених, војска преузела граничне прелазе и центре за мигранте

Према новим мерама Војска Србије ставља под контролу све граничне прелазе, обезбеђује и контролише све прихватне центре и центре за азил

На основу одлуке о увођењу ванредног стања на целој територији Србије, Војска Србије је од данас додатно ангажована како је то саопштио председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић на синоћњој конференцији за медије. Према новим мерама Војска Србије ставља под контролу све граничне прелазе, обезбеђује и контролише све прихватне центре и центре за азил и обезбеђује све болнице, саопштило је Министарство одбране.

Конкретно ангажовање припадника Војске Србије регулисано је одлукама и наређењима министра одбране Александра Вулина и начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића из њихових надлежности на пружању подршке цивилним властима у спречавању ширења вирусне инфекције COVID-19. Ради спречавања неконтролисаног кретања лица која могу бити носиоци вируса и самовољног напуштања центара за азил и прихватних центара, Војска Србије ће, у сарадњи са Министарством унутрашњих послова и Комесаријатом за избеглице и миграције, вршити појачан надзор, контролу уласка и изласка и спољашње обезбеђење ових објеката.

Снаге Војске Србије распоређене су у центре за азил у Сјеници, Тутину, Боговађи, Бањи Ковиљачи и Крњачи, те у прихватне центре у Прешеву, Бујановцу, Врању, Босилеграду, Пироту, Обреновцу, Адашевцима, Шиду, Принциповцу, Сомбору, Кикинди и Суботици. Војска Србије је контролу над прихватним и центрима за азил преузела како би припадници Министарства унутрашњих послова своје ресурсе могли да посвете контроли мера Владе Републике Србије о забрани и ограничењу кретања.

Према раније прописаним мерама, Војска Србије ангажована је на обезбеђењу и контроли јавних објеката, болница у којима се врши контрола потенцијално заражених и лечење оболелих од COVID-19, затим аеродрома у Београду и Нишу и аутобуских станица у Београду, Крагујевцу, Нишу, Новом  Саду и Панчеву. На граничним прелазима припадници Војске Србије пружају помоћ надлежним државним органима на контроли преласка границе. Војска Србије предузела је неопходне мере за припрему јединица АБХО за деконтаминацију терена и објеката ради спречавања ширења вируса.

Приликом извршења свих задатака Војска Србије предузима све мере заштите од вирусне инфекције COVID-19 у складу са препорукама надлежних служби. Војска Србије спремна је за извршење свих задатака које добије у циљу заштите државе и грађана у условима уведеног ванредног стања у Републици Србији, истиче се у саопштењу.

 

Извор Политика, 18. март 2020.

 

ЈОШ 11 СЛУЧАЈА КОРОНАВИРУСА У СРБИЈИ, УКУПНО 83
У Србији је до данас регистровано још 11 нових случајева коронавируса, тако да су укупно заражене 83 особе, саопштило је Министарство здравља. Од последњег извештаја синоћ у 20 сати до 8 часова јутрос, тестирани су узорци 47 особа, од којих је 11 позитивних и 36 негативних на нови корона вирус.

У кућној изолацији налазе се четири особе са лакшом клиничком сликом, док је седам особа задржано на болничком лечењу, без компликација, стабилног општег стања. До осам часова данас, у националној референтној лабораторији Института Торлак тестирано је укупно 421 особа које су испуњавале критеријуме дефиниције случаја.

 

Извор Политика, 18. март 2020.

 

ЗБОГ КОРОНАВИРУСА ОДЛОЖЕНЕ ОПЕРАЦИЈЕ
Операције које нису хитне и контролни прегледи у болницама одложени су док не прође опасност од ширења вируса корона. Здравствене установе широм земље примаће само пацијенте који су хитни случајеви. Ова мера уведена је како се вирус не би унео у болнице и проширио међу већ оболеле грађане, али и како би се заштитили медицинари који су сада једна од најважнијих карика како би збринули све оне којима буде потребна помоћ услед појаве вируса корона.

У Министарству здравља кажу да је направљен детаљан план које ће се још установе укључивати у процес збрињавања оболелих, уколико се попуне капацитети инфективних клиника. У Београду ће, осим Клинике за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије, пацијенте примати и клиничко-болнички центри „Др Драгиша Мишовић” и „Земун”, у Нишу бивша клиника хирургије, у Новом Саду Клиника за плућне болести…

– Све операције које нису хитне одложићемо. Али и даље ћемо радити операције карцинома, како пацијенти не би ушли у фазу компликација, као и интервенције које спадају у хитна стања. То се односи, на пример, на операције слепог црева, запаљења гуштераче, отклањања камена у жучи, неурохируршких и ортопедских повреда… Уколико буде дошло до већег броја оболелих од вируса корона, наша болница се спремила да одвоји читав део установе за њихово збрињавање. Имамо комплетну опрему и респираторе – појаснио је за Политику професор др Владимир Ђукић, директор КБЦ „Др Драгиша Мишовић”.

У Министарству здравља истичу за наш лист да је донета одлука да сваки дом здравља одреди једну амбуланту у којој ће се примати хитни случајеви, са сумњом на постојање вируса корона. – У домовима здравља ће све нормално функционисати. Вакцине ће се давати деци као и до сада, обављаће се прегледи неопходни за полазак у школу… – додају у ресорном министарству. А како би се проверавало да ли се поштује мера да су људи којима је наређено да буду у изолацији стварно тамо, помоћи ће студенти волонтери, који ће то радити у сарадњи са стручњацима Института за јавно здравље.

ИСПОМОЋ ИЗ ПЕНЗИЈЕ
Правило да старији од 65 година не треба да излазе из куће, не односе се на лекаре који су у пензији и желе да помогну. У Министарству здравља кажу да је свака помоћ у оваквој ситуацији неопходна и да ко год жели помогне – добродошао је.

 

Аутор Данијела Давидов-Кесар

 

Насловна фотографија: Министарство одбране Републике Србије

 

Извор Политика, 18. март 2020.