Вучић: Затварају се сви гранични прелази, нико осим камиона не може у Србију

Од сутра у осам ујутру затварају се сви гранични прелази за друмски, железнички и речни саобраћај, рекао је Александар Вучић и додао да преко границе могу само камиони

Од сутра у осам ујутру затварају се сви гранични прелази за друмски, железнички и речни саобраћај, најавио је председник Александар Вучић. Такође, од сутра у 12 часова потпуно се укида међуградски аутобуски и железнички саобраћај. Александар Вучић је на конференцији за новинаре изјавио да се уводе нове драстичне мере у борби против ширења коронавируса у Србији.

Од сутра у осам ујутру затварају се сви гранични прелази за друмски, железнички и речни саобраћај, рекао је Александар Вучић на конференцији за новинаре и прецизирао да нико осим транспортних камиона не може да уђе на територију Републике Србије. Од увођења ванредног стања на територију Србије је ушло више од 71 хиљаде држављана, Србије, углавном са подручја Немачке, Аустрије, Италије и Француске.

“Многи од њих су веома дисциплиновани и добри људи, али има и катастрофалних изyзетака”, указао је председник и упозорио да се прати кретање људи са италијанским телефонским бројевима. Рекао је да ће полиција обратити пажњу на насеља где је велики прилив људи из иностранства. Такође, од сутра у 12 часова потпуно се укида међуградски аутобуски и железнички саобраћај. “У наредним данима ћемо вероватно донети и додатне одлуке о временском проширењу онога што неки називају полицијски час, а ми забрана кретања”, најавио је председник.

Очекује у данима и недељама које долазе, и по рекацијама лекара, даље убрзано повећање броја заражених. “Нама је инфективна клиника у Београду готово пуна, прелазимо на болницу Драгиша Мишовић”, навео је председник. “И ова два дана што смо сачували пензионере у кућама, на десетине живота смо спасили”, истакао је Вучић.

“СУТРА ПРВИХ 30.000 ЛИТАРА НАТРИЈУМ-ХИПОХЛОРИДА”
Вучић истиче да ће Србија сутра имати првих 30.000 литара раствора натријум-хипохлорид, који препоручује СЗО као најбоље средство за дезинфекцију.

Похвалио је градске водоводе у Новом Саду и Сремској Митровици, и истакао да ће сваког дана само та два водовода производити 45.000 литара раствора. “Тиме ћемо да чистимо и дезинфикујемо све болнице, тамо где нема короне на три сата, а где има на сат времена”, објаснио је Вучић.

“ДВЕ ОСОБЕ ПУШТЕНЕ ИЗ БОЛНИЦЕ”
Навео да су две особе пуштене из болнице, пошто је на два теста утврђено да више нису позитивни на коронавирус. Очекује да сутра буде пуштено још троје лица, али очекује и да сутра у ово време буде можда и највећи број заражених лица до сада. Напоменуо је да је број од стотину оболелих у другим земљама био почетак фазе када је ширење заразе кренуло геометријском прогресијом и када је дошло до локалне трансмисије.

“Важно је да се настави пуна изолација. Ако би се изоловали сви једни од других 14 дана или 21 дан, тај вирусу не би могао да уради ништа. Све зависи од нас и наше дисциплине”, поручио је председник. Очекује да су у суботу увече стићи кинески експрети.

“НЕМА ПРОБЛЕМА СА ГОРИВОМ”
Поводом информација које су се појавиле у јавности да горива неће бити довољно, Вучић је рекао да нема никаквих проблема са горивом, да нафте има довољно, као и ће бити одобрен њен извоз. У току су привођења лица која су измислила причу о несташици горива, навео је председник.

СТИГЛИ НОВИ РЕСПИРАТОРИ, УСКОРО ЈОШ НЕКОЛИКО СТОТИНА
Председник Вучић је навео да је пре сат времена сигло седам респиратора шведске производње, чека се још девет, а у суботу још 100 као донација Кине. “Купили смо још 200 клиничких респиратора, до утрока ће бити на услузи здравству”, додао је Вучић.

Напоменуо је да је већ ступио у контакт са неким земљама и да ће гледати да Србија има више од 1000 респиратора на располагању за заражене коорнавирусом. Вучић је истакао да се набављају и траспортни респиратори за најтеже болеснике. Пренео је да је разговарао и са српским чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком, наводећи да Република Српска има веома мали број респиратора.

“СУТРА ЋУ РАЗГОВАРАТИ СА ЖОЗЕПОМ БОРЕЛОМ”
Председник је најавио је да ће сутра разговарати са шефом европске дипломатије Жозепом Борелом. Рекао је да је требало већ данас да разговарају, у 14.30, али је на његову молбу тај разговор одложен за сутра.

“Био сам преуморан и замолио сам Канцеларију високог представника да то буде сутра”, рекао је председник новинарима, на констатацију да је Борел разговарао са косовским премијером Аљбином Куртијем.

 

Насловна фотографија: Танјуг/Зоран Жестић

 

Извор РТС, 19. март 2020.