Ричард Гренел (Фото: Sean Gallup/Getty Images)

Бечки Стандард: САД руше Куртија по сваку цену

Ричард Гренел жели да по сваку цену „прогура“ договор између Београда и Приштине, пише Стандард, уз напомену, да му на том путу стоји Курти

Специјални изасланик америчког председника Доналда Трампа за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел жели по сваку цену да “прогура” договор. То пише бечки дневник Стандард, уз напомену да му на том путу стоји косовски премијер Аљбин Курти, те да Гренел намерава, очигледно, да по сваку цену сруши владу у Приштини. Лист истиче да је акција дуго планирана – стари кадар косовске ДСК, која од фебруара влада у коалицији са Куртијевим Самоопредељењем, намерава да разбије владу.

“Крилу диносауруса”, како се назива круг око шеф ДСК Иса Мустафе, констатује се у дневнику, то је очигледно успело. “Најпре се министар унутрашњих послова Агим Велиу из редова ДСК изјаснио против општег става владе о увођењу ванредног стања због коронавируса, након чега га је Курти отпустио, а сада делови ДСК желе да поднесу захтев за гласање неповерења. Коалиција ДСК и Самоопредељења је тим на крају, пошто ће неповерење влади добити већину”, објашњава аутор текста у Стандарду.

Лист истиче да се не ради о кризи у вези с коронавирусом или ванредним стањем, већ о томе да је “крило диносауруса” ДСК под утицајем Гренела. Дневник подсећа да је Гренел био амбасадор САД у Немачкој, а да у Берлину није био омиљен, због чега је предузет покушај да се словачки дипломата Мирослав Лајчак постави за изасланика ЕУ за дијалог како би спречио Гренелов споразум.

“Гренел користи кризу око коронавируса да би завршио посао. Прошле недеље се бивши министар спољних послова привремених власти у Приштини Скендер Хисени из редова ДСК са њим састао у САД. Од тада све је кренуло великом брзином. Гренел жели по сваку цену да сруши Куртијеву владу, како би онда могао брзо да примени споразум који су пре више година, иза кулиса, договорили председник Србије Александар Вучић и председник привремених власти у Приштини Хашим Тачи”, тврди Стандард.

У протекле две године су бројни лобисти, па и из Аустрије, учествовали у промовисању “нетранспарентног” плана, пише лист. “Гренелу је, углавном стало до председника Трампа, који још пре избора на јесен жели да прикаже спољнополитички успех, због чега његов изасланик треба да оствари ‘историјски’ споразум Београда и Приштине. То, на брзину, и пре свега нетранспаретно није могуће са Куртијем. Такође Курти неће никада дозволити да, као што то желе лобисти око Трампа, размену територија по етничким критеријумима као део споразума”, указује дневник.

Подсећа се да је четвртог марта одржан састанак Гренела, Тачија и Вучића у Белој кући, којем је чак присуствовао и Трампов зет Џаред Кушнер, председников саветник за националну безбедност Роберт О’Брајан. Споразум, који вероватно предвиђа да део територије Косова припадне Србији, не одговара интересима Косова и њеном становништву, без обзира на националну припадност, тврди новинарка Стандарда Аделејд Велфел додајући да је, међутим, Тачија могуће уценити с обзиром на то да је био командант ОВК, те није искључено да доспе и пред специјални суд за ратне злочине.

С тим у вези, преноси Стандарда, новинарка са Косова Џета Џара је у отвореном писму питала Тачија да ли је тачно да га је саслушао специјални суд једном у Приштини и једном у Бечу, као и да ли је тачно да ће прихватити сваки компромис са Београдом само да се спасе оптужби. На то писмо, констатује бечки лист, она није добила одговор. Дневник наводи да је Гренел предузео даље кораке, иако је преко Твитера тврдио да нико неће брзо деловати и да нема никаквог “великог договора”.

Он је учинио и ради све на томе да се укину таксе на српску робу, које је претходна влада у Приштини увела да би спречила размену територија, тврди Стандард. “Курти, који је очигледно први премијер у Приштини, кога САД не могу да уцене, жели таксе да укида само сукцесивно, ако Србија промени своју политику. Та политика је сада на путу Гренелу, Тачију и Вучићу и због тога Гренел и Тачи користе актуелну кризу око коронавируса. Ако се уведе ванредно стање на Косову, председник добија већа овлашћења и премијер би био заустављен”, објашњава се у тексту.

Поједини посматрачи, указује Стандард, говоре већ дуже о уцени. “У овом тренутку има најмање две различите ДСК између којих се води борба за власт. Треба рачунати у сваком случају да влада након гласања о неповерењу неће дуго опстати и да ће Тачи потом мандат за формирање владе дати ДС, која ће ући у коалицију са његовом ДПК, онако како то жели Гренел да би прогурао споразум”, тврди политиколог Арбен Хајрулаху.

Лист подсећа да је немачка канцеларка Ангела Меркел, која је протеклих година била против споразума који садржи размену територија, у среду одржала видео-састанак са Вучићем, у којем је поздравила спремност председника Србије да уђе у трговински дијалог Београда и Приштине под посредовањем ЕУ, покушавајући очигледно да ЕУ заузме поново водећу улогу у дијалогу, али и да спречи “Гренелов опасни споразум”.

Промене граница или покушај промена на основу етничких критеријума су на Балкану увек изазвали ратове, велике патње и протеривања, констатује Стандард додајући да националисти на Балкану, који су због ратно-злочиначке прошлости уцењиви, и даље желе такве промене међа. “И српски и албански, као уосталом и сви етнонационалисти, имају исти проблем са државом Косово”, констатовао је Хајрулаху.

 

Извор Танјуг/Б92, 20. март 2020.

 

КУРТИ УКИДА ТАКСЕ
Косовски премијер Аљбин Курти потписао је нацрт одлуке према којем почиње његов план постепеног укидања таксе, уз меру реципроцитета.

Очекује да ће одлука о укидању таксе на сировине из централне Србије и Босне и Херцеговине бити разматрана на састанку владе, који би требало да буде одржан данас, преносе приштински медији.

Куртијева одлука долази само два дана након што је Демократски савез покренуо поступак за разрешење владе, када је речено да је један од разлога и неукидање таксе.

 

Насловна фотографија: Sean Gallup/Getty Images

 

Извор РТС, 20. март 2020.