Број мртвих у Италији већи него у Кини, стручњаци згрожени неодговорношћу

”Јавни превоз и даље ради, људи се и даље крећу, и даље идете на вечере и забављате се у хотелима, не носите маске… Саветовао бих вам да одмах зауставите све економске активности”, поручио је кинески стручњак

Број умрлих од коронавируса у Италији премашио је број жртава у Кини, одакле се опасан COVID-19 и проширио светом. С обзиром да се тамо ситуација напокон смирује, Кина је одлучила да помогне тренутно највећем европском жаришту заразе.

Тако је северну италијанску регију Ломбардију у четвртак посетио Сун Схуопенг, потпредседник Црвеног крста Кине, који је у Милану одржао конференцију за новинаре на којој је истакао да је ситуација у Ломбардији тренутно веома слична ситуацији у Вухану од пре два месеца, епицентру коронавируса.

У Вухану се тек после месец дана строгог карантина напокон бележи тренд пада броја оболелих, а Схуопенг је приметио да Милано није толико озбиљан по питању ограничења кретања и упутио је јасан апел Италијанима.

„Овде у Милану баш и не постоји строга политика карантина: јавни превоз и даље ради, људи се и даље крећу, и даље идете на вечере и забављате се у хотелима, не носите маске… Не знам да ли уопште мислите… Схватите, сваки грађанин мора бити укључен у борбу против коронавируса. Саветовао бих вам да одмах зауставите све економске активности и смањите мобилност људи. Сви би требало да останете у кућама, људски животи су најбитнији”, рекао је Сун Схуопенг.

 

Извор Политика, 20. март 2020.

 

ИТАЛИЈА ПРЕТЕКЛА КИНУ ПО БРОЈУ МРТВИХ
У последња 24 сата број преминулих у Италији порастао је за 427 чиме је укупан број жртава достигао 3.405, саопштили су италијански званичници. Тиме је укупан број жртава премашио број настрадалих у Кини, где је од краја децембра умрло 3.245 особа.

Ипак, данашњи подаци показују незнатно побољшање ситуације у односу на претходни дан када је у Италији умрло 475 људи, наводи Ројтерс. Четврти узастопни дан забележено је више од 300 смртних случајева на Апенинима и црна статистика није ни близу краја.

Епидемија у Италији почела је на северу земље 21. фебруара. До сада је у Италији заражено укупно 41.035 људи што је за 14 одсто више него јуче. Од оних који су првобитно заражени, 4.440 се потпуно опоравило. На интензивној нези налази се 2.498 особа.

 

Насловна фотографија: Claudio Furlan, LaPresse via Associated Press 

 

Извор Танјуг/РТС, 19. март 2020.

НОВИ МРАЧАН РЕКОРД, 627 МРТВИХ
Италији је у последња 24 сата од последица заразе новим коронавирусом преминуло 627 особа. Заражено је 37.860 људи.

У Италији расте број преминулих од последица коронавируса. У последња 24 часа умрло је 627 особа које су оболеле од Ковида-19, што је укупан број преминулих повећао на 4.032 особе, пренео је РАИ.

Ово је највећи број преминулих од новог коронавируса у Италији у једном дану, преноси Ројтерс.

Број умрлих у Италији јуче је премашио број преминулих у Кини у којој је од краја децембра од последица коронавируса преминуло 3.245 људи.

Најкритичније стање је у Ломбардији, где је 2.549 људи умрло, а заражене су 22.264 особе.

Нешто више од 5.000 особа у Италији се до данашњег дана опоравило од новог вируса.

 

Извор РТС, 20. март 2020.