Загреб погодио најјачи земљотрес за 140 година, оштећена Саборна црква

У снажном земљотресу који је погодио Загреб оштећена је и Саборна црква на Цветном тргу, која је, нажалост, претрпела велику штету

Након састанка државног врха Хрватске због земљотреса који се догодио јутрос, јавности су се обратили премијер Андреј Пленковић и председник Зоран Милановић. “Онај ко заповеда је Влада и стожер”, рекао је председник Републике Зоран Милановић након састанка државног врха у НСК.

“Слушајте вести и информације од надлежних, а то је пре свега председник Владе и Стожер цивилне заштите. Све друго што слушате, можете занемарити”, рекао је Милановић. Премијер Андреј Пленковић рекао је да је земљотрс који је погодио Загреб најјачи забележени у 140 година. И он је позвао људе који су изашли на отворено да држе размак, пренео је Н1. “Имамо две препоруке које су контрадикторне. Молимо све грађане да пажљиво слушају одлуке стожера који ће бити и за једну и за другу кризу двапут дневно у раздобљу пред нама”, рекао је Пленковић.

Настојаћемо да се што пре оспособе продавнице. Посебан фокус имаћемо на здравствене установе, рекао је Пленковић. “Приоритетно је сад с грађевинског аспекта видети стабилност конструкција”, рекао је министар здравља Вили Берош. Имали смо кризну ситуацију с 10 новорођенчади у Петровој, они су збринути.

 

Извор Недељник, 22. март 2020.

 

ОШТЕЋЕНА И САБОРНА ЦРКВА
У снажном земљотресу који је погодио Загреб оштећена је и Саборна црква Преображења Господњег на Цветном тргу, која је нажалост претрпела велику штету. Митрополит загребачко-љубљански Порфирије рекао је за Курир да земљотрес који је погодио Загреб није оставио ниједну жртву међу нашим верницима на том простору.

“Грчка пословица каже “Никада ниједно искушење не долази само”, тако да у овом тренутку када се читав свет хвата у коштац са пандемијом коронавируса, ми смо овде у Загребу доживели земљотрес, који хвала Богу, међу нашим верницима није оставио ниједну жртву, али је направио материјалну штету. Наш храм је претрпео велику штету, видећемо да ли ће штета бити још већа “, нагласио је митрополит Порфирије.

Он је подсетио да храм који је оштећен спада у прву категорију заштите у Хрватској, да је украс Загреба, као и да га је пројектовао аустријски архитекта Херман Боле. “Обратили смо се свим верницима који имају проблема због вируса или због земљотреса да нам се јаве, како би им помогли. Уверени смо да је Бог јачи од свих тешкоћа и искушења и да нам искушења пружају шансу и могућност да се вратимо правим вредностима и да разликујемо важно од неважног. Никада искушења нису већа од наших снага и капацитета. Важно је да будемо солидарни и да функционишемо као заједница “, закључио је митрополит загребачко-љубљански.

 

Аутор Мина Бранковић

 

Насловна фотографија: spc.rs

 

Извор Курир, 22. март 2020.