CNN: Како то да у Русији има мање заражених него у Луксембургу?

Број заражених се повећава, али Русија, земља са 146 милиона људи, има мање потврђених случајева коронавируса од Луксембурга – само 253

Председник Русије Владимир Путин изјавио је да је ове седмице његова земља успела да заустави масовно ширење коронавируса и да је ситуација под контролом, захваљујући раним и агресивним мерама да се спречи да већи број људи оболи, преноси Си-Ен-Ен и пита: Да ли Русија држи коронавирус под контролом?

Према информацијама које су објавили руски званичници, чини се да је Путинова стратегија функционисала. Број потврђених случајева коронавируса у Русији је изненађујуће мали, упркос томе што Русија има веома дугу границу са Кином и да је први случај обољевања забележила још у јануару, преноси Танјуг.

Број заражених се повећава, али Русија, земља са 146 милиона људи, има мање потврђених случајева корона вируса од Луксембурга – заражено је само 253 људи. За разлику од тога, у Луксембургу који има 628.000 становника, према CIA World Fаctbook-u, до суботе је било 670 случајева коронавируса и осам смртних случајева.

Руске мере раног реаговања попут затварања границе у дужини од 2.600 километара са Кином већ 30. јануара и успостављање зона карантина, можда су допринеле одлагању избијања епидемије у пуном јеку, навели су поједини стручњаци. „Генерални директор СЗО рекао је тестирајте, тестирајте, тестирајте“, изјавила је у четвртак за Си-Ен-Ен др Мелита Вујновић, представница Светске здравствене организације у Русији. „Па, Русија је то започела буквално крајем јануара”, казала је Вујновићева и додала да је Русија поред тестирања, предузела и шири сет мера.

Роспотребнадзор је саопштио у суботу да је укупно урадио више од 156.000 тестова на коронавирус. Поређења ради, према подацима ЦДЦ-а, САД су тек почетком марта почеле са тестирањем, док је Русија саопштила да је масовно тестирала људе од почетка фебруара, укључујући људе на аеродромима, фокусирајући се на путнике из Ирана, Кине и Јужне Кореје. То не значи да није било „рупа” у руској одбрани.

Русија није одмах започела тестирање оних који долазе из Италије или других тешко погођених земаља ЕУ, ограничавајући контролу људи који су долазили из Европе мерењем температуре и увођењем двонедељних карантина. Према здравственим званичницима, већина случајева коронавируса пријављених у Русији дошла је из Италије. Ипак, Русија се бори са великим јавним скептицизмом, што је наслеђе из совјетске прошлости.

На друштвеним медијима, Руси су постављали питања која се односе на лошу транспарентност у њиховој земљи, као што је заташкавање нуклеарне катастрофе у Чернобиљу 1986. године и реакција земље на епидемију ХИВ-а 80-их.

 

Више о вирусу COVID-19 прочитајте ОВДЕ

 

Насловна фотографија: Andrey Rudakov/Bloomberg

 

Извор Политика, 22. март 2020.