Дачић: Нашим медицинарима не дају да се врате из ЕУ, то није нормално

„Поручују им да, ако се врате, више никада неће моћи да се запосле у ЕУ. То прелази нормалне односе“

Министар спољних послова Ивица Дачић критиковао је данас недостатак солидарности ЕУ, наводећи пример здравствених радника којима не дозвољавају да се врате у Србију. Дачић је, у јутарњем програму ТВ Хепи, упитан за случај наводне крађе помоћи намењене Италији од стране Чешке, рекао да је то показатељ лицемерја и опредељења да морају прво да се брину за себе.

“Ми високо ценимо одређену помоћ коју је дала ЕУ, али неки поступци нас иритирају. Здравственим радницима који раде на територији ЕУ не дозвољавају да се врате у Србију. Поручују им да, ако се врате, више никада неће моћи да се запосле у ЕУ. То прелази нормалне односе”, поручио је он.

Такође се осврнуо и на његов боравак у Кини за време епидемије корона вируса у тој земљи, рекавши да је тај народ дисциплинован. Указао је да је он схватио ситуацију на време, и да су га тада напали медији да је наводно увредио Кину када је отказао посету, наводећи да ће морати у карантин и нашалио се да неће имати ко да потпише изборну листу. Тада, како је рекао, многи у Србији су са ноншаланцијом гледали на ситуацији и Кини.

Указао је да данас у Кину не може да оде ниједан странац да не оде у карантин, а када је он био речено му је да је епидемија била на врхунцу и почетку краја. Каже да је пренео председнику Александру Вучићу оно што је видео тамо, а то је планска организација живота, у којој се знало колико људи из фабрике иде на посао, а колико мора да остане кући.

 

Више о вирусу COVID-19 прочитајте ОВДЕ.

 

Насловна фотографија: Министарство спољних послова

 

Извор Танјуг/НСПМ, 25. март 2020.