Лавров обећао помоћ Додику, у Србију стигао медицински материјал из Русије

„Министар Лавров је обећао помоћ Русије у медицинском материјалу за Р. Српску и БиХ који је неопходан у борби против коронавируса“, рекао је Додик

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик разговарао је телефоном са руским шефом дипломатије Сергејем Лавровим о актуелној ситуацији у којој се нашла Република Српска, БиХ, као и цијели свијет, изазваној пандемијом вируса корона. Додик је рекао Срни да се Лавров интересовао за стање у Републици Српској након епидемије вируса корона и обећао да ће Русија учинити све како би помогла у овој тешкој ситуацији.

– Министар Лавров је обећао помоћ Русије у медицинском материјалу за Републику Српску и БиХ који је неопходан у борби против вируса корона. Замолио сам руског шефа дипломатије да помогне и да се омогући да медицинска средства и лијекови из Русије буду доступни у Републици Српској и БиХ, посебно у овој ситуацији када се боримо против епидемије ширења вируса корона и када су нам та средства ускраћена из ЕУ – истакао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ рекао је да је пренио Лаврову да Република Српска и БиХ улажу максималне напоре и чине све у складу са својим могућностима да спријече ширење епидемије вируса корона.

– Захвалио сам министру Лаврову на интересовању за ситуацији у Српској и БиХ, као и на помоћи коју нам је Русија увијек пружала и замолио да пренесе поздраве предсједнику Руске Федерације Владимиру Путину који и у овим тренуцима не заборавља на Републику Српску и размишља о нама – нагласио је Додик.

 

Извор Срна/РТРС, 24. март 2020.

 

ИЗ РУСИЈЕ У БЕОГРАД СТИЛО 15.000 ТЕСТОВА ЗА КОРОНАВИРУС
Из Русије је у Београд стигло 15.000 тестова за коронавирус и они ће бити прослеђени Институту Торлак, јавила је Телевизија Пинк. „Сваки пут кад се враћамо из Москве доносимо пакет. Управо смо добили 15.000 тестера који иду за Торлак који ће помоћи да се људи тестирају на корону“, кажу у компанији „Ер Пинк“.

Како наводе, из Русије, али и из целог света свакодневно стиже велика количина медицинских средстава. „Скоро сваки дан доносимо нешто из Москве што ће помоћи нашим грађанима“, кажу у тој компанији. Компанија „Ер Пинк“ наводи да њени авиони два пута дневно у Београд допремају хуманитарну помоћ са различитих дестинација.

 

Више о вирусу COVID-19 прочитајте ОВДЕ.

 

Насловна фотографија: Global Look Press

 

Извор Спутњик, 25. март 2020.