Вучић: Следи велики скок заражених, упумпаћемо милијарде евра у привреду

Како је рекао, за десетак дана тестираће се око 3.000 људи дневно због чега ће да расте број заражених. Такође је најавио и велику помоћ привреди

Председник Србије Александар изјавио је да ће први пут број заражених коронавирусом у Србији бити драматично већи због, како је рекао, већег броја тестираних грађана. Вучић је казао да је од јуче тестирано више од 260 особа и да ће у току дана бити тестирано око 500 грађана. Како је рекао, за десетак дана тестираће се око 3.000 људи дневно због чега ће да расте број заражених.

„Али са тим морамо да се суочимо и боље је да се пре суочимо него да чекамо да смрт дође по нас. Болнице се пуне сваки дан, биће још жртава јер је све већи број људи на респираторима”, рекао је Вучић током обиласка волонтера у Арени где се пакују пакети помоћи за пензионере.

Како је рекао боље је да покушамо да откријемо заразу у раној фази и на тај начин спасимо део животе, али и онемогућимо ширење болести на друге. „Ако то успемо и жртвујемо цео други квартал верујем у снажан и брз опоравак у трећем и четвртом кварталу”, рекао је Вучић.

Председник Александар Вучић истакао је да Србији нису проблем тестови за коронавирус, већ је питање колико тестова могу да изнесу лабораторије. Вучић је, упитан да ли ће приватне болнице у питању бити укључене у борбу против коронавируса, рекао да је једна болница тренутно прихваћена да помогне здравственом систему Србије.

„Не могу они да раде лако тестирање. Лабораторија, зна се где постоји. Нама су уско грло лабораторије. Решавамо тај проблем у најкраћем могућем року. Немамо проблема са тестовима, већ лабораторије колико тестова могу да изнесу”, нагласио је он. Указао је да мање лабораторије могу да изнесу до 1.000 тестова, а велике 2.000 плус, па ће се сада радити на великим лабораторијама, преноси Танјуг.

КИНЕЗИ ПОСТАВЉАЈУ ВЕЛИКУ ЛАБОРАТОРИЈУ
Председник Александар Вучић је пренео да је са експертима из Кине договорено да се постави једна велика лабораторија, у којој ће моћи да се уради 2.000 тестова дневно. Вучић је поновио да је данас убедљиво најтежи дан, са највише тестираних, а да ће сутра бити и још много гори.

„Имаћемо први пут прецизну слику о томе колико је заражених ушло из иностранства. Плашимо се да је ужасно велики број”, рекао је Вучић новинарима у Штарк арени. Како је рекао, надлежни се боре и настоје да раде брзо. „Са Кинезима смо договорили једну велику лабораторију да се постави, која може, у краћем временском року, да обави 2.000 тестова у једном дану”, рекао је Вучић.

Он је поновио да је почело да се ради много више тестова, те да су и резултати много тежи, али, истиче, то је можда и боље, јер што се пре вирус открије, пре ћемо пребродити ову ситуацију. „Боље истини погледати у лице, него скривати под тепих док не дође катастрофа. Полако улазимо у систем убрзаног тестирања и борићемо се за животе људи”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

ПРОСЕЧНА ПЛАТА У ЈАНУАРУ 511 ЕВРА
Председник Србије Александар Вучић саопштио је данас да је просечна јануара плата била 511 евра. Он је казао да су то званични подаци без децембарских бонуса. Вучић је изразио уверење да ће приватни сектор нешто смањити плате, али ће јавни да се држи уз десет одсто повећања за медицинске раднике.

„Рачунамо на огроман пад у другом квараталу, али потом раст у трећем и четвртом кварталу. Ми смо врло конзервативни у проценама”, подвукао је он, преноси Танјуг.

 

Извор Политика, 25. март 2020.

 

СРБИЈА СПРЕМА МИЛИЈАРДЕ ЕВРА ЗА ПОМОЋ ПРИВРЕДИ
Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће држава обезбедити значајну помоћ привредницима и уложити више милијарди евра у приватни сектор.

„Ми ћемо за 10 дана, али и раније, изаћи са првим великим и значајним мерама, па ћемо да седнемо да видимо шта је то што још можемо и шта можемо да очекујемо од вас“, рекао је Вучић током посете волонтерима и привредницима који шаљу помоћ угроженима.

Вучић је истакао да је Србија спремније дочекала кризу изазвану вирусом корона него друге земље. „Имаћете значајну помоћ државе, то вам гарантујем“, поручио је Вучић привредницима.

 

Више о вирусу COVID-19 прочитајте ОВДЕ.

 

Насловна фотографија: Председништво Србије/Димитрије Голл

 

Извор Спутњик, 25. март 2020.