Огласио се Курти: Срушен сам због Гренела и разграничења

„Сврха изгласавања неповерења није било свргавање владе, већ слабљење владе. А то је подстакла порука Гренела“

Косовски премијер Аљбин Курти је, у реакцији на обарање своје владе, рекао да је то био неопходан пад зарад потребног уздизања, јер ће после тога победити. “Дакле, будућност је наша, док ћемо избећи трагедију” , написао је Курти на Фејсбуку. Рекао је да је добро да се јучерашња седница парламента Косова добро запамти, а да ће његов покрет Самоопредељење ипак победити.

“Ова Скупштина не верује овој Влади јер је подложна свакој власти као таквој. Тачно је синоћ рекао професор Енвер Хасани неповерење је било конјунктурно. Када демократско представљање падне под политичком конјунктуром, отуђење постаје норма”, написао је Курти. “Сврха изгласавања неповерења није било свргавање владе, већ слабљење владе. А то је подстакла порука (изасланика САД Ричарда) Гренела: на Косову је преко 80 посланика спремних да ризикују животе грађана само да прође председничка размена (територија)”, навео је Курти.

Рекао је да ће наставити да ради као шеф владе у оставци, која је на дужности, а не као предводник неке ванредне “принудне владе”. “Прво се морамо заједно борити против пандемије COVID-19. Изнад свега, будимо уз народ, говорећи им да је Косово наш дом”, написао је Курти. Скупштина Косова је синоћ са 82 гласа за, 32 против и 1 уздржаним гласом опозвала Владу Курти. Захтев за опозив је поднео ДСК који је био коалициони партнер владе.

Ishte kjo një rënie e domosdoshme për ngritjen e nevojshme. Pa rënë qeveria si përbërje nuk bëhet dot qeverisja si…

Geplaatst door Albin Kurti op Donderdag 26 maart 2020

 

Насловна фотографија: REUTERS/Laura Hasani/Files

 

Извор Бета/Б92, 26. март 2020.