Pala vlada Aljbina Kurtija

Ukupno, 82 od 120 poslanika u kosovskom parlamentu podržala su smenu Kurtijeve vlade, dok je 32 bilo protiv

Vlada Aljbina Kurtija trajala je svega 51 dan, pre nego što joj je parlament sa 82 glasa ”za” i 32 ”protiv” izglasao nepoverenje. Isa Mustafa razgovarao sa Ričardom Grenelom. Demokratski savez Kosova Ise Mustafe nije oprostio koalicionom partneru Aljbinu Kurtiju smenjivanje ministra unutrašnjih poslova, pa je kabinetu lidera pokreta Samoopredeljenje izglasano nepoverenje posle svega pedesetak dana vlasti.

Ukupno, 82 od 120 poslanika u kosovskom parlamentu podržala su smenu Kurtijeve vlade, dok je 32 bilo protiv. Jedan poslanik bio je uzdržan prilikom glasanja. Na taj način, Kurti je postao najbrže smenjeni premijer Kosova. Posle glasanja, Kurti se žestoko obrušio na lidere Demokratskog saveza Kosova, pre svih Isu Mustafu i Agima Veljiua, tvrdeći da centar njihove politike nije Priština, već sela iz kojih su potekli.

Lider DSK, Isa Mustafa je posle pada vlada u kojoj je njegova stranka bila koalicioni partner, nagovesti spremnost za saradnju sa Alijansom za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, inicijativom Nisma Fatmira Ljimaja i manjinskim strankama. Analitičari u Prištini veruju da bi tu koaliciju podržala i Demokratska partija Kosova.

Mustafa je rekao da je već razgovarao sa specijalnim izaslanikom SAD Ričardom Grenelom. “Ne mogu da kažem da smo srećni, ali nismo ni razočarani… Mogu da kažem i da smo sve vreme imali probleme u koaliciji”, rekao je Mustafa. Inicijativu za smenu Aljbina Kurtija pokrenuo je njegov ključni koalicioni partner, Demokratski savez Kosova čijeg je ministra unutrašnjih poslova Agima Veljijua, lider Samoopredeljenja smenio zbog nesuglasica oko uvođenja vanrednog stanja u jeku pandemije koronavirusa.

Takođe, Demokratska partija Kosova, najveća opoziciona stranka, oštro se suprotstavila Kurtiju oko niza odluka, pre svega oko izbegavanje da ukine takse na proizvode iz centralne Srbije i BiH, na čemu je posebno insistirala Amerika. Bez obzira na ishod glasanja, Kurti će ostati na čelu tehničke vlade, do formiranja nove većine ili još jednih vanrednih izbora.

 

Naslovna fotografija: REUTERS/Laura Hasani

 

Izvor RTS, 25. mart 2020.