У Србији седам преминулих, 457 заражених од коронавируса

У Србији је потврђено још 73 заражених, тако да је укупан број 457 случајева коронавируса, саопштено је на званичном сајту посвећеном COVID-19

У Србији је преминула још једна особа заражена вирусом корона, чиме се број преминулих попео на седам. Преминула је жена од 48 година која је била смештена у Клиничко болничком центру „Драгиша Мишовић“, саопштила је на конференцији за новинаре Верица јовановић из Инситута за јавно здравље „Батут“.

У току ноћи у Србији су преминула још два пацијента код којих је био потврђен вирус COVID-19. „Данас је тежак дан, забележена су три смртна исхода“, рекла је Јовановић. Она је саопштила и да је у Србији регистровано 73 новооболелих, од којих је 47 хоспитализовано. Укупан број регистрованих заражених особа у Србији сада је 457.

ПОТРЕБНА ГВОЗДЕНА ДИСЦИПЛИНА
Епидемиолог Бранислав Тиодоровић рекао је да ће крај ове недеље и следећа седмица бити изузетно тешке и да се очекује пораст броја умрлих и заражених. „Потребно је имати гвоздену дисциплину“, рекао је Тиодоровић Он је казао да овог тренутка није потребан тотални карантин градова, али да ако сви не схвате ситуацију озбиљно и не будемо одговорни, доћи ћемо до тога.

Директор Инфективне клинике Горан Стевановић рекао је да ће деца која захтевају лечење бити смештена на педијатријском делу у КБЦ „Драгиша Мишовић“. “Здравствени систем је од почетка предвидео где ће бити смештена деца која имају инфекцију, која захтевају лечење, а то су педијатријски капацитети болнице Драгиша Мишовић”, рекао је Стевановић.

Он је навео да увек постоје изузеци, да су комплетне породице инфициране, те да ће се, ако нико од чланова не захтева посебно лечење правити изузеци, како би се породици омогућила модификација смештаја у адекватним условима, како би остали заједно.

Верица Јовановић је поновила ставове стручњака да је превентива најважнија у заустављању даљег ширења корона вируса. Казала је да је ситуација тешка и у другим земљама и да држава може само уз подршку грађана и поштовање свих мера да сузбије вирус.

„Молим вас за помоћ, поштујте све препоруке здравственог сектора, а пре свега држите дистанцу, како међу својима најближима, тако и у радном окружењу“, рекла је Јовановић. Она је апеловала на све грађане, а посебно на пензионере, да не излазе на улицу и да поштују мере владе како не би довели своје и туђе животе у ризик.

 

Извор Спутњик, 26. март 2020.

 

РЕГИСТРОВАНО ЈОШ 73 ЗАРАЖЕНИХ, УКУПНО 457 ЗАРАЖЕНИХ
У Србији је потврђено још 73 заражених, тако да је укупан број 457 случајева коронавируса, саопштено је на званичном сајту COVID-19.

Од последњег извештаја од јуче у 15.00 сати до данас у то време, тестирани су узорци 295 особа, од којих је 73 било позитивно, а 222 негативно. До 15 часова на Торлаку су тестиране 1456 особе које су испуњавале критеријуме дефиниције случаја. Данас је објављено и да су преминула још три пацијента од COVID-19.

 

Више о вирусу COVID-19 прочитајте ОВДЕ

 

Насловна фотографија: Танјуг/Сава Радовановић

 

Извор Танјуг/РТВ, 26. март 2020.