Zašto je u Nemačkoj smrtnost 0,4 odsto, a u Italiji 10,1?

„Mi smo imali tako mali broj smrtnih slučajeva, jer ekstremno mnogo radimo na laboratorijskoj dijagnostici“, rekao je jedan od vodećih nemačkih virologa

U Nemačkoj je dosad urađeno 410.000 testova, a teoretski bi imali kapacitete da urade 360.000 nedeljno, otkrili su u nemačkom Fondu za zdravstvenu zaštitu. Ministarstvo zdravlja je potvrdilo da se trenutno nedeljno radi oko 200.000 testova. Špigl i Zidojče cajtung otkrili su poverljivu studiju nemačkog ministarstva unutrašnjih poslova u kojoj su stručnjaci procenili scenarije dešavanja u zavisnosti od preduzetih mera.

„Mi smo imali tako mali broj smrtnih slučajeva, jer ekstremno mnogo radimo na laboratorijskoj dijagnostici… U Nemačkoj se trenutno radi više od pola miliona testova na koronavirus nedeljno“, rekao je juče virolog i jedan od vodećih savetnika nemačke vlade Kristijan Drosten, preneli su nemački i svetski mediji. I to bi možda bilo validno objašnjenje zašto je u Nemačkoj stopa smrtnosti od COVID-19 niža nego u ostalim zemljama, da medijski izveštaj nije sadržao neistine.

Najpre, u medijskim izveštajima nekako nije ušlo to da je Drosten zapravo rekao da „procenjuje“ da se radi 500.000 testova nedeljno, ali čak i da jeste ova njegova procena je daleko od istine. Ispostavilo se da Nemačka ne samo da ne sprovodi pola miliona testova nedeljno, već to nije učinila ni u toku celog marta. Kako su otkrili u nemačkom fondu za zdravstvenu zaštitu, u Nemačkoj je dosad urađeno 410.000 testova, a teoretski bi imali kapacitete da urade 360.000 nedeljno. Ministarstvo zdravlja je potvrdilo da se trenutno nedeljno radi oko 200.000 testova.

Više testova ne smanjuju broj mrtvih, ali statistički smanjuje stopu smrtnosti jer su u ukupan broj inficiranih uračunati i oni koji uopšte nemaju simptome. Što je najvažnije otkrivanjem ovih asimptomatskih inficiranih sprečava se dalje širenje, jer oni idu u izolaciju i te se sprečavaju da nesvesno šire infekciju. Iako se pojedinim posmatračima pre nekoliko dana učinilo da je Nemačka uspela da smanji epidemiološku krivu, koja pokazuje rast i pad broja novih slučajeva, jučerašnji podaci su to demantovali.

Skok registrovanih novoinficiranih bio je 6.615, što je za oko 50 odsto više nego prethodnih dana.Prema poslednjim podacima od danas (27. mart) u 11 časova, u Nemačkoj su na COVID-19 pozitivno testirane 45.023 osobe, od kojih je 5.678 ponovo zdravo, a 274 su preminule od posledica oboljenja.

SCENARIJI DEŠAVANjA U ZAVISNOSTI OD PREDUZETIH MERA
Politički magazin Špigl i dnevni list Zidojče cajtung otkrili su danas poverljivu studiju nemačkog ministarstva unutrašnjih poslova u kojoj su stručnjaci procenili scenarije dešavanja u zavisnosti od preduzetih mera. Prema ovoj studiji, najgori mogući scenario je opisan ukoliko država zabrani samo najveće javne događaje i ograniči putovanje. U tom slučaju, procenjuju, inficiralo bi se 70 odsto stanovništva, pri čemu bi bolnice bile prepune i ne bi mogle da prime više od 80 odsto obolelih kojima je potrebna intenzivna nega. Rezultat bi bio više od milion mrtvih.

Drugi scenario podrazumeva agresivnu borbu protiv COVID-19 i to kroz puno testiranja i striktnu izolaciju inficiranih. Za ovo, ističe se, neophodno je povećati kapacitet za početak na 100.000 testova dnevno da bi za narednih nekoliko nedelja to bilo 200.000 dnevno. Osim toga, neophodno je na duži rok koristiti „elektronsko praćenje lokacija“ pacijenata. Po ovom scenariju, procenjuju, u Nemačkoj bi bilo inficirano oko milion ljudi, a umrlo bi 12.000 ljudi. Mere bi bile sprovođene dva meseca, ali budući da bi samo mali deo stanovništva stekao imunitet „morao bi kontinuirano da bude održavan visok stepen opreznosti“.

„Ja sam odlučni pristalica suzbijanja (epidemije), iako je taj metod veoma skup“, rekao je za Špigl ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer. „Ali on spasava najviše života.“ Nemačke vlasti, očigledno, nameravaju da primene drugi scenario iz nemačke studije, koja je vladi predstavljena pre pet dana. Doduše, oko njega ima sporenja unutar vlade. Ministar zdravlja Jens Špan, inače iz demohrišćanskog bloka, na sednici vlade u ponedeljak je insistirao da uvođenju „elektronskog praćenja lokacije“ inficiranih, ali tu meru su blokirali koalicioni partneri iz Socijaldemokratske partije.

U međuvremenu, nemački mediji otkrivaju da u sektoru informacionih tehnologija u saradnji sa epidemiolozima uveliko rad na telefonskoj aplikaciji, koja bi omogućila praćenje inficiranih bez da se time ugrozi pravo na privatnost. Ipak, sve navedene mere zasad ne objašnjavaju zašto je u Nemačkoj stopa smrtnosti od COVID-19 do pre koji dan bila oko 0,4 odsto, a u Italiji 10,1, u Španiji 7,4 i u Holandiji, Francuskoj i Velikoj Britaniji oko 5,5.

ŠTA NEMAČKOJ IDE NARUKU
Da tajna nije samo u tome da je „nemačka medicina najbolja na svetu“ već i u mnogim drugim okolnostima ukazuju i epidemiolozi. Nemačkoj ide na ruku što raspolaže sa 28.000 kreveta za intenzivnu negu od kojih je 25.000 opremljeno respiratorima. To znači da Nemačka ima 33,9 kreveta sa respiratorima na 100.000 stanovnika, dok Italija i Francuska imaju oko ima 12,5 a Velika Britanija tek 6,6. Po ovoj statistici, Srbija ima oko 13,6 ne računajući one koji su u međuvremenu naručeni.

Nemačkoj delom ide naruku i to što je epidemija na njenoj teritoriji počela kasnije nego u Italiji, Francuskoj i Španiji, a testiranje je brojnije. Doduše, u Italiji na koronavirus testiraju i one koji su umrli a da prethodni nisu bili pozitivni na koronavirus, a u Nemačkoj ne. Zbog toga je moguće da nemačka statistika zapravo ne pokazuje u potpunosti tačnu sliku o smrtnosti od ovog virusa.

Ali, najvažniji element je to što su u početku najveći broj zaraženih u Nemačkoj bili oni koji su bili na skijanju u Italiji, što znači mlađu ljudi u dobroj fizičkoj kondiciji. To je uslovilo da je u Nemačkoj prosek godina među inficiranima 45 godina, dok je u Italiji 63 godine pa je samim tim smrtnost veća jer su stariji najrizičnija grupa.

Da Nemačka ipak nije zaštićena od visoke stope smrtnosti, svedoči gradić Hajnsberg u kojem je se širenje virusa desilo na tradicionalnom karnevalu pa su zahvaćene sve starosne grupe. U poslednjih mesec dana tamo su zabeležena 1.043 pozitivna, od kojih je 25 preminulo. Dakle, stopa smrtnosti od 2,4 odsto što je, kažu stručnjaci, najverovatnije prosek za ovu bolest. Zbog toga ne čudi što nemački ministar zdravlja Špan kaže da je trenutna situacija „samo zatišje pred buru“. Na to ukazuje i to da je poslednjih dana stopa smrtnosti od novog koronavirusa raste i da je sada 0,6 odsto.

 

Više o virusu COVID-19 pročitajte OVDE

 

Autor Nenad Radičević

 

Naslovna fotografija: REUTERS/Michele Tantussi

 

Izvor RTRS/RTS, 27. mart 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u