Заражена још 131 особа, преминуло двоје, донете нове мере

„На болничком лечењу је њих 334, од чега их је 49 на респиратору што значи да су у озбиљном и тешком стању”, рекао је Лончар, јавља Бета.

Министар здравља Златибор Лончар рекао је да је у последња 24 часа 371 човек тестиран на коронавирус од којих је 131 позитиван – што значи да је 659 укупно оболелих.

„На болничком лечењу је њих 334, од чега их је 49 на респиратору што значи да су у озбиљном и тешком стању”, рекао је Лончар, јавља Бета.

Такође, две особе су умрле, што чини укупно десет преминулих. Једно је жена, која је осам дана била на респиратору и која је имала пропратне тегобе са штитном жлездом.

„Осам дана је трајала борба за њен живот. Други, који је преминуо у Нишу, имао је 57 година с нерегулисаним дијабетесом, хипертензијом и проблемима с коагулацијом крви”, рекао је Лончар.

 

Фото: Танјуг/Тања Дробњак

 

Извор Политика, 28. март 2020.

САМОИЗОЛАЦИЈА ВИКЕНДОМ ОД 15 САТИ
Министар здравља Србије Златибор Лончар изјавио је данас да је на седници Владе Србије одлучено да се забрана кретања викендом продужи, односно да почиње у 15 уместо у 17 сати.Истакао је да је пролазећи градом видео пуне паркове људи и додао да га такво понашање забрињава.

„Забрињава и плаши најозбиљније. Ја не знам да ли схватате да ови људи који се сада налазе напољу грле, држе за руке и људе. Они су најозбиљнији кандидати да добију коронавирус, да се разболе и имају најозбиљније компликације”, казао је он на конференцији за новинаре.

„Продужићемо полицијски час викендом, јер одговорна држава не може да гледа да се овакве ствари дешавају. Да ли је могуће да морамо да уведемо полицијски час од 24 сата да би неко схватио да може да угрози себе, своје најближе и своју околину. Молим вас размислите о својим потезима и шта радите”, нагласио је он, јавља Бета.

Говорећи о медицинској опреми за борбу против коронавируса, Лончар је рекао да Србија има довољно опреме за тренутне услове како би заштитила здравствене радника.

„Причамо о милионима маски, мантила и рукавица. Има свега онога што је неопходно”, навео је он.

Кон: Једини начин да се спречи ширење заразе је спречавање контаката
Епидемиолог Предраг Кон каже да је једини начин да се спречи масовније ширење заразе да се спрече контакти и они се морају зауставити.

„Ако не на други начин онда ће морати ригорозно”, рекао је Кон, јавља Бета.

Навео је да се сада дешава стрми пораст ширења вируса, па је јуче број заражених био 42, а данас је 71.

То показује да сутра може да дође до заравњења за један дан, па да онда креће навише, а то иде ка томе да број заражених буде десетоструко већи до краја недеље.

У тој ситуацији се поставља питање да ли су потребне ригорозније мере, рекао је.

 

Извор Политика, 28. март 2020.