САД одустале од карантина да не би трпела економија

Куомо је рекао да би карантин значио затварање Њујоршке берзе, што би имало катастрофалне последице на економију у наредним месецима ако не и годинама

Уместо карантина, упозорење да се не путује из Њујорка и Њу Џерзија и у те државе, док гувернер Њујорка Куомо скреће пажњу да би тотално затварање непредвидиво угрозило берзу и целу амерички економију.

“Не волим ни да чујем реч – закључавање”, реаговао је гувернер државе Њујорк, Ендру Куомо, на најаву председника Трампа да би државе Њујорк, Њу Џерзи и делови Конектиката федерална влада могла да стави у карантин.

Куомо се запитао шта би се таквим мерама постигло, подсетио да су они већ донели бројне мере које су драстично смањиле кретање становништва и додао да би карантин значио затварање Њујоршке берзе, што би имало катастрофалне последице на економију у наредним месецима ако не и годинама. “Том мером парализовали бисмо финансијски сектор”, упозорио је Куомо.

Председник Трамп убрзо је и сам реаговао, ублаживши своју претходну изјаву написавши на Твитеру да ће после консултација са радном групом Беле куће предложити оштрије упозорење за оне који би да путују, договорено са гувернерима поменутих држава.

Њујорк је и даље највеће жариште вируса, са више од половине регистрованих оболелих. Подаци прикупљени у суботу увече говоре да је у држави Њујорк више од 52.000 заражених, од укупног броја нешто већег од 85.000 у САД. Подаци се објављују свакога дана у четири после подне (у 22 по средњоевропском времену).

ИЗГУБЉЕНО ВРЕМЕ
Сједињене Државе и даље бију битку да набаве (направе) довољан број респиратора за најтеже болеснике који се у великим бројевима очекују у наредним недељама. Председник Трамп је већ наложио аутомобилским компанијама да се сместа преоријентишу на производњу респиратора, али је питање могу ли они то да ураде довољно брзо.

Њујорк тајмс направио је истраживање интервјуишући више од 50 научника, званичника и лекара и утврдио да су САД изгубиле цео месец оклевајући да започну масовно тестирање и потцењујући епидемију, иако је део стручне јавности упозоравао да је она неизбежна чим су видели шта се догађа у Кини.

Уместо да се процедуре за тестирање олакшају и омасове, оне су додатно закомпликоване и уместо да се вирус још почетком марта стави под контролу, он се несметано ширио целом државом, закључио је лист, иначе познат као веома критичан према федералној администрацији и председнику.

РУЧНЕ ПУМПЕ УМЕСТО РЕСПИРАТОРА
Најдраматичнија слика долази од гувернера Њујорка Куома, који је на конференцији за новинаре показао ручне маске које би се користиле уколико не буде довољно респиратора и најавио да држава набавља три или четири хиљаде таквих пумпи. Оне раде тако што се болесник који не може да дише интубира (убацује му се цев у душник), а затим се у недостатку машине ваздух ручно упумпава ритмичним стискањем велике пластичне кесе са вентилом.

“Ко мисли да је то једноставно, нека проба да пумпа неколико минута”, рекао је Куомо демонстрирајући како ручне пумпе раде. “Не би било добро да дођемо у такву ситуацију”, додао је Куомо најављујући отварање привремених болница у спортским дворанама и могуће затварање паркова и игралишта уколико се грађани не буду придржавали препорука да их не посећују у великом броју.

БЕБА ПРЕМИНУЛА ОД COVID-19
У Чикагу је пријављен први случај смрти детета млађег од годину дана као последице оболевања од коронавируса. Представници департмана за јавно здравље државе Илиноис кажу да се овај случај испитује како би се утврдио да ли је узрок смрти вирус или нешто друго. Сви извештаји до сада говоре да смртних исхода у тако раном узрасту у свету нема.

 

Више о вирусу COVID-19 прочитајте ОВДЕ

 

Насловна фотографија: Hans Pennink

 

Извор Њујорк тајмс, Би-Би-Си, NY1/РТС, 29. март 2020.