Зигмар Габријел: ЕУ би се могла распасти због пандемије

Доскорашњи вицеканцелар и министар економије Немачке тврди да би се могло догодити да ЕУ не преживи кризу у коју је упала након појаве коронавируса

Бивши вицеканцелар и некадашњи министар спољних послова Немачке Зигмар Габријел изразио је бојазан да би Европска унија могла да се распадне уколико не буде било солидарности у суочавању са пандемијом вируса корона.

Немачка би, како је Габријел рекао за Билд, требало да повећа своју задуженост како би могла Италији и Шпанији финансијски да помогне у савладавању кризе. „Мени треба неко да објасни зашто ми Немци нисмо, приликом задуживања, до којих је сада дошло, један одсто ставили на располагање Италији и Шпанији као помоћ привреди. Био бих за то да чак и 10 одсто ставимо на располагање. Не верујем да би било много побуне ако би 160 уместо 150 милијарди евра имали ново задуживање“, уверен је Габријел.

Некадашњи вицеканцелар и заменик канцеларке Ангеле Меркел, који је ту дужност обављао до марта 2018, образложио је свој став тиме да је Немачка економски имала велике користи од ЕУ, и додао да се брине за опстанак Уније. „Ако не будемо сада спремни да делимо благостање, онда не знам шта ће бити од Европе“, нагласио је Габријел.

Указао је да треба дугове расподелити на више „леђа“ и додао да Италијани и Шпанци Немцима то неће за 100 година заборавити ако буду имали утисак да нису добили помоћ. „Веома сам забринут да би Европа могла да се распадне након ове кризе“, поручио је Габријел.

 

Више о вирусу COVID-19 прочитајте ОВДЕ.

 

Насловна фотографија: Axel Schmidt/Reuters

 

Извор Спутњик, 28. март 2020.