Марин ле Пен: ЕУ је жртва вируса, морамо преиспитати приоритете

„Италија у овом моменту добија више подршке од Русије и Кубе, него од ЕУ, која је објективно узрок свега, и она је прва жртва вируса“

Француске власти су са великим закашњењем почеле активно да се боре против пандемије вируса корона, а притом се испоставило да су многи њихови потези погрешни, изјавила је лидерка француске партије „Национално уједињење“ за лист Фигаро и додала да је ЕУ у кризи одиграла улогу, која је „фатална“ за земље-чланице.

„Стратегија коју је одабрала влада не само да је закаснила, него је и погрешна. Чињеница да је болест погодила Италију десет дана прије нас, није нам помогла. Такође смо пропустили прави тренутак за спровођење масовног тестирања. Тада је требало тестирати све! То би омогућило људима да се самоизолују и да не заразе своје ближње“, истакла је Ле Пен.

Он је такође додала да власти нису успјеле да на вријеме обезбиједе медицинске маске онима којима су биле нужно потребне – продавцима, полицији, медицинарима, као и радницима у погребном заводу и лаборантима, а након тога и свим становницима. Према њеним ријечима, иако ће се одлуке владе моћи оцијенити тек након завршетка кризе, већ сад је јасно да су почели да дјелују са великим закашњењем. Како је истакла, комитет, који ће бити задужен за координацију између различитих департмана у борби против вируса формиран је тек 17. марта, односно „два мјесеца касније, него што је требало“.

Она се осврнула и на улогу ЕУ у цијелој ситуацији, рекавши да Европска унија није пружила Француској никакву помоћ у борби против вируса корона, и да је у суштини одиграла „фаталну“ улогу у пандемији. „Први налог који је Брисел издао земљама-чланицама за вријеме пандемије био је да ни у ком случају не ограничавају кретање грађана. Европска унија је у великој мјери одговорна за ширење болести у овим размјерама. Притом је дјеловала искључиво из идеолошких разлога“, истиче француска политичарка.

Она подсјећа да је пре неколико дана Сјеверној Македонији и Албанији дато зелено свијетло за приступање Унији, што показује какви су приоритети Брисела. „ЕУ жели да настави да се шири, прикључујући и земље које ће, како је свима познато, правити озбиљне проблеме. Италија у овом моменту добија више подршке од Русије и Кубе, него од ЕУ, која је објективно узрок свега, и она је прва жртва вируса“, констатује Ле Пен. Она закључује да ће пандемија „отворити очи“ француској јавности, и да ће увидјети грешке владе и омогућити Француској да преиспита националне приоритете.

 

Више о вирусу COVID-19 прочитајте ОВДЕ

 

Насловна фотографија: Getty Images

 

Извор ИН4С, 30. март 2020.