Вучић: Могућ целодневни полицијски час

„Ми имамо најстроже мере у Европи, али нећемо се либити да наредне недеље уведемо двадесетчетворочасовни полицијски час, ако не буду бољи резултати“

Председник Србије Александар Вучић најавио је да би наредне недеље могла да буде уведена целодневна забрана кретања. Александар Вучић наводи да ће зарад живота људи, ако буде било потребно предложити да полицијски час траје 24 сата. “Ми имамо најстроже мере у Европи, али нећемо се либити да наредне недеље уведемо двадесетчетворочасовни полицијски час, ако не буду бољи резултати”, рекао је Вучић гостујући на тв Прва.

Додао је да чека анализе кинеских стручњака после чега ће одлучити о евентуалном увођењу забране кретања током 24 часа на две седмице. “Одмах ћу за пола сата то решити”, рекао је председник Србије, објашњавајући да ће се сачекати бројеви о степену смртности, броју заражених и процене колико ће болнице моћи да приме.

Наводи да су готово све болнице у Београду пуне и да ће, после Сајма, нове привремене болнице бити направљене и у Арени, Пиониру, Пинкију и другим халама. “Када будемо имали 300, 500 и 1. 000 заражених у једном дану, где да их сместимо? Морамо да градимо стално, да купујемо кревете” навео је Вучић.

Упитан како изгледају болнице изнутра, рекао је да је Мишовић одлично сређена и реновирана, да је имала 31, а сада 135 нових респиратора, и да је најјаче упориште са респираторима. “Купљено је 480 нових респиратора који треба да стигну за осам дана, а већ је у систем убачено 400 других респиратора”, навео је председник и додао да тренутно у Војводини има 161 слободан респитратор, а у Београду 320.

“ЈА САМ МАЛИ ЧОВЕК, ПУТИН ЈЕ ВЕЛИКИ ЛИДЕР”
Додао је да у Србију треба да буде допремљено још 30 милиона хируршких маски, као и 15 милиона маски са филтерима које трају 12 сати. “То набављамо сваког дана, али тешко је до тога доћи”, рекао је председник. Упитан да ли се поштују мере Владе Србије везано за цену маске да не сме бити скупља од 120 динара, Вучић је рекао да се та мера углавном поштује, додајући да ће свако ко је буде кршио бити кажњен.

На питање да ли ће применити мере попут руског председника Владимира Путина који је рекао да ће свим апотекама које продају маске по вишим ценама бити одузета дозвола за рад, уз констатацију новинара да се Србима та изјава свидела, Вучић је одговорио: “Ја сам мали човек, Путин је велики лидер”. Поручио је да су српске продавнице пуније, да не недостају шећер, со, брашно, уље, а да је постојао проблем само са квасцем, због палминог уља.

Коментаришући критике које добија због мера, истиче да се Србија налази у језивој ситуацији, те да мере нису хир. “Мере нису хир, то није одвратна власт која шиканира нормалне грађане. Ово није нормална ситуација, ситуација је језива и наш посао је да се тако и понашамо”, рекао је Вучић за Прву.

Упитан да ли му се чини да грађани поштују мере владе, Вучић се позвао на изјаву епидемиолога Предрага Кона да држава има карт бланш да донесе и рестриквитније мере, да би било мање људи на улицама и мање контаката. “Имате вести у свим новинама да је колона возила данас била на Газели у јеку полицијског часа… Полицајци су данас изашли на улице, јер је и јуче у пет и шест после подне била гужва на Газели”, рекао је председник.

НАЈУГРОЖЕНИЈИ СТАРИ
Подсетио је да су најугроженији старији и људи са хроничним обољењима и да они морају посебно да се чувају, те да су све мере усмерене на тај циљ. У том смислу, навео је да су данас преминуле две баке, 1938. и 1934. годиште, које каже, нису имале никакву шансу. “Када видим да баке и деке имају чисту клиничку слику, а после два дана оду на респиратор… одмах је крај”, рекао је председник.

Подсетио је да су угроженији и гојазни људи, уз оне са хроничним обољењима. “Али, имамо и оне који немају никакву болест, а лекари то објашњавају на различите начине… Није ни важно, могу и људи млађих година да страдају”, рекао је Вучић.

ХОЋЕТЕ ЛИ САД ПРАВДУ ИЛИ ЖИВОТЕ?
Коментаришући одлуку о повлачењу дозволе за шетњу кућних љубимаца периоду од 20 до 21 час, председник наводи да је та одлука донета јер се боримо за животе људи, иако је то, како каже, можда неправедно према већини људи који поштују мере владе о полицијском часу.

“Не постоји човек који не воли псе, али, има ли нешто прече од живота људи. Сваки такав излазак нам додатно компликује ситуацију. Знам да се већина осећа да су јаки, да нису угрожени, што није далеко од истине, али не смемо да ризикујемо, то морају да разумеју?”, упитао је Вучић гостујући на Првој.

МОГУЋА ПОМОЋ ОД 100 ЕВРА СВИМ ПУНОЛЕТНИМ ГРАЂАНИМА
Председник Србије Александар Вучић наводи да се, у оквиру мера наметнутих корона епидемијом и ударом на економију, размишља о томе да се свим пунолетним грађанима Србије на поклон да по 100 евра.

“То је велики новац у маси, дакле то је још око 520 милиона евра. Сваком пунолетном грађанину, запосленом, незапосленом, пензионеру, ко год да је, једнократно”, открио је Вучић.

 

Извор ФоНет/Танјуг/РТС, 29. март 2020.

 

ДРЖАВА ПРИПРЕМА ПАКЕТ ЕКОНОМСКЕ ПОМОЋИ
Председник Александар Вучић изјавио да је у пакету мера за опоравак српске привреде, погођене коронавирусом, више од пет милијарди евра. Најавио да ће се за мала и средња предузећа исплатити минималне плате за три месеца. Размишља се и о помоћи сваком пунолетном грађанину у износу од 100 евра.

Вучић је за ТВ Прва истакао да ће кроз тај програм мера бити пружена помоћ привреди, како малим и средњим, тако и великим предузећима, а надлежни размишљају и како да помогну “малима”, пре свега, повртарима или млекарима. Такође, посебна, подршка ићи ће угоститељству и хотелијерству, додао је Вучић.

Истовремено, неће бити смањења плата у јавном сектору, као ни пензија, јер смо се, каже, “спремали за овако нешто”. Вучић је рекао да је држава издвојила 700 милиона евра за подршку микро и малим предузећима како би њихов бизнис опстао после кризе. Према његовим речима, подстицај ће добити сва она предузећа која нису отпустила више од 10 одсто радника, а да ће све оне који су раднике запослили гледати да награде.

“Сви предузетници, микро и мала предузећа, за три месеца, макар и не трајала читава криза око короне, платићемо минималац сваком предузетнику, фризеру, обућару, пекару, таксисти, свакоме без изузетку и сваком од њихових запослених”, рекао је Вучић. Најавио је да исплата неће кренути по завршетку ванредног стања, већ за месец дана, јер су држави потребна два месеца да види да ли су радници отпуштани или не. Уколико је неко отпустио раднике па вратио, биће му плаћено.

ОДЛОЖЕНО ПЛАЋАЊЕ ПОРЕЗА
Каже да сви предузетници у време коронавируса не могу сада да зараде, али ће имати минималац за себе и своје запослене. Каже и да ће бити одложено плаћање пореза и доприноса на следећу годину, као и аконтација пореза на добити за следећу годину. Друга мера је, како каже Вучић, потребна за ликвидност и део солвентности средњих предузећа, али посебно малих и микро, а то је гарантни фонд, преко којег ће банке убацити у систем две милијарде евра.

“Две милијарде евра банке ће морати да тресну у систем, а од тога ми преузимамо одговорност између 480 милиона и 600 милиона, око 550 милиона да се договоримо са банкама, што је милијарду и 250 милиона да се финансирају мали. Јер би банке рекле да може да се финансира само онај који долази за нови кредит”, рекао је Вучић. Држава ће бити гарант три године. “Један део од те две милијарде ће нестати у бунару, јер их предузетници неће искористити на најбољи начин. Хоћемо да буде још више пара гурнутих у привреду”, рекао је Вучић.

Како је рекао, при крају је договор са банкама о томе, а гувернер и министар финансија су већ разговарали са удружењима банака. “Наш Фонд за развој нема ту способност да пронађе клијенте, ту су банке много боље од Фонда за развој. Дакле, још ће 200 милиона евра да уложе под најбољим могућим условима да кредити не иду преко један одсто, да дамо грејс период”, рекао је Вучић.

СРБИЈА СЕ ОЗБИЉНО ПРИПРЕМАЛА
Председник је истакао да се Србија на озбиљан начин припремала и посветила опоравку после кризе. Најавио је ојачавање програма “Србија 2025”, како би људе запослили кроз инфраструктуру и сачували и оне који су се вратили у земљу. Такође, председник је изјавио да се, у оквиру мера наметнутих епидемијом и ударом на економију, размишља о томе да се свим пунолетним грађанима Србије на поклон да по 100 евра.

“То је велики новац у маси, дакле то је још око 520 милиона евра. Сваком пунолетном грађанину, запосленом, незапосленом, пензионеру, ко год да је, једнократно”, открио је Вучић. Истакао је да ће сиромашним грађанима то пуно значити, као и да ће тако бити појачана потрошња, како би се подигла економија.

Навео да захваљујући томе што је Србија на здравим ногама, ми сада можемо лакше да примамо ударце него други у региону. Циљ Србије је да после свега крене убрзаним растом и заузме своје место у свету, јер ће после кризе доћи до нове политичке и економске расподеле у свету. “Кренућемо брзо и снажно после короне, парама и оптимизмом”, поручио је Вучић.

 

Насловна фотографија: Председништво Србије/Димитрије Голл

 

Извор Танјуг/РТС, 29. март 2020.