FED procenjuje da će 47 miliona Amerikanaca ostati bez posla

Stopa nezaposlenosti bi se, u tom slučaju, popela na 32,1 posto, a to bi bila najviša stopa otkad postoje merenja, veća nego u vreme Velike depresije koja je počela 1929. godine

Milioni Amerikanaca već su izgubili posao zbog krize sa koronavirusom, a najgora šteta tek dolazi, prema proceni Federalnih rezervi. Prema nedavnoj analizi rizika u pogledu daljeg razvoja situacije, ekonomisti FED-a predvideli su da bi čak 47 miliona Amerikanaca moglo da izgubi posao, zbog čega bi se stopa nezaposlenosti popela na 32,1 posto.

To bi bila najviša stopa nezaposlenosti od 1948. godine od kada se zvanično vodi ova statistika, navodi Ju-Es-Ej tudej. Dodaje takođe da je tokom Velike depresije ta stopa bila oko 25 procenata. Ekonomisti FED-a su u svoje projekcije uključili i visok rizik po radna mesta koja bi u krajnjem ishodu mogla da budu izgubljena zbog vladinih mera ograničenja kretanja, prenosi Tanjug.

„Ovo su vrlo velike cifre prema istorijskim standardima, ali je i ova situacija jedinstven šok koji se razlikuje od bilo kojeg drugog koji je američka ekonomija doživela u poslednjih 100 godina”, napisao je ekonomista FED-a Migel Farija Kastro u blogu objavljenom na veb sajtu FED-a. Farija napominje da u analizu nije ukalkulisana projekcija broja radnika koji možda više neće biti uključeni u kategoriju radne snage što bi rezultiralo smanjenjem osnovne stope nezaposlenosti.

Takođe, u obzir nije uzet ni uticaj nedavno donetih mera državnih podsticaja, kojima će se povećati naknade za nezaposlene i subvencionisati firme kako bi se smanjio broj otkaza. Ipak, slika nezaposlenosti je već sada sumorna. Rekordnih 3,3 miliona Amerikanaca podnelo je prvi put zahteve za dobijanje naknade zbog nezaposlenosti u sedmici koja se završila 21. marta.

Ekonomisti koje je anketirala kompanija Dau Džons predviđaju da će se kontigentu nezaposlenih ove nedelje pridruži još 2,65 miliona ljudi. Ukoliko zaista 47 miliona ljudi ostane bez posla, to bi podiglo broj nezaposlenih u SAD na 52,8 miliona što bi za više od tri puta bilo gore nego na vrhunca Velike recesije. Jedina svetla tačka je ta što se očekuje da će ograničenje slobode kretanja i rada kratko trajati.

 

Više o virusu COVID-19 pročitajte OVDE.

 

Naslovna fotografija: REUTERS/Leah Millis/File Photo

 

Izvor Politika, 31. mart 2020.

Pratite nas na YouTube-u