General Mojsilović: Vojska oslonac narodu u najvećim krizama

„Naš je narod navikao da u vreme najvećih kriza oslonac traži u svojoj vojsci. Mnoge oči biće uprte u vojnika, a njegov stav uliće narodu snagu da istraje”

General Milan Mojsilović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije, uputio je poruku pripadnicima vojske povodom njihovog izuzetnog angažovanja na suzbijanju koronavirusa. Ministarstvo odbrane je u saopštenju prenelo tu poruku:

„Od proglašenja vanrednog stanja na teritoriji Republike Srbije radi sprečavanja širenja virusne infekcije COVID-19, pripadnici Vojske Srbije angažovani su na mnogobrojnim zadacima pružanja pomoći civilnim vlastima. Osim stvaranja uslova za zbrinjavanje građana Republike Srbije, pripadnici Vojske Srbije imaju obavezu da štite svoje i zdravlje svojih porodica ali i da izvršavaju redovne zadatke u svojim jedinicama”, rekao je general Mojsilović.

Mnogo je nepoznanica o ovoj virusnoj infekciji, ali ono što znamo je da predstavlja veliku opasnost i da potencijalno može ugroziti bezbednost našeg naroda i države, naveo je on. „Pripadnici Vojske Srbije, kao stub bezbednosti društva, u obavezi su da odgovore na ovaj izazov, bez obzira na veliki rizik. Vojska Srbije ima snagu i kapacitet, ima najbolju organizaciju, odvažne i hrabre ljude koji sebe nikada nisu štedeli zarad višeg cilja”, istakao je Mojsilović.

U tom smislu, psihička spremnost naših pripadnika za realizaciju dodeljenih zadataka je od presudne važnosti, rekao je načelnik Generalštaba. „Naš je narod navikao da u vreme najvećih kriza oslonac traži u svojoj vojsci. Mnoge oči biće uprte u vojnika, a njegov stav uliće narodu snagu da istraje u ovoj borbi. Velika odgovornost i obaveza u ovakvoj situaciji naročito je izražena kod komandnog kadra, posebno komandira osnovnih jedinica. Ovo je vreme kada su disciplinovanost u ponašanju i sposobnost da se istrpe teškoće od presudnog značaja u prevladavanju ove pošasti. Ne plašite se gubitaka, njih će biti, ali našim angažovanjem možemo učiniti da ne budu uzaludni”, poručio je general Mojsilović.

Pripadnici Vojske Srbije ne smeju biti izvor širenja straha i panike, već svojim ličnim primerom, stručnošću i sposobnošću vođenja dodeljenog ljudstva, moraju u svakom trenutku demonstrirati samopouzdanje, stabilnost i odlučnost, napomenuo je prvi čovek VS.

„Tu snagu delite sa svojim kolegama, svojim porodicama, svojim prijateljima, komšijama. Budite oličenje stava da ne postoji teškoća koja se ne može prevladati i prihvatiti. Budite kao vaši preci, učinite sve za svoju zemlju i generacije koje dolaze. Samo hrabri, disciplinovani i požrtvovani možemo sačuvati našu Srbiju za našu decu”, naveo je general Mojsilović u poruci koju je završio rečima: „Živela Vojska Srbije! Živela Srbija!”

 

Više o virusu COVID-19 pročitajte OVDE.

 

Naslovna fotografija: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

 

Izvor Politika, 31. mart 2020.

Pratite nas na YouTube-u