Генерал Мојсиловић: Војска ослонац народу у највећим кризама

„Наш је народ навикао да у време највећих криза ослонац тражи у својој војсци. Многе очи биће упрте у војника, а његов став улиће народу снагу да истраје”

Генерал Милан Мојсиловић, начелник Генералштаба Војске Србије, упутио је поруку припадницима војске поводом њиховог изузетног ангажовања на сузбијању коронавируса. Министарство одбране је у саопштењу пренело ту поруку:

„Од проглашења ванредног стања на територији Републике Србије ради спречавања ширења вирусне инфекције COVID-19, припадници Војске Србије ангажовани су на многобројним задацима пружања помоћи цивилним властима. Осим стварања услова за збрињавање грађана Републике Србије, припадници Војске Србије имају обавезу да штите своје и здравље својих породица али и да извршавају редовне задатке у својим јединицама”, рекао је генерал Мојсиловић.

Много је непознаница о овој вирусној инфекцији, али оно што знамо је да представља велику опасност и да потенцијално може угрозити безбедност нашег народа и државе, навео је он. „Припадници Војске Србије, као стуб безбедности друштва, у обавези су да одговоре на овај изазов, без обзира на велики ризик. Војска Србије има снагу и капацитет, има најбољу организацију, одважне и храбре људе који себе никада нису штедели зарад вишег циља”, истакао је Мојсиловић.

У том смислу, психичка спремност наших припадника за реализацију додељених задатака је од пресудне важности, рекао је начелник Генералштаба. „Наш је народ навикао да у време највећих криза ослонац тражи у својој војсци. Многе очи биће упрте у војника, а његов став улиће народу снагу да истраје у овој борби. Велика одговорност и обавеза у оваквој ситуацији нарочито је изражена код командног кадра, посебно командира основних јединица. Ово је време када су дисциплинованост у понашању и способност да се истрпе тешкоће од пресудног значаја у превладавању ове пошасти. Не плашите се губитака, њих ће бити, али нашим ангажовањем можемо учинити да не буду узалудни”, поручио је генерал Мојсиловић.

Припадници Војске Србије не смеју бити извор ширења страха и панике, већ својим личним примером, стручношћу и способношћу вођења додељеног људства, морају у сваком тренутку демонстрирати самопоуздање, стабилност и одлучност, напоменуо је први човек ВС.

„Ту снагу делите са својим колегама, својим породицама, својим пријатељима, комшијама. Будите оличење става да не постоји тешкоћа која се не може превладати и прихватити. Будите као ваши преци, учините све за своју земљу и генерације које долазе. Само храбри, дисциплиновани и пожртвовани можемо сачувати нашу Србију за нашу децу”, навео је генерал Мојсиловић у поруци коју је завршио речима: „Живела Војска Србије! Живела Србија!”

 

Више о вирусу COVID-19 прочитајте ОВДЕ.

 

Насловна фотографија: Министарство одбране Републике Србије

 

Извор Политика, 31. март 2020.