Бил Гејтсов предлог за борбу против пандемије: Затворити све и свуда

„Да бисмо болест привели крају, потребна ће нам бити сигурна и ефикасна вакцина. Ако радимо све како треба, могли бисмо је имати за мање од 18 месеци”

Затварање свега и свуда, док бројке не покажу да се стање поправило, први је од три корака које предлаже амерички милијардер Бил Гејтс у борби са COVID-19. Гејтс упозорава да су Сједињене Америчке Државе пропустиле прилику да иду корак испред коронавируса, али, у ауторском тексту за Вашингтон пост, каже да још није касно да се донесу важне одлуке од којих ће зависити не само опоравак економије, већ и чињеница колико ће још Американаца морати да сахрани своје ближње.

Из разговора са бројним стручњацима и лидерима у Вашингтону и широм САД, закључио је, каже амерички милијардер, да је потребно предузети три корака. Према његовим речима, потребан је доследан национални приступ гашењу проблема, потом повећање обима тестирања и као треће јединствена база података заснована на науци из које ће се радити на развоју вакцине.

„Упркос позивима стручњака и званичника у неким државама, плаже су и даље отворене; у другима су ресторани и даље препуни. Неки могу слободно да путују, где и како хоће, управо као и вирус”, наводи Гејтс и додаје да је све то рецепт за катастрофу, пренео је Танјуг.

Суоснивач Мајкрософта додаје да је зато важно поштовати наредбе – затварање свега и свуда, док бројке не покажу да се стање поправило, што би, како сматра, могло потрајати 10 недеља или више. Према његовим речима, људима мора бити јасно ко и када ради, јер ће свака конфузија продужити економски бол, повећати изгледе да се вирус врати и изазове више смрти.

Други корак, како додаје, односи се на то да савезна влада мора да појача тестирање, Потребно је, наводи далеко више тестова, резултати морају бити обједињени, као и база потенцијалних волонтера за клиничка испитивања. Каже да има напретка у методама тестирања, попут бриса за самотестирање који је развила Мрежа за процену коронавируса у Сијетлу, а који омогућава пацијентима и да избегну опасност да им здравствени радник пренесе инфекцију.

„Да бисмо болест привели крају, потребна ће нам бити сигурна и ефикасна вакцина. Ако радимо све како треба, могли бисмо је имати за мање од 18 месеци”, наводи амерички бизнисмен и каже да је производња вакцине само пола битке. Да бисмо заштитили Американце и људе широм света, мораћемо да произведемо милијарде доза.

Гејтс подсећа да је 2015. године позвао светске лидере да се припреме за пандемију на исти начин на који се припремају за рат – покретањем симулација како би се пронашле пукотине у систему. „Као што смо видели ове године, пред нама је дуг пут. Али и даље верујем да ако сада донесемо исправне одлуке, информисане науком, подацима и искуством медицинских стручњака, можемо спасити животе и вратити земљу тамо где је била”, наводи Гејтс.

 

Више о вирусу COVID-19 прочитајте ОВДЕ

 

Насловна фотографија: GeekWire Photo/Todd Bishop

 

Извор Политика, 02. април 2020.