ЕУ усред кризе пронашла непријатеља: Виктор Орбан

Министар спољних послова Луксембурга изјавио је да се у ЕУ појавила „диктаторска влада“ какву има Мађарска, и да је треба „послати у политички карантин“

Мaђарска и њен премијер Виктор Орбан нашли су се на удару Европске уније који и није изненађујући. Министар спољних послова Луксембурга Жан Аселборн изјавио је – имајући у виду мађарски закон о ванредном стању због епидемије коронавируса који је Орбану привремено дао сву власт у земљи – да се усред ЕУ појавила „диктаторска влада“.

У интервјуу немачком листу Велт рекао је да такву владу сада има Мађарска коју би због тога требало „послати у политички карантин“. Нагласио је да је у Мађарској са завођењем ванредног стања „злоупотребљена епидемија вируса“. И отишао знатно даље: „Представнике мађарске владе више не треба пуштати да седе за столом за којим се окупљају представници европских институција. Представнике Мађарске треба искључити из савета министара земаља ЕУ“.

На Мађарску се обрушио и председавајући Европског парламента Давид Сасоли: „Никоме није дозвољено да користи пандемију за укидање наших слобода. Основне вредности Европске уније морају се чувати. Зато сви парламенти унутар ЕУ морају бити отворени, а медији – слободни“. Председница Европске комисије – Урсула фон дер Лајен – била је суздржанија.

Не помињући посебно Мађарску, упозорила је да у свим земљама ЕУ да ванредне мере поводом пандемије морају бити „сразмерне реалној тежини ситуације“. Европосланик из партије Ангеле Меркел – Денис Ратке – јавно је, у међувремену, затражио да Орбанова партија (Фидес) буде искључена из Европске народне партије која има највећу посланичку групу у ЕП. Он је нагласио да се попуст – када су у питању владавина права и демократија – „не сме давати ни партијским пријатељима“. Мађарска има тренутно 525 заражених коронавирусом и 20 умрлих.

 

Више о вирусу COVID-19 прочитајте ОВДЕ

 

Насловна фотографија: MTI Zoltan Mathe/Pool via REUTERS/File Photo

 

Извор Интермагазин, 02. април 2020.