Председница Европске комисије се извинила Италијанима

„Извињавам се, ми смо с вама”, наслов је писма које је челница ЕК упутила Италијанима које је објављено данас у италијанским медијима

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен извинила се Италији због закаснеле реакције Европске уније у пандемији коронавируса. „Извињавам се, ми смо с вама”, наслов је писма које је челница ЕК упутила Италијанима које је објављено данас у италијанским медијима.

„Данас се Европа мобилише да би била уз Италију. Али то није увек био случај”, признаје она у тексту у Републици, преноси index.hr. Италијани су били љути јер су им и Француска и Немачка одбиле да пошаљу заштитну медицинску опрему.

Осећај напуштености појачао се када су Немачка и Холандија одбиле позив на заједнички европски инструмент дуга, тзв. коронаобвезнице. „Треба признати да су на почетку кризе када је требало дати заједнички европски одговор, многи мислили само на своје властите националне проблеме”, написала је Фон дер Лајен.

У међувремену је, како је нагласила, Европа променила динамику. Најавила је да ће Унија успоставити фонд од 100 милијарди евра за финансирање плата радницима са смањеним радним временом. Такође је нагласила да 25 земаља ЕУ сада шаље милионе маски Италији и Шпанији, преноси Танјуг.

 

Више о вирусу COVID-19 прочитајте ОВДЕ

 

Насловна фотографија: REUTERS/Francois Lenoir/Pool

 

Извор Политика, 02. април 2020.