Твитер угасио 8.558 налога у Србији јер „промовишу владајућу странку“

У саопштењу се наводи да је највише налога угашено у Србији, јер су, како преноси Ројтерс, коришћени за промоцију владајуће странке и њеног руководства

Компанија „Твитер” саопштила је да је угасила хиљаде корисничких налога повезаних са Египтом, Хондурасом, Индонезијом, Саудијском Арабијом и Србијом, уз образложење да су кршење њених прописа и циљано обесмишљавање јавног дијалога разлог за гашење налога, преноси Ројтерс.

Британска агенција каже да је реч о налозима за које се сматра да промовишу званичне политичке ставове влада тих земаља или због објава извршених по налогу власти, преноси Танјуг. У саопштењу компаније се наводи да је највише налога, 8.558, угашено у Србији, јер су, како преноси Ројтерс, коришћени за промоцију владајуће странке и њеног руководства.

У Египту је угашен 2.541 налог, због покушаја да се појачано изложе критици Иран, Катар и Турска. Компанија је угасила 3.104 налога у Хондурасу јер су служили искључиво за ретвитовање председнички објава. Из сличног разлога угашено је 5.350 налога у Саудијској Арабији због уздизања краљевске породице и критика на рачун турских и катарских операција у Јемену.

 

Више о вирусу COVID-19 прочитајте ОВДЕ

 

Насловна фотографија: Jeff Chiu/AP

 

Извор Политика, 02. април 2020.