Председник Русије Владимир Путин и председник Србије Александар Вучић се рукују током њиховог састанка у Београду, 17. јануар 2019 (Фото: Танјуг/vucic.rs)

Вучић разговарао са Путином, стиже значајна помоћ из Русије

Председник Путин је изразио солидарност и обећао значајну помоћ и подршку српској држави и грађанима Србије у борби против коронавируса

Председник Србије Александар Вучић разговарао је телефоном са председником Русије Владимиром Путином, који је обећао помоћ и подршку српској држави и грађанима Србије у борби против вируса корона, која ће подразумевати и то да Русија пошаље своје лекаре и стручњаке за дезинфекцију објеката.

У саопштењу из Председништва се каже: „Председник Вучић захвалио је председнику Путину на томе што, и поред бројних обавеза и кризе, која је задесила Русију и свет, мисли на Србију и пријатељски српски народ. Он је рекао да је данашњи разговор потврда изванредних стратешких односа и најближег пријатељства двеју земаља, али и показатељ обостране солидарности и међусобног поверења да заједничким снагама сузбијемо великог, невидљивог непријатеља какав је COVID-19.

Председник Путин је изразио солидарност и обећао значајну помоћ и подршку српској држави и грађанима Србије у борби против коронавируса, која ће подразумевати и то да Русија пошаље своје лекаре и стручњаке за дезинфекцију објеката. Председници Вучић и Путин сагласили су се да су односи Србије и Русије односи искреног поверења, преноси Танјуг. Двојица државника су нагласили неопходност свог скорог сусрета, и то одмах пошто заједничким снагама победе пандемију COVID-19.”

 

Извор Политика, 02. април 2020.

 

ИЗ МОСКВЕ СТИЖЕ АВИОН СА 120 ГРАЂАНА, МАСКАМА, РЕСПИРАТОРИМА…
Влада Србије обезбедила је авион за повратак више од 120 српских грађана из Москве, а истим летом у суботу биће послати и респиратори, заштитне маске, рукавице и наочаре – донација српске дијаспоре. Како сазнаје Спутњик, српски и руски привредници донираће Србији осам респиратора – један клинички и седам преносних, а такође и 10 хиљада заштитних маски, три хиљаде рукавица и хиљаду заштитних наочара.

На листи путника за Београд је више од 120 људи из Москве и других делова Русије који због ситуације са вирусом корона желе да се врате у Србију. Међу њима су и труднице и мала деца, и спортисти којима је прекинута сезона, али и троје држављана Србије које је већ данима „заточено“ у транзитној зони на московском аеродрому „Шереметјево“.

Tо троје Срба су једини странци који су „заробљени“ у транзитној зони московског аеродрома, с обзиром да је Русија због пандемије вируса корона затворила границе за странце до 1. маја и да су привремено суспендовани летови на релацији Москва – Београд. Реч је о младићу и девојци који се враћају са Малдива и још једном српском држављанину који је из Хјустона стигао до Москве. Како наводе извори Спутњика, лет је планиран у суботу око поднева, а амбасада Србије у Москви чини све да нашим грађанима помогне у овој тешкој ситуацији.

 

Више о вирусу COVID-19 прочитајте ОВДЕ

 

Насловна фотографија: Танјуг/Тања Валич

 

Извор Спутњик, 02. април 2020.