Велики скок заражених у Србији; Брнабић: Наши капацитети су пред пуцањем

„Само три оваква дана каква имамо данас са преко 300 нових оболелих и наши капацитети су у потпуности попуњени, пуцају са свом опремом“, рекла је Брнабић

У Србији је у последња 24 сата забележено још 305 позитивних на вирус корона, а преминуло је осморо оболелих, саопштило је Министарство здравља. Укупно је до сада регистровано 1.476 потврђених случајева COVID-19. Од последњег извештаја до 15 часова данас тестирани су узорци 748 особа од којих je 305 позитивнo.

Хоспитализовано је укупно 874 пацијената, а на респиратору је њих 81. До 15 часова у Србији је укупно тестирано 5.756 особа које су испуњавале критеријуме дефиниције случаја. На жалост, од претходног извештаја имамо и нових осам смртних случајева, односно укупно 39. У последња 24 часа преминуло је шест особа мушког пола, и две особе женског пола. Просек њихових година је 70,75 и као и код свих претходних жртава, и они су имали коморбидитете, односно више других болести које су допринеле фаталном исходу.

БРНАБИЋ: ПЛАШИМ СЕ ДА СМО УШЛИ У ЕКСПОНЕНЦИЈАЛНИ РАСТ
„Ово је највећи број преминулих до сада, ово је дан када се плашим да смо ушли у експоненцијални раст“, рекла је премијерка Ана Брнабић на батајничком аеродрому, приликом дочека руске помоћи у Србију.

„Преко 70 одсто смртних исхода је у узрасту изнад 60 година. До 39 година нисмо имали смртних исхода. У овом моменту смртност у односу на укупан број заражених је 2,64 одсто. Данашњи подаци јасно говоре о каквом се оптерећењу болести ради“, рекла је др Дарија Кисић Тепавчевић и подсетила да је полицијски час од сутра у 13 сати до понедељка у пет сати ујутро.

 

Извор Спутњик, 03. април 2020.

 

БРНАБИЋ: ТРИ ДАНА СА ПРЕКО 300 ЗАРАЖЕНИХ И НАШИ КАПАЦИТЕТИ ПУЦАЈУ
Данас је најтежи дан за Србију од почетка епидемије коронавируса, каже председница Владе Србије Ана Брнабић. – Рећи ћу вам да смо од јуче од 15 сати до данас имали осам преминулих, и то је највећи број до сада – рекла је она, истакавши да је сада укупно 39 људи који су изгубили живот.

Такође, истакла је да је данас, до тог времена, скоро три пута више заражених (305 нових случајева), и да је то два пута већи скок у односу на протекле дане. – Људи, схватите ово озбиљно. Немојте да нас завара лепо време и сунце. Само три оваква дана каква имамо данас са преко 300 нових оболелих, са растом броја преминулих, само три оваква дана и наши капацитети су у потпуности попуњени, пуцају са свом опремом и подршком – поручила је Брнабић.

Како је казала, ово што се данас десило, колико год ми очекивали, непријатно нас је изненадило. – И Председник Вучић је рекао јуче да ће ово бити време када ћемо имати пораст броја преминули, јер има пацијената који су већ дуже време на репсираторима, али нисмо очекивали оволики скок заражених – навела је она.

“Ово је дан када се плашим да смо ушли у експоненцијални раст”, упозорила је премијерка Србије. – Има много људи који не поштују све мере или зато што су у супротности са законом или зао што су ригорозне. Нама се неће поновити грешка других земаља – навела је она, и истакла да данас улазимо у “две јако тешке недеље, што се види по данашњим бројевима”.

Како је рекла, “ако не можемо да испоштујемо да седимо код куће, нећемо добити рат уз сву медицинску помоћ”. – Нема довољно лекара, медицинских сестара ако појединац није довољно солидаран. Имамо опрему, одличне лекаре, медицинске сестре, научнике, лабораторије. Имамо све што нам треба. Али фали нам и даље дисциплина. Без гвоздене дисциплине не можемо да победимо ни са свим лековима, опремом, милион респиратора, нити са подршком стручњака из Русије, ЕУ, Кине, САД – истакла је она.

“НЕ БУДИТЕ ЛИЦЕМЕРИ”
Како је казала, људи који не поштују мере изађу на терасу и тапшу за здравствене раднике.

– Немојте то да радите, не будите лицемери. Зато што ће због ваше недисциплине сутра имати 18 сати смене или ће се заразити. Кул си преко дана, јер не желиш да поштујеш мере, па си опет кул увече и тапшеш лекарима. Немојте, будимо искрени једни према другима. Ок, нећеш да поштујеш мере. Најгору си ствар урадио лекарима којима тапшеш. Само гвоздена дисциплина и ми као друштво ово можемо да победимо. Ово данас је резултат недисциплине од пре пет или шест дана – казала је она након што је на батајничком аеродрому дочекала помоћ из Русије, намењену борби против пандемије коронавируса.

“АКО СЕ ОВАКО НАСТАВИ, УВОДИМО ЈОШ РИГОРОЗНИЈЕ МЕРЕ”
Председница Владе Србије рекла је да су нови подаци о зараженима и преминулима од коронавируса у Србији застрашујући и додала да ће, ако се настави нагли скок броја оболелих, држава увести најригорозније мере. – Од почетка епидемије у нашој земљи први пут забележено 40 одсто позитивних случајева у односу на број тестираних. Колико год били очекивани, ови резултати су непријатно изненађење – навела је она.

Како је приметила, “има много оних који не поштују све мере Владе Србије јер мисле да су ‘глупе, рестриктивне или да су у супротности са закономима и Уставом иако има земаља које су увеле још рестриктивније мере”. Упитана за нове мере Владе Србије , Брнабић је поновила да ће пензионерима бити дозвољено да обаве куповину суботом од четири до седам ујутро како продавнице не би радиле недељом и како би продавци били безбеднији . Додала је и да уведен додатни термин за шетњу кућних љубимаца недељом од 8 до 10 сати, уз термин од 23 часа до један после поноћи.

 

Извор Блиц, 03. април 2020.

 

КОН: НАЈЦРЊИ ДАН ЗА СРБИЈУ
Епидемиолог Предраг Кон рекао је да данашње бројке показују да је ово најцрњи дан за Србију и да је почео стрми успон епидемије. У Србији је у последња 24 сата забележено још 305 позитивних на вирус корона, а преминуло је осморо оболелих. До сада је укупно регистровано 1.476 потврђених случајева COVID-19. „Јасно је да креће стрми успон када је реч о броју оболелих. Да ли ће бити малих предаха не знам, али пета недеља се јасно најавила“, рекао је Кон на прес-конференцији у Палати Србија.

Он је упозорио да је сада већ све питање здравстевне безбедности сваког појединца у држави да ли ће схватити да се налазимо у крајње озбиљној ситуацији. Додао је да број хоспитализованих прелази капацитете, те да бисмо били у већем проблему да импровизоване болнице нису биле добро припремљене. Одбацио је критике на друштвеним мрежама на рачун донетих мера, истичући да је то напад на здравствену безбедност. „Ако се не разуме да је вирус у циркулацији и да је неопходно спречити његово преношење… Мере су донете само да то спрече, нема ту преговарања“, рекао је Кон.

Кон је навео да је у ГАК „Народни фронт“ 75 запослених удаљено са посла – 46 позитивних, као и они којима није урађено тестирање или није потребно да се ради, али су удаљени из предострожности. Навео је да су сви позитивни били у контакту са 150 особа које су потпуно здраве и под посебним надзором. Пренео је да та болница ради и нашла је начин за то, односно исти посао ради мањи број људи. Кон је додао да је у болници у Ћуприји четири лекара и четири техничара позитивно на корону и у болници, уз још седам лекара и три техничара који су у кућној изолацији.

 

Насловна фотографија: Танјуг/Зоран Жестић

 

Извор Спутњик, 03. април 2020.