Вучић: Следеће две-три недеље одредиће нашу судбину

Председник Србије Александар Вучић додао је и да грађани треба да се спреме за то да за Ускрс и Васкрс неће бити породичних окупљања

Председник Александар Вучић поручио је данас да ће следеће две до три недеље са епидемијом коронавируса бити кључне и да ће одредити нашу судбину.

„Предаја за Србију никада није и неће бити опција”, поновио је Вучић у изјави за ТВ Прва, као и апел да се сви придржавају мера, а посебно старији грађани да никако не излазе. Истакао је да грађани не треба да брину за новац, већ за своје здравље. Каже да је до сада у све резерве и осталу здравствену опрему која је подељена потрошено 370 милиона евра. „Тога нема у буџету, то мора да се пронађе, а немамо још створени билансни простор”, навео је, преноси Танјуг.

Он је додао да ипак имамо секторске резерве, добро стојимо фискално и монетарно. „Имамо новца, не брините за новац, брините за здравље”, поручио је Вучић. Он је пренео и запажања лекара како изгледа ова болест. Описао је да старији људи у добром стању дођу у болницу, на плућима немају ништа, а за два дана плућа нема, само нестану.

БЕЗ ОКУПЉАЊА ЗА УСКРС
Председник Србије Александар Вучић рекао је да грађани треба да се спреме за то да за Ускрс и Васкрс неће бити породичних окупљања. Он је, у изјави ТВ Прва, рекао да је нешто слично поручила немачка канцеларка Ангела Меркел својим грађанима. На питање како се осећа, рекао је да има уобичајене проблеме.

„Са тим ћу да се изборим без мука. Не желим да на било који начин угрозим било кога другог, желим да се понашам одговорно”, нагласио је он. Истакао је да жели да буде са својим народом, не само када отвара фабрике, аутопутеве, када може да „нешто радосно ускликне”, већ и када је најтеже, када људи умиру. „Мислим да смо успоставили добар систем и да се добро боримо”, казао је он.

 

Извор Политика, 05. април 2020.

 

ЦЕО ГАРНИЗОН ПРВЕ БРИГАДЕ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ ЗАРАЖЕН
Око 60 припадника Прве бригаде Војске Србије, који су били ангажовани на пријему људи из који су дошли из иностранства у периоду од 13. до 16. марта, заражено је коронавирусом, изјавио је данас председник Александар Вучић, преноси Танјуг.

Рекао је да је цео гарнизон заражен, али и да би ситуација у Србији била много тежа да они нису организовали карантин у Моровићу и на Палићу. „То су момци који су примили најтежи удар. Ја сам их послао тамо. Да ли могу добро да се осећам због тога? А, да нису били тамо, имали бисмо у овом тренутку ко зна колико мртвих и како да се осећам добро”, рекао је Вучић.

„О много десетина је реч, не о појединцима. Онда је јасно са чим су се суочавали”, додао је. „Они су примили тежак ударац”, рекао је Вучић новинарима. „Хвала им на томе и надам се да ће се сви опоравити”, рекао је председник. Само Србија И Румунија су, каже, имале толики прилив својих људи из иностранства: „То су добри људи, нису криви због ситуације. Остаје да економском политиком сачувамо те људе у земљи. Смањиваће плате у Европи, а ми нећемо”, казао је Вучић.

 

Насловна фотографија: Председништво Србије/Димитрије Голл

 

Извор Политика, 05. април 2020.