Дојче веле: Корона ће или уништити или препородити ЕУ

Која је сврха ЕУ после короне? Одговор Европске комисије гласи: обнова. Да би то постигла, ЕУ ће морати да се препороди или ће пропасти

Криза изазвана пандемијом ће препородити Европску унију – или ће је уништити. Шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен је у незавидном положају, али ради шта може, коментарише Бернд Ригерт, дописник ДВ из Брисела.

У овој кризи без преседана, у ЕУ се понавља познати политички образац: Ако пође по злу, у суштини је крива Европска унија. Ако нешто функционише, заслугу себи приписују владе држава чланица. Комисија Европске уније у Бриселу покушава да координира одговоре на пандемију короне. При том, када се ради о превентиви у области здравља, сузбијању заразе и контроли граница, она има мало надлежности и може да се активира само ако се државе чланице сложе и дају јој задатке.

С обзиром на драматична дешавања, у почетку је свака држава чланица деловала самостално. То је разумљиво јер наравно да су владе најближе својим грађанима. Границе су биле затворене брзо и без договора, прекинути су ланци снабдевања или је забрањен извоз заштитних маски. Тек потом је од ЕУ као целине затражено да разреши хаос и ограничи штету за европску заједницу.

Комисија ЕУ под председницом Урсулом фон дер Лајен сада чини све да створи утисак да се корона-кризи одолева и да има солидарне одговоре на досад невиђене изазове. Фон дер Лајен се изврсно сналази као кризна менаџерка. То је незахвалан и пре само четири недеље – незамислив задатак. Јер, њене могућности за брзо доношење одлука су ограничене: она не може да отвори или затвори границе или купи и дистрибуира медицинске уређаје.

И зато Фон дер Лајен делује читавим низом јавних предлога – о контроли граница, о финансијским инструментима, о осигурањима за случај незапослености, о задуживању. Владама земаља чланица не преостаје ништа друго осим да прихвате предлоге Комисије. Фон дер Лајен је гломазан и спор апарат ЕУ у потпуности пребацила на кризни менаџемент. Оно што обично траје недељама или месецима, сада се обавља у року од неколико сати.

Међутим, неке важне ствари се занемарују: ерозија владавине права у Мађарској и Пољској наставља се некажњено. Миграциона политика се нашла у другом плану, заштита климе је одгођена. Све је подређено корони јер је председница Комисије, која је на тој функцији само четири месеца, морала да призна да је ово „бити или не бити“ за ЕУ. „Били смо на ивици понора“, рекла је фон дер Лајен говорећи о стању Уније пре недељу дана.

За само три недеље, корона-вирус је уништио многе позитивне стране ЕУ које су изграђене претходних деценија: заједничко тржиште је поремећено, шенгенска зона више не функционише, монетарна унија је под знаком питања, чак више не постоји ни и Еразмус, програм размене за студенте.

Која је сврха ЕУ после короне? Одговор Европске комисије гласи: обнова. Да би то постигла, ЕУ ће морати да се препороди или ће пропасти. Фон дер Лајен се узда у прво и најављује „Маршалов план“, потпуну реорганизацију заједничког буџета ЕУ. То је храбро јер, како рекосмо, ако пође по злу, то ће бити њена кривица, а ако успе, шефови држава и влада ће то приписати себи.

Тест издржљивости за ЕУ ​​је већ ове седмице, када се мора одлучити како финансирати огромне суме које ће бити потребне Италији, Шпанији, Француској, али и Немачкој – да преживе кому својих економија. Да ли ће се ти инструменти називати „корона обвезнице“ или не, само је питање политичког маркетинга – а не суштина. Јасно је да се финансирање мора обављати солидарно, иначе је ЕУ готова. Понор о којем је говорила Урсула фон дер Лајен још увек је близу.

 

Аутор Бернд Ригерт

 

Насловна фотографија: Olivier Hoslet/EFE via EPA

 

Извор Дојче веле, 06. април 2020.